Ο χειμώνας μπαίνει σιγά-σιγά στην τελική ευθεία. Ακόμη και αν πάρει μια μικρή παράταση μέσα στο Μάρτιο, οι μέρες του τελειώνουν. Γι’ αυτό πρέπει να ξεχυθείτε στα βουνά και κάνετε σκι όσο ακόμα προλαβαίνετε και το επιτρέπει και το χιόνι. Ακόμη και αν δεν έχετε ξανακάνει σκι και το θεωρείτε κάτι ακατόρθωτο, πιστέψτε μας, ήρθε η ώρα να πάρετε τα βουνά.

Γι’ αυτό φιλοξενώ έναν ειδικό που θα μας δώσει απαντήσεις σε κάθε τι που αναρωτιόσασταν εδώ και καιρό για τα χειμερινά αθλήματα. Ο Μανώλης Κατσαράκης είναι γυμναστής και θα μας λύσει βασικές απορίες όπως:

Δεν έχω κάνει ποτέ μου ski ή snowboard, μήπως να μην ανέβω στο βουνό;

Και βέβαια να ανεβείτε στο βουνό. Για όσους δεν είχαν την εμπειρία του ski είναι η ώρα να την αποκτήσουν. Υπάρχουν αρκετές σχολές ski και snowboard με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που θα σας μυήσουν στη μαγεία του ski. Τα αθλήματα αυτά απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες από 6 χρονών έως 100! Όλοι μπορούν να μάθουν ski αρκεί να το επιθυμούν.

Τι να προτιμήσω ski ή snowboard και ποιο είναι πιο εύκολο;

Και τα δυο αθλήματα μπορούν να σας προσφέρουν πολλές στιγμές αδρεναλίνης και διασκέδασης .Η επιλογή είναι καθαρά θέμα γούστου και επιθυμίας. Όσον αφορά την ευκολία του καθενός, τα πρώτα βήματα στο ski συνήθως γίνονται πιο εύκολα σε σύγκριση με το snowboard. Με τη διαφορά ότι στο snowboard μπορεί κανείς πιο γρήγορα να περάσει από διαφορετικού επιπέδου πίστες από το ski.

Διαφορετικού επιπέδου πίστες; Δηλαδή σε τι επίπεδα χωρίζονται και πως τις ξεχωρίζουμε;

Οι πίστες σε όλα τα χιονοδρομικά, χωρίζονται σε επίπεδα, βάση βαθμού δυσκολίας.

Πολύ εύκολη-Πράσινο χρώμα, Εύκολη- Μπλε χρώμα, Δύσκολη- Κόκκινο χρώμα, Πολύ δύσκολη- Μαύρο χρώμα. Σε κάθε χιονοδρομικό υπάρχουν χρωματιστές ταμπέλες στις πίστες , χαρακτηρίζοντας έτσι τη δυσκολία τις πίστας.

Και πρέπει να αγοράσω όλο το εξοπλισμό από την αρχή για να κάνω;

Όχι, δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιος όλο τον εξοπλισμό από την αρχή. Υπάρχουν διαφορά καταστήματα ενοικιάσεων που μπορούν να σας νοικιάσουν ότι χρειαστείτε για να ευχαριστηθείτε τις κατεβασιές σας στις πίστες και σε σχετικά χαμηλές τιμές.

Μάλιστα. Και στο χιονοδρομικό, πως πάμε;

Υπάρχουν πολλές οργανωμένες εκδρομές. Κάθε Σάββατο και Κυριακή ξεκινάνε λεωφορεία (από Αθήνα και Θεσσαλονίκη) για τους καλύτερους προορισμούς (για τα διάφορα χιονοδρομικά της Ελλάδας και της Βουλγαρίας), δηλώνεις συμμετοχή και έφυγες.

Ο Μανώλης Κατσαράκης ανήκει στο εξειδικευμένο προσωπικό του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού explosivo (www.explosivo.gr) που πέραν των άλλων δραστηριοτήτων του, ειδικεύεται και στο ski και snowboard, οργανώνοντας εκδρομές που περιλαμβάνουν τη μεταφορά, τη διαμονή, την ενοικίαση εξοπλισμού αλλά και τη σχολή εκμάθησης για τα αθλήματα αυτά.