Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας (και την υγεία του πλανήτη) είναι να υιοθετήσετε μια plant-based διατροφή.

Αν ανησυχείτε ότι αυτό είναι πολύ περιοριστικό (ή ότι σας λείπει το κρέας), ένα ευέλικτο διατροφικό πρότυπο μπορεί να είναι ιδανικό για εσάς.

Σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη των καλύτερων διαιτολογίων του U.S. News & World Report, αυτό το ημι-χορτοφαγικό διατροφικό πρότυπο, «The Flexitarian Diet» ήρθε στη δεύτερη θέση με την καλύτερη υγεία συνολικά (σε ισοβαθμία με τη δίαιτα DASH) και θεωρήθηκε από τα πιο εύκολα ακολουθήσιμα και πιο φιλικά προς την οικογένεια.

Διαβάστε επίσης: Υγεία του εντέρου: Ποιο φυτικό γάλα είναι καλύτερο;

Αν αναζητάτε ενεργά τρόπους για να τρώτε περισσότερες φυτικές τροφές και να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος, η υιοθέτηση ενός ευέλικτου τρόπου διατροφής είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προχωρήσετε.

Τι είναι το flexitarian πλάνο διατροφής;

Ένα flexitarian  διατροφικό σχέδιο δίνει έμφαση στις φυτικές τροφές, όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, αλλά αφήνει λίγο χώρο για το κρέας, τα γαλακτοκομικά και άλλες ζωικές τροφές.

Τα οφέλη για την υγεία

Όταν αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών τροφών και μειώνετε την πρόσληψη κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων και άλλων λιγότερο υγιεινών τροφών, όπως τα βαριά επεξεργασμένα σνακ, τα εξευγενισμένα δημητριακά και τα γλυκά, θα έχετε μερικά σημαντικά οφέλη.

Μελέτες έχουν συνδέσει ένα διατροφικό πρότυπο πλούσιο σε υγιεινές, ελάχιστα επεξεργασμένες φυτικές τροφές με:

  • Τη διατήρηση του μυαλού σας σε εγρήγορση και τη διατήρηση της μνήμης σας με την πάροδο του χρόνου.
  • Βελτιώσεις στη σύνθεση του σώματος και τη διαχείριση του βάρους.
  • Μείωση του κινδύνου εμφάνισης δύσκολων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.
  • Μια πιο θετική στάση με μεγαλύτερη δημιουργικότητα και βαθύτερη ικανοποίηση από τη ζωή.
  • Καλύτερη ποιότητα ζωής μεγαλώνοντας και μεγαλύτερη διάρκεια ζωης.

Οι φυτικές τροφές παρέχουν τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τις φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και τις πολυφαινόλες που προστατεύουν το σώμα και τον εγκέφαλό σας από μια σειρά από παράγοντες που επιταχύνουν τις ασθένειες, τη γήρανση και τις διαταραχές της διάθεσης.

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι δείκτες υγείας βελτιώνονται όταν τρώτε περισσότερα φυτά και λιγότερο κρέας.

Οι ίδιες αυτές τροφές προσφέρουν και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα. Η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών τροφίμων μπορεί να εξαντλήσει τους φυσικούς μας πόρους και τα τρόφιμα αυτά έχουν υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με τα φυτικά τρόφιμα.

Αυτό σημαίνει ότι συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, η οποία βλάπτει τον πλανήτη μας και θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας.

Ποια άλλα οφέλη μπορώ να περιμένω από τη flexitarian δίαιτα;

Αν έχετε συνηθίσει να τρώτε πολλά έντονα επεξεργασμένα τρόφιμα, ίσως παρατηρήσετε ότι χορταίνετε καλύτερα με μια flexitarian διατροφή, η οποία περιορίζει αυτά τα τρόφιμα και δίνει προτεραιότητα στα πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Αυτό μπορεί να μεταφραστεί και σε άλλα οφέλη. Για παράδειγμα, το να αισθάνεστε πιο ικανοποιημένοι με τα γεύματα μπορεί να σημαίνει ότι αποσπάται λιγότερο η προσοχή σας από την πείνα, ώστε να είστε πιο παραγωγικοί στη δουλειά ή στο σπίτι.

Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε πιο ενεργητικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας και κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα. Ο σωστός ύπνος μπορεί να έχει πολλά – άμεσα και μακροπρόθεσμα – οφέλη, όπως το να είστε λιγότερο ευάλωτοι στο κοινό κρυολόγημα.