Αν είστε έμπειροι δρομείς ή το τρέξιμο έχει γίνει η νέα σας αγαπημένη συνήθεια, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να σας εμποδίσουν από το να αποδώσετε. Ενώ οι περισσότερες καιρικές συνθήκες είναι ασφαλείς για τρέξιμο, είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ζεστές μέρες. Ακόμη και οι πιο προχωρημένοι και έμπειροι δρομείς μπορούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όταν τρέχουν στη ζέστη, ειδικά όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 35 βαθμούς.

Τι πρέπει να προσέχουμε στο τρέξιμο στην ζέστη

«Το τρέξιμο στη ζέστη ασκεί επιπλέον πίεση στο σώμα για να ενισχύσει το φυσικό του σύστημα ψύξης» εξηγούν οι ειδικοί.

«Για έναν αρχάριο ή έναν δρομέα που είναι αναποτελεσματικός, το σώμα του πρέπει να εργάζεται σκληρότερα για να δροσιστεί κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, οπότε όσο καλύτερη είναι η φόρμα σας, τόσο καλύτερα μπορείτε να διαχειριστείτε την ζέστη καθώς τρέχετε».

Μερικοί από τους καλύτερους τρόπους για να προετοιμαστείτε κατάλληλα, περιλαμβάνουν:

Ενυδάτωση πριν, κατά την διάρκεια και μετά

Η σωστή ενυδάτωση είναι κρίσιμη είτε ασκείστε είτε όχι, αλλά ακόμα περισσότερο όταν βρίσκεστε εν μέσω σωματικής δραστηριότητας επειδή το σώμα σας απελευθερώνει περισσότερα υγρά μέσω του ιδρώτα. Αυτό επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες, μας λένε οι ειδικοί.

Για αυτό μας προτείνουν να πίνουμε νερό πριν, κατά την διάρκεια και φυσικά μετά το τρέξιμο για την αναπλήρωση των υγρών στο σώμα.

Ντυθείτε κατάλληλα

Ακριβώς όπως θα ντυνόσασταν ζεστά, πιθανότατα σε στρώσεις, αν τρέχατε στο κρύο, είναι σημαντικό να λαμβάνετε το ίδιο επίπεδο προφυλάξεων όταν τρέχετε σε ζεστό καιρό. Μία από τις καλύτερες επιλογές είναι τα ανοιχτόχρωμα υφάσματα που αναπνέουν.

Το ύφασμα που απομακρύνει τον ιδρώτα θα δώσει στο σώμα σας κάθε ευκαιρία να διατηρήσει μια επαρκή εσωτερική θερμοκρασία. Συνιστά επίσης να μην φοράτε καπέλα και αντ ‘αυτού προτείνει να επιλέξετε γείσα επειδή είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση.

Αποφύγετε το τρέξιμο με άδειο στομάχι

Αν και σίγουρα δεν θέλετε να τρώτε υπερβολικά πριν από το τρέξιμο – ειδικά όταν έχει ζέστη έξω – οι ειδικοί προειδοποιούν να μην τρέχετε με άδειο στομάχι, καθώς μπορεί να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο σώμα. «​Το σώμα χρειάζεται πρόσθετη ενέργεια για να κρυώσει στη ζέστη κατά τη διάρκεια της άσκησης» εξηγούν.

Έτσι, είναι καλή ιδέα να γεμίσετε το ρεζερβουάρ σας με ένα σνακ πριν το τρέξιμο ή ένα αθλητικό ρόφημα με υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε όλη τη διάρκεια του τρεξίματός σας

Αναζητήστε την σκιά

Εάν είναι δυνατόν, σκεφτείτε να ακολουθήσετε μια σκιερή διαδρομή σε μια ζεστή μέρα, ώστε να είστε λιγότερο εκτεθειμένοι στο άμεσο ηλιακό φως. Το κλειδί είναι να βρείτε μια περιοχή που δεν έχει πολύ άμεσο ηλιακό φως για να διατηρήσετε το σώμα σας όσο πιο δροσερό γίνεται.

Προστατέψτε το δέρμα σας

Θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό με τουλάχιστον 30 SPF όλο το χρόνο, αλλά ειδικά κατά τους θερμότερους μήνες του χρόνου, όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός.

Οι ειδικοί συνιστούν να εφαρμόζετε αντηλιακό τουλάχιστον 20 λεπτά πριν βγείτε για τρέξιμο και να προσπαθήσετε να αποφύγετε τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, που τείνουν να είναι μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ.