Κοινός στόχος των περισσότερων είναι να αυξήσουμε τα επίπεδα της φυσικής μας δραστηριότητας για να καταπολεμήσουμε τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής. Για αυτό στρεφόμαστε στην γυμναστική και στα διαφορετικά της είδη για να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει και να θωρακίσουμε την υγεία μας.

Εκτός από τύπο (cardio ή ενδυνάμωση), καλούμαστε να επιλέξουμε και την ένταση (χαμηλή ή υψηλή) αλλά και το επίπεδο πρόσκρουσης (που μπορεί επίσης να είναι χαμηλό ή υψηλό), τις οποίες έννοιες τείνουμε να συγχέουμε.

Οι προπονήσεις, όπως μας εξηγούν fitness experts, μπορεί να είναι χαμηλής πρόσκρουσης και χαμηλής έντασης αλλά και χαμηλής πρόσκρουσης και υψηλής έντασης.

Τι περιλαμβάνει μια προπόνηση χαμηλής έντασης;

Πρόκειται για προπονήσεις όπου ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται αλλά δεν εκτινάσσεται, που αποτελούνται από λιγότερο επίπονες μορφές συνεχούς κίνησης.

Παραδείγματα προπονήσεων χαμηλής έντασης είναι η βόλτα με τα πόδια ή η εύκολη βόλτα με το ποδήλατο, η επανορθωτική yoga ή οτιδήποτε άλλο σας κάνει να κινηθείτε ενώ θα μπορούσατε ακόμα εύκολα να κάνετε μια συζήτηση χωρίς να κουράζεστε πολύ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ρουτίνας γυμναστικής. Οι προπονήσεις χαμηλής έντασης παρέχουν την απαραίτητη ανάκαμψη για τους μύες σας ανάμεσα σε πιο σκληρές προπονήσεις, διατηρώντας παράλληλα την γρήγορη κυκλοφορία του αίματος και το σώμα σας σε κίνηση.

Εκτός από τη βελτίωση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης, ορισμένα άλλα οφέλη των προπονήσεων χαμηλής έντασης είναι λιγότερη κούραση και πόνος, ανεβασμένη διάθεση, βελτιωμένη ποιότητα ύπνου και καλύτερη κινητικότητα και ισορροπία, όλα αυτά προστατεύοντας τις αρθρώσεις σας.

Τι περιλαμβάνει μια προπόνηση χαμηλής πρόσκρουσης;

Ακριβώς επειδή αυτή η προπόνηση έχει τη λέξη «χαμηλή» δεν σημαίνει ότι θα είναι και απαραιτήτως εύκολη, μας εξηγούν οι fitness experts. Σε αντίθεση με τις προπονήσεις χαμηλής έντασης, η χαμηλή πρόσκρουση δεν αναφέρεται στο μέγεθος της προσπάθειας που καταβάλλετε.

Αντίθετα, έχει να κάνει με το πόσο πολύ (ή πόσο λίγο) εξωτερικό στρες ασκείτε στις αρθρώσεις σας. Οι ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης ελαχιστοποιούν τις δυνάμεις που συχνά επιβαρύνουν τις αρθρώσεις και προκαλούν φθορά στο σώμα.

Για παράδειγμα, τα καθίσματα μπορεί να είναι είτε χαμηλής πρόσκρουσης είτε μεγάλης πρόσκρουσης. Ένα κάθισμα χαμηλής πρόσκρουσης είναι ένα κάθισμα με σωματικό βάρος, που μπορεί να γίνει σε πιο αργό χρόνο, ώστε να πετύχετε περισσότερο χρόνο υπό ένταση.

Ένα κάθισμα υψηλής πρόσκρουσης είναι το κάθισμα με άλμα, επειδή η εξωτερική δύναμη της προσγείωσης πίσω στο έδαφος ασκεί πίεση στα γόνατα και τους γοφούς σας.

Το πλεονέκτημα των προπονήσεων χαμηλής πρόσκρουσης είναι ότι προσφέρουν μυϊκή ανάπτυξη χωρίς να προκαλούν αυτή τη «φθορά» στις αρθρώσεις. Οι προπονήσεις χαμηλής πρόσκρουσης είναι πολύ πιο βιώσιμες για το σώμα, καθώς ελαχιστοποιούν την πιθανότητα τραυματισμού και προάγουν την αποκατάσταση.

Ανάλογα λοιπόν, με τις ανάγκες σας μπορείτε να επιλέξετε την γυμναστική αλλά και το είδος της προπόνησης που ταιριάζει περισσότερο στις δικές σας ανάγκες.