Το κρύο έχει κάνει για τα καλά την εμφάνιση του γεγονός που επηρεάζει τους περισσότερους ποδηλατες/ίσσες, αλλά και όλους όσους αθλούνται έξω. Πως θα προστατευτούμε, ωστόσο, απο το κρύο έτσι ώστε να συνεχίσουμε να ποδηλάτουμε με μεγαλύτερη άνεση την περίοδο αυτή; Έναςκατάλληλος συνδιασμός ρούχων θα πρέπει να περιλαμβανει τα παρακάτω:

-Τρυπητή ή λεπτή φανέλα από μικροΐνες
-Ποδηλατική μπλούζα από ελαστικό ύφασμα με μακριά μανίκια
-Μακρύ ποδηλατικό κολάν ή παντελόνι με μαξιλαράκι
-Αντιανεμικά ή ποδηλατικά μπουφάν
-Αδιάβροχα (σε περίπτωση βροχής)
-Γάντια μακριά
-Ποδηλατικές κάλτσες
-Μπαντάνα
Ντυνόμαστε ανάλογα
Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και η θερμοκρασία του σώματος μας καθορίζουν σημαντικά το ντύσιμο μας.Για παράδειγμα, όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 11-15C, φορέστε εσωτερικά μία τρυπητή ή λεπτή αμάνικη φανέλα από μικροΐνες. Μια ποδηλατική μπλούζα από ελαστικό χονδρό ύφασμα εξωτερικά είναι απαραίτητη. Φορέστε, επίσης, γάντια και μπαντάνα. Όσον αφορά για το κάτω μέρος του σώματος, ντυθείτε με ποδηλατικό παντελόνι ή κολάν.
Αν η θερμοκρασία που επικρατεί είναι αρκετά χαμηλή (<10C), μπορείτε να φορέσετε επιπλέον μια κοντή ποδηλατική μπλούζα εσωτερικά ή αντιανεμικό γιλέκο εξωτερικά μαζί με την μακρυμάνικη. Εναλλακτικά, ένα ποδηλατικό τζάκετ fleece μαζί με μια ισοθερμική φανέλα, πράγμα που θα συμβάλει στην διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός σας σε σταθερά επίπεδα.
Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι σημαντικό ρόλο στο ντύσιμο παίζει τόσο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος όσο και η ένταση της άσκησης. Για παράδειγμα, όσο χαμηλή είναι η ένταση της άσκησης, τόσο περισσότερα ρούχα χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε την θερμοκρασία του σώματος μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, όσο αυξάνεται η ένταση της άσκησης τόσο αυξάνεται η παραγωγή θερμότητας του σώματος μας και γι’ αυτο είναι καλό να φοράμε λιγότερα ρούχα.
Χρήσιμες συμβουλές
1.Τα ρούχα να είναι κατάλληλα π.χ. από διαπνέον υλικό για να επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει έτσι ώστε η ποδηλασία να είναι ευχάριστη δραστηριότητα.
2.Επίσης, πριν αποφασίσετε τι ρούχα θα φορέσετε αξίζει να συνυπολογίσετε ότι το πάνω μέρος του σώματος λόγω της μεγαλύτερης επιφάνειας και μειωμένης δραστηριότητας σε σχέση με τα πόδια κατά την διάρκεια της ποδηλασίας επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.
3. Το αντιανεμικό τζάκετ είναι ιδανικό για τις παρατεταμένες κατηφόρες και όχι για το κρύο.
4. Να θυμάστε ότι φοράμε πάντα κράνος. Καλό επίσης είναι να φοράμε και γυαλιά ηλίου.
Συμπερασματικά, ο ποδηλατικός ρουχισμός είναι απαραίτητος για την προστασία μας από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης, η προσθήκη και η αφαίρεση ρουχισμού κατά την διάρκεια της ποδηλασίας μπορεί να κριθεί αναγκαία. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, να είστε σίγουροι, ότι κάθε προπόνηση ή βόλτα με το ποδήλατο σας θα είναι ευχάριστη και τον χειμώνα.
Σημείωση: Οι συμβουλές απευθύνονται στον μέσο άνθρωπο και για χώρες όπως η Ελλάδα, σε θερμοκρασίες 5-15C (Δεκέμβριος – Φεβρουάριος), σε άσκηση χαμηλής έντασης κατά την διάρκεια της ημέρας.