Αναφερόμαστε συχνά στις συνήθειες και τις συμπεριφορές που προάγουν την υγεία της καρδιάς, όπως η τακτική άσκηση, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η διακοπή του καπνίσματος. Υπάρχουν όμως και ορισμένες συνήθειες που είναι επιβλαβείς και είναι λιγότερο προφανείς.

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο, δρ Τζον Χίγκινς με έδρα το Χιούστον, μερικές από τις συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνουν:

#1 Θυμώνετε συχνά

Όλοι μπορεί να αισθανθούμε θυμό σε μια στιγμή έντασης αλλά όταν αυτό συμβαίνει συχνά, επιβαρύνετε την καρδιά σας. Αυτό διότι όταν είστε θυμωμένοι, το νευρικό σας σύστημα βρίσκεται σε υπερένταση και το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες που οδηγούν σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό, ασκώντας πρόσθετο στρες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Διαβάστε επίσης: Ουρολοιμώξεις: Το κράνμπερι πράγματι τις προλαμβάνει

Επιπλέον, οι ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών (δυνητικά να οδηγήσει σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού), να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου, τα οποία δεν ευνοούν την καρδιά σας.

Επιπλέον, οι τακτικές κρίσεις θυμού μπορούν επίσης να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, οδηγώντας πιθανώς σε περισσότερες λοιμώξεις.

#2 Γυμνάζεστε υπερβολικά

Ενώ η άσκηση είναι απαραίτητη για μια υγιή καρδιά, είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε. Η υπερβολική γυμναστική μπορεί, μεταξύ άλλων να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες, μειωμένη ανοσία, μειωμένο μεταβολισμό και υπερβολικό στρες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Mayo Clinic Proceedings​ φαίνεται να επιβεβαιώνει τα παραπάνω, καθώς όπως αναφέρει άνθρωποι που ασκούνταν για τριπλάσιο χρονικό διάστημα από αυτό που προτείνουν οι συστάσεις των ειδικών (50 έως 300 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 έως 150 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα), είχαν υψηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης ασβεστοποίησης της στεφανιαίας αρτηρίας.

#3 Παραμελείτε τα ούλα σας

Εάν δεν χρησιμοποιείτε τακτικά οδοντικό νήμα, για να καθαρίσετε τα δυσπρόσιτα σημεία γύρω από τα δόντια και τα ούλα σας, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και μόλυνση των ούλων (ουλίτιδα), η οποία έχει συσχετιστεί με αυξημένη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας (σκλήρυνση των αρτηριών), αναφέρει ο δρ Τζον Χίγκινς.

Μάλιστα, τα άτομα με σοβαρή ασθένεια των ούλων φαίνεται να έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μεταφράζεται σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Hypertension.

Η τακτική χρήση οδοντικού νήματος μπορεί επίσης να μειώσει τις ασθένειες του αναπνευστικού, να βελτιώσει την κακοσμία του στόματος και να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη, προσθέτει ο Δρ Χίγκινς.

#4 Κοιμάστε πολλές ώρες

Ενώ ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική σας υγεία, το να πατάτε συχνά το κουμπί αναβολής θα μπορούσε να βλάψει την υγεία της καρδιάς σας.

Όταν κοιμάστε υπερβολικά πολλές ώρες αυτό σημαίνει ότι έχετε λιγότερες ώρες διαθέσιμες μέσα στην ημέρα για να είστε δραστήριοι. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και τον διαβήτη τύπου 2, τα οποία όλα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

#5 Δεν είστε κοινωνικοί

Η απομόνωση και η μοναξιά μπορεί να επηρεάσουν πράγματι την καρδιά σας. «Οι άνθρωποι που δεν είναι κοινωνικοί τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης, κάτι που συχνά οδηγεί σε ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως ο υπερβολικός ύπνος, το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης.

Όπως επισημαίνεται και σε επιστημονικό άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο Heart τα άτομα χωρίς στενές κοινωνικές επαφές φάνηκαν να έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και στεφανιαίας νόσου.