Η καρδιά χτυπά για εμάς πάνω από 100.000 φορές καθημερινά και το σώμα βασίζεται σε αυτήν για την εύρυθμη λειτουργία του. Εμείς, πώς μπορούμε να της το… ανταποδώσουμε;

Πέραν των τακτικών, απαραίτητων τσεκάπ, της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και της σωματικής άσκησης, μπορούμε να κάνουμε και τα παρακάτω για να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Διαβάστε επίσης: Έμφραγμα: Μπορεί να προκληθεί από τις έντονες προπονήσεις;

Για «γερή» καρδιά

Υιοθετήστε ένα κατοικίδιο

Ύστερα από εξέταση δεδομένων δεκαετιών, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν στοιχεία τόσο από μεγάλες μελέτες παρατήρησης όσο και από μικρές κλινικές δοκιμές ότι η κατοχή κατοικίδιων ζώων, και ειδικότερα σκύλων, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Γιατί; Οι απαντήσεις ποικίλουν.

Αρχικά, τα άτομα που έχουν σκυλιά είναι πιο πιθανό να βγουν έξω και να κάνουν βόλτες σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες σκύλων και γατών τείνουν να αναπτύσσουν τόσο ισχυρούς δεσμούς με τα κατοικίδιά τους που και μόνο που βρίσκονται γύρω τους, οι καρδιακοί τους παλμοί μειώνονται και οι αντιδράσεις τους σε στρεσογόνα γεγονότα αμβλύνονται.

Δοκιμάστε το διαλογισμό

Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση του διαλογισμού με τους παράγοντες εμφάνισης καρδιαγγειακών κινδύνων. Από την μέχρι τώρα έρευνα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει την αντίδραση του σώματος στο στρες ενώ ταυτόχρονα να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Γενικά, το άγχος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της καθημερινής μας ζωής και σε μικρές «δόσεις» μπορεί να μας κάνει και καλό. Ωστόσο, το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά και να αποτελέσει απειλή για τη συνολική μας υγεία.

Για να το διαχειριστείτε καλύτερα, εάν ο διαλογισμός δεν σας ταιριάζει, μπορείτε απλά να πάτε μια βόλτα στο πάρκο. Το περπάτημα ανάμεσα στα δέντρα και τα φυτά, προωθεί τη χαλάρωση και κάνει καλό στην καρδιά.

Γελάστε με κάθε ευκαιρία

Το γέλιο έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα στον οργανισμό από το στρες. Οι ουσίες που εκκρίνει ο εγκέφαλος όταν γελάμε χαλαρώνουν τα αγγεία, με αποτέλεσμα να ρυθμίζεται καλύτερα η πίεση. Παράλληλα, βελτιώνεται η ισορροπία του νευρικού συστήματος και αντιμετωπίζονται καλύτερα οι αρρυθμίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πτώση της πίεσης σε άτομα με υπέρταση οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή οφείλεται σε ποσοστό 10-15% στην καλή ψυχική τους κατάσταση.

Το γέλιο, πέρα από τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εμφραγμάτων, περιορίζει και τη βαρύτητά τους και συμβάλλει στην αποφυγή καρδιακής ανεπάρκειας.

Ακούστε μουσική

Μισή ώρα μουσικής ακρόασης την ημέρα μεγαλώνει τη διάμετρο των αρτηριών μας, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ροή του αίματος και να αποτρέπεται η δημιουργία θρόμβων. Ερευνητές μάλιστα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ παρατήρησαν ότι η διάμετρος των αρτηριών γυναικών και ανδρών που άκουγαν επί 30΄ κάθε μέρα την αγαπημένη τους μουσική μεγάλωσε κατά μέσο όρο 26%.

Μη χάνετε με τίποτα τον ύπνο σας

Αν νιώθετε κουρασμένοι όλη μέρα, έχετε δυσκολία στη συγκέντρωση, ευερεθιστότητα και μειωμένη εγρήγορση, τότε ίσως να έχετε μια διαταραχή ύπνου, η οποία μπορεί όχι μόνο να βλάψει την ποιότητα της ζωής σας, αλλά να επηρεάσει σημαντικά και την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η υπνική άπνοια, μια συχνή πάθηση του ύπνου, όταν δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σχεδόν στο πενταπλάσιο.

Είναι πολύ σημαντικό επομένως να κοιμάστε καλά και να ξυπνάτε ανανεωμένοι και ξεκούραστοι. Σε αντίθετη περίπτωση, μην αμελήσετε την άμεση επίσκεψή σας στο γιατρό για αξιολόγηση.

Υγιή δόντια… δυνατή καρδιά

Πώς συνδέεται η στοματική με την καρδιαγγειακή υγεία;

Σύμφωνα με μελέτες, η ασθένεια των ούλων αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο The Journal of General Internal Medicine αποκάλυψε ότι η περιοδοντική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 24 έως 34 τοις εκατό. Ένας λόγος μπορεί να είναι η παρουσία επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα, τα οποία όχι μόνο προκαλούν ασθένειες των ούλων αλλά προωθούν επίσης τη συστηματική φλεγμονή σε όλο το σώμα.

Όπως και να έχει, οι οδοντιατρικές εξετάσεις δεν πρέπει να λείπουν από τους ετήσιους ελέγχους υγείας σας.