Ο αχίλλειος τένοντας βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια της κνήμης. Είναι ο κοινός τένοντας του γαστροκνημίου και υποκνημιδίου μυός και καταφύεται στην οπίσθια επιφάνεια της φτέρνας. Δηλαδή, συνδέει τους μυς της γάμπας στο πίσω μέρος του κάτω μέρους του ποδιού με το οστό της φτέρνας.

Αυτός ο τένοντας χρησιμοποιείται όταν περπατάτε, τρέχετε, πηδάτε ή πιέζετε τα δάχτυλα των ποδιών σας.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστήριο: Πώς να αποφύγετε κοινές δερματικές λοιμώξεις

Αλλά αν τραυματιστεί, ο πόνος, που συνήθως εντοπίζεται στο πίσω μέρος της γάμπας σας, και η έλλειψη λειτουργικότητας μπορεί να σας βγάλουν εκτός ρυθμού για μήνες.

Ποιος κινδυνεύει;

Η αχίλλειος τενοντίτιδα εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που αρχίζουν ξαφνικά να αυξάνουν την ένταση ή τη διάρκεια της άσκησης ή δεν έχουν προπονηθεί κατάλληλα για το άθλημά τους. Οι δραστηριότητες όπως η βόλτα με το σκύλο, η πεζοπορία, το μπάσκετ και το γκολφ, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε τραυματισμό και να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Αλλά είστε επίσης ευάλωτοι για τους παρακάτω λόγους:

Το φύλο σας

Η αχίλλειος τενοντίτιδα είναι πιο συχνή στους άνδρες.

Την ηλικία

Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο όσο μεγαλώνετε.

Πλατυποδία

Μια φυσική επίπεδη καμάρα στο πόδι σας μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο τον αχίλλειο τένοντα.

Παχυσαρκία

Η μεταφορά επιπλέον κιλών αυξάνει επίσης την καταπόνηση του τένοντα.

Κακά υποδήματα

Το τρέξιμο με φθαρμένα παπούτσια ή η χρήση υποδημάτων ακατάλληλων για το άθλημά σας μπορεί να τραυματίσει τον τένοντα.

Καιρός και έδαφος

Ο πόνος στον τένοντα εμφανίζεται συχνότερα σε κρύο καιρό απ’ ό,τι όταν κάνει ζέστη. Το τρέξιμο σε λόφους μπορεί επίσης να επιβαρύνει περισσότερο τον αχίλλειο τένοντα.

Ιατρικές καταστάσεις

Τα άτομα με ψωρίαση, υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τενοντίτιδας του Αχιλλείου.

Πρόληψη του τραυματισμού του τένοντα

Παρόλο που μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο, αυτές οι απλές στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του τραυματισμού του αχίλλειου τένοντα:

Αυξήστε σταδιακά το επίπεδο δραστηριότητάς σας

Εάν ξεκινάτε ένα πρόγραμμα άσκησης, ξεκινήστε αργά και αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια και την ένταση της προπόνησης.

Ακούστε το σώμα σας

Αποφύγετε δραστηριότητες που καταπονούν υπερβολικά τους τένοντές σας, όπως το τρέξιμο σε λόφους. Εάν συμμετέχετε σε μια έντονη δραστηριότητα, προθερμανθείτε πρώτα με άσκηση σε πιο αργό ρυθμό. Εάν παρατηρήσετε πόνο κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης άσκησης, σταματήστε και ξεκουραστείτε.

Επιλέξτε προσεκτικά τα παπούτσια σας

Τα παπούτσια που φοράτε κατά την άσκηση θα πρέπει να παρέχουν επαρκή απορρόφηση των κραδασμών και σταθερή στήριξη της καμάρας, ώστε να συμβάλλουν στη μείωση της έντασης στον αχίλλειο τένοντα.

Αντικαταστήστε τα φθαρμένα παπούτσια σας

Αν τα παπούτσια σας είναι σε καλή κατάσταση αλλά δεν υποστηρίζουν την καμάρα σας, δοκιμάστε να προσθέσετε στηρίγματα και στα δύο παπούτσια.

Κάντε διατάσεις

Αφιερώστε χρόνο για να τεντώσετε τους μυς της γάμπας και τον αχίλλειο τένοντα το πρωί, πριν από την άσκηση και μετά την άσκηση για να διατηρήσετε την ευλυγισία σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να αποφύγετε την επανεμφάνιση της τενοντίτιδας του Αχιλλέα.

Ενισχύστε τους μύες της γάμπας σας

Οι δυνατοί μύες της γάμπας επιτρέπουν στη γάμπα και τον αχίλλειο τένοντα να αντιμετωπίζουν καλύτερα τη δραστηριότητα και το στρες της άσκησης.