Η σωματική άσκηση είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η «λύση» σχεδόν σε όλα: Έχετε υψηλή χοληστερόλη; Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει. Έχετε αδύναμες αρθρώσεις; Η άσκηση μπορεί να είναι ευεργετική. Νιώθετε άγχος; Θα σας φτιάξει τη διάθεση… Θα μπορούσαν ωστόσο οι τακτικές, έντονες προπονήσεις να βλάψουν την καρδιά και πιο συγκεκριμένα να οδηγήσουν σε έμφραγμα;

Διαβάστε επίσης: Αρτηρίες: Ποιες τροφές τις διατηρούν καθαρές

Άσκηση και καρδιακή προσβολή: Τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε

Παρόλο που η άσκηση θεωρείται ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία, η υπερβολική πίεση κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης μπορεί να κάνει την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά από όσο αντέχει και κατ’ επέκταση μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο συμβάν εάν υπάρχουν καρδιαγγειακά προβλήματα που πιθανόν δεν τα γνωρίζουμε. Γι’ αυτό άλλωστε δεν πρέπει να ξεκινάμε ποτέ την οποιαδήποτε ρουτίνα προπόνησης χωρίς πρώτα να έχουμε κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις υγείας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό:

  • Όταν αθλούμαστε μετά από καιρό ή αν δεν έχουμε ασκηθεί ποτέ πριν στη ζωή μας να μην ξεκινάμε με έντονες και εξαντλητικές προπονήσεις. Η συμπερίληψη της άσκησης στην καθημερινότητά μας πρέπει να γίνεται με ομαλό τρόπο, κάνοντας την αρχή με ασκήσεις χαμηλής έντασης και αργότερα με μέτριας και υψηλής.
  • Να μην ξεχνάμε πως ακόμα και η μέτρια άσκηση μπορεί να μετατραπεί σε έντονη χωρίς να το καταλάβουμε και γι’ αυτό είναι απαραίτητο στην προπόνηση να ελέγχουμε τον καρδιακό μας ρυθμό.
  • Να μην αγνοούμε ποτέ τα σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την προπόνηση, όπως: «βάρος» στο στήθος, πόνος στον ώμο και την πλάτη, κράμπες στο στομάχι, πονοκέφαλος, ζάλη.

Τι προσέχουμε όταν γυμναζόμαστε το καλοκαίρι

Επιλέγουμε τη σκιά και τη σωστή ώρα

Αποφύγετε τη γυμναστική σε εξωτερικό χώρο στο μέσον της ημέρας όταν κάνει πολύ ζέστη το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα όταν κάνει πολύ κρύο. Φροντίστε την καλοκαιρινή περίοδο να κάνετε το πρόγραμμα άσκησής σας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και αναζητήστε τη σκιά, ειδικά στα διαλείμματα της προπόνησης.

Φοράμε τα κατάλληλα ρούχα- Παραμένουμε ενυδατωμένοι

Επιλέξτε ελαφριά, φαρδιά ρούχα, φορέστε καπέλο με φαρδύ γείσο, επενδύστε σε ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου, εφαρμόστε αντηλιακή προστασία σε όλο το σώμα.

Η σωστή ενυδάτωση είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Πίνετε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος της προπόνησή σας για να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένοι.

Κάνουμε τους προληπτικούς ελέγχους υγείας- Ακούμε το σώμα μας

Όπως είπαμε, το σώμα μας πολλές φορές μας στέλνει προειδοποιητικά σημάδια που οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψιν. Δεν ωφελεί να πιέζουμε τον οργανισμό μας για να έχουμε μεγαλύτερο «κέρδος». Αντίθετα, κατά την προπόνηση, όταν νιώθουμε πως έχουμε ανάγκη για κάτι πιο ήπιο ή ένα διάλειμμα, πρέπει να το κάνουμε.

Με τις απαραίτητες εξετάσεις υγείας, την κατάλληλη καθοδήγηση και τηρώντας το μέτρο με σεβασμό πάντα στα όρια του οργανισμού μας, μπορούμε να αποκομίσουμε τα οφέλη της άσκησης για την καρδιαγγειακή υγεία και όχι μόνο, ελαχιστοποιώντας τους πιθανούς κινδύνους και διασφαλίζοντας ότι η άσκηση παραμένει αυτό που πρέπει για όλους μας να είναι: η βάση για μια πιο υγιή, χαρούμενη και ποιοτική ζωή.