Ορμόνες του στρες που μπορούν να ανιχνευθούν στα μαλλιά μας θα μπορούσαν ενδεχομένως να προβλέψουν μελλοντικά προβλήματα με την καρδιά, όπως ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα, άτομα με αυξημένα επίπεδα των ορμονών του στρες, κορτιζόλη και κορτιζόνη, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο στη διάρκεια της ζωής τους. Η πιθανότητα κλιμακώνεται σε πάνω από τρεις φορές για άτομα ηλικίας 57 ετών ή νεότερα.

Διαβάστε επίσης: Είναι καρδιακή προσβολή ή καούρα;

Η ερευνητική ομάδα από την Ολλανδία μελέτησε τα μακροπρόθεσμα επίπεδα κορτιζόλης και την ανενεργή μορφή της, την κορτιζόνη, που βρέθηκαν στα μαλλιά του τριχωτού της κεφαλής. Η παρουσία αυτών των ορμονών υποδηλώνει ότι ένα άτομο έχει εκτεθεί στις στεροειδείς ορμόνες, τα γλυκοκορτικοειδή, που παράγονται ως απόκριση στο στρες, τους προηγούμενους μήνες.

Ποια η σύνδεση ανάμεσα στα μαλλιά και την καρδιά;

Η κορτιζόλη και η κορτιζόνη επηρεάζουν τον μεταβολισμό και την κατανομή του λίπους του σώματος. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα δεδομένα σχετικά με την επίδρασή τους στη καρδιαγγειακή νόσο μεταγενέστερα.

Για να διερευνήσουν αυτό το ζήτημα, οι ερευνητές ς ανέλυσαν τα επίπεδα κορτιζόλης και κορτιζόνης σε περισσότερα από 6.000 δείγματα μαλλιών που συλλέχθηκαν από ενήλικες άνδρες και γυναίκες στην μελέτη Lifelines. Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 167.000 συμμετέχοντες από βόρειες περιοχές της Ολλανδίας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά κατά μέσο όρο για πέντε έως επτά χρόνια και προσπάθησαν να κατανοήσουν τη μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ των επιπέδων κορτιζόλης και κορτιζόνης και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Κατά την περίοδο της μελέτης, αναφέρθηκαν 133 περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι συμμετέχοντες με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και κορτιζόνης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτός ο κίνδυνος αυξήθηκε σε πάνω από τρεις φορές για άτομα ηλικίας 57 ετών ή νεότερα. Ωστόσο, για τα άτομα ηλικίας 57 ετών και άνω, δεν βρέθηκε σημαντική σχέση μεταξύ των επιπέδων κορτιζόλης και κορτιζόνης στα μαλλιά και στην πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής πάθησης.

«Ελπίζουμε ότι η ανάλυση των μαλλιών μπορεί τελικά να αποδειχθεί χρήσιμη βοήθεια για να προσδιορίσουν οι γιατροί ποια άτομα ενδέχεται να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο», λέει η συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Elisabeth van Rossum από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ.

Οι καρδιαγγειακές νόσοι, περιλαμβάνουν παθήσεις που επηρεάζουν την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία, όπως στεφανιαία νόσος, στηθάγχη, καρδιακή προσβολή, υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.