Ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια καλή ημέρα. Πλούσια σε φυτικές ίνες και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αυτά τα φρούτα είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο πρώτο σας γεύμα για περισσότερη ενέργεια.

1. Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή –συμπεριλαμβανομένων των πορτοκαλιών, των γκρέιπφρουτ, των λεμονιών και των λάιμ– είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, φυτικών ινών, καλίου και φυτοθρεπτικών συστατικών.

Έχουν αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Μάλιστα, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.

Διαβάστε επίσης: Ουρολοιμώξεις: Το κράνμπερι πράγματι τις προλαμβάνει

Ειδικά το γκρέιπφρουτ περιέχει υψηλά επίπεδα του φλαβονοειδούς, ναρινγενίνη, το οποίο θεωρείται ότι προάγει ένα περιβάλλον μικροβιώματος πιο ευνοϊκό για τη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Ταυτόχρονα, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, οι οποίες ηρεμούν το πεπτικό έλκος και συμβάλλουν στη θεραπευτική διαδικασία.

Αλλά το γκρέιπφρουτ δεν είναι για όλους. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά του είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τις δόσεις των φαρμάκων, οπότε αν παίρνετε φροντίστε να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

2. Μήλο

Γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα μήλα είναι μια εξαιρετική πηγή ενός φλαβανοειδούς που ονομάζεται κερκετίνη, η οποία έχει αντι–ιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα πρόσθετο μπόνους: «Η κερκετίνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε άτομα με εποχιακές αλλεργίες. Ένα άλλο πλεονέκτημα των μήλων είναι ότι είναι τόσο εύκολο να τα πάρετε μαζί σας εν κινήσει, γεγονός που τα καθιστά ιδανική επιλογή για όσους από εμάς βιαζόμαστε συχνά τα πρωινά.

Οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να είμαστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο, κάτι που σίγουρα θέλουμε να περιέχει το πρωινό μας για να αποφύγουμε το άσκοπο τσιμπολόγημα. Τα μήλα συνδυάζονται καλά με πολλά τρόφιμα πρωινού, από βρώμη μέχρι φυστικοβούτυρο και γιαούρτι.

3. Σμέουρα

Μικροσκοπικά, αλλά γεμάτα γεύση, τα σμέουρα είναι μια εύκολη προσθήκη σε πολλούς διαφορετικούς τύπους πρωινού ακόμα και smoothies. Τα σμέουρα είναι μικρές «ατμομηχανές» ποικίλων φυτοθρεπτικών συστατικών.

Και επειδή τρώμε το φρούτο ολόκληρο (φλούδα και σπόρους), τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά λαμβάνονται πιο εύκολα. Όπως τα περισσότερα φρούτα, τα σμέουρα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών.

4. Ρόδι

Οι σπόροι ροδιού είναι γεμάτοι με διατροφικά οφέλη. Αυτοί οι ρουμπινένιοι σπόροι που μοιάζουν με κοσμήματα είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών πολυφαινολών που ονομάζονται ανθοκυανίνες.

Αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων που αναπαράγονται από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Πέρα από τα αντιοξειδωτικά, το ρόδι είναι μια σταθερή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, καλίου, φυτικών ινών και φυλλικού οξέος.

5. Μύρτιλα

Με σχεδόν τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών σε μια μερίδα ενός φλιτζανιού, τα σμέουρα είναι ένα εξαιρετικό φρούτο για να τρώτε το πρωί. 

Περιέχουν επίσης βιταμίνη C, μαγγάνιο και φυτοθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να συμβάλουν στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση άλλων χρόνιων ασθενειών.

6. Ακτινίδιο

Τα ακτινίδια μπορεί σίγουρα δεβ είναι τόσο δημοφιλή όσο τα μήλα και τα μούρα. Αλλά είναι ένα εξαιρετικό φρούτο για πρωινό, ή πραγματικά για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Σας απωθεί η ιδέα του να καθαρίζετε και να κόβετε ακτινίδια; Απλά κόψτε το στη μέση και βγάλτε το φρούτο με ένα κουτάλι. 

Τώρα, για τα οφέλη για την υγεία: Το ακτινίδιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον κορεσμό, και μπορεί να βοηθήσει και στην πέψη.

7. Μπανάνα

Τυλιγμένες στη δική τους φυσική «συσκευασία», οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο εύκολα φρούτα που μπορείτε να βάλετε στην τσάντα σας και να πάρετε μαζί σας τα πρωινά.

Περιέχουν επίσης ανθεκτικό άμυλο, το οποίο δεν χωνεύεται από το σώμα σας, αλλά μάλλον από ευεργετικά βακτήρια στο έντερό σας. Οι μπανάνες περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο.

8. Αβοκάντο

Αν είστε οπαδός του τοστ αβοκάντο, ξέρετε ότι πρόκειται για μια από τις πιο νόστιμες επιλογές πρωινού. Εκτός από το ότι είναι μια απόλαυση για τους γευστικούς κάλυκες, το τοστ αβοκάντο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πολύ καλά.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν παίρνουμε τα συνιστώμενα 25-38 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά. Οπότε το να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα φρούτο γεμάτο φυτικές ίνες όπως το αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο χρόνο.