Hatha, ashtanga, Kundalini γιόγκα… Αποφασίσατε να κάνετε γιόγκα και το πρώτο πράγμα που ανακαλύψατε είναι ότι το «δέντρο» της γιόγκα έχει πολλά «κλαδιά», δηλαδή πολλές σχολές. Πώς, λοιπόν, θα επιλέξετε την κατάλληλη σχολή για εσάς; Οι δάσκαλοι γιόγκα εξηγούν ότι κάποια είδη της, όπως π.χ. η δημοφιλής Hatha, εστιάζουν περισσότερο στις ασκήσεις, τις λεγόμενες ασάνες. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν σχολές γιόγκα, όπως π.χ. η Kundalini, που έχουν μια πιο πνευματική διάσταση και δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο διαλογισμό. Υπάρχουν κι άλλα, εξίσου θεραπευτικά και τονωτικά είδη και τεχνικές γιόγκα (π.χ. Vini, Anusara, Jivamukti, Bikram, Vinyasa), πλην όμως δεν είναι ακόμη τόσο δημοφιλή στη χώρα μας όσο αυτά που πρόκειται να σας παρουσιάσουμε. Το Vita, λοιπόν, σας εισάγει στα κυριότερα είδη γιόγκα που διδάσκονται στην Ελλάδα σε ιδιωτικές σχολές, σε γυμναστήρια ή από ιδιώτες γιόγκι, ώστε να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο.

Τι σημαίνει γιόγκα
Η λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα yuj (=ενώνω) και ουσιαστικά σημαίνει «ενώνω το σώμα με την ψυχή». Η γιόγκα, λοιπόν, δεν είναι «σκέτη» γυμναστική, αν και πολλοί την εφαρμόζουν με μόνο σκοπό να δυναμώσουν το σώμα τους ή να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον αθλητισμό και το χορό. Ωστόσο, η αληθινή γιόγκα συνδυάζει τη σωματική με την πνευματική εξάσκηση.

Βρείτε τη δική σας γιόγκα
Hatha γιόγκα η ήρεμη
Η Hatha είναι το πιο διαδεδομένο είδος γιόγκα στη Δύση. Είναι μια ήπια και ήρεμη τεχνική που δρα ευεργετικά στον οργανισμό και εξισορροπεί κυρίως το ορμονικό σύστημα. Στη Hatha δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις ασάνες (τις ασκήσεις) που συμβάλλουν στον έλεγχο του νου, επειδή, σύμφωνα με τις αρχές αυτής της σχολής γιόγκα, για να κυριαρχήσει κανείς στο πνεύμα, πρέπει πρώτα να έχει τον έλεγχο του σώματός του.
Σας ταιριάζει Αν θέλετε να «γνωριστείτε» με τη γιόγκα. Η Hatha ταιριάζει σε όλους, ανεξαρτήτως επιπέδου φυσικής κατάστασης ή ηλικίας. Θεω­ρείται ιδανική αν έχετε μειωμένη ευλυγισία, επειδή πρόκειται για ένα είδος γιόγκα που μπορείτε να εκτελέσετε τόσο με ήπιο ρυθμό, όσο και με πιο δυναμικό, αν το επιθυμείτε.

Η Ιntegral και η Satyananda
Νεότερα «παρακλάδια» της Hatha γιόγκα είναι η Integral και η Satyananda. Οι μεταξύ τους διαφορές είναι μικρές και αφορούν κυρίως το χρόνο παραμονής σε κάθε στάση, καθώς και την τεχνική της αναπνοής (pranayama), π.χ. κλείνοντας τα ρουθούνια με τα δάχτυλα, αναπνέοντας με κλειστά αυτιά ή με κλειστά μάτια κλπ. Επίσης, οι σχολές της Hatha διαφέρουν και ως προς την ιδεολογική τους προσέγγιση (π.χ. ινδουιστές, βουδιστές, ανεξάρτητοι κλπ.).


Γιόγκα για εγκύους και παιδιά
Για εγκύους Η γιόγκα για εγκύους (μετά τον τρίτο μήνα της κύησης) βασίζεται στη Hatha. Οι ασκήσεις της είναι απαλές και ήρεμες, ώστε να είναι ασφαλείς για την έγκυο. Η γιόγκα για εγκύους ανακουφίζει από τους πόνους της μέσης, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, καθώς και την ευκινησία της γυναίκας.
Για παιδιά Η παιδική γιόγκα (συνιστάται για παιδιά άνω των 6 ετών) δίνει έμφαση σε ήπιες ασκήσεις και σε στάσεις που μιμούνται ζώα (το σκύλο, τη γάτα κλπ.), ώστε να είναι διασκεδαστική. Θεωρείται μια θαυμάσια άσκηση που βοη­θά το παιδί να δυναμώσει το σώμα του, να αναπτύξει την ευλυγισία του, να καλλιεργήσει τη φαντασία του και να τονώσει την αυτοπεποίθησή του.


Kundalini γιόγκα η πνευματική
H Kundalini είναι μια ιδιαίτερη μορφή γιόγκα που σκοπό έχει να απελευθερώσει την κουνταλίνη, δηλαδή την ενέργεια που βρίσκεται εν υπνώσει στη βάση της σπονδυλικής στήλης και παρομοιάζεται με κουλουριασμένο φίδι. Μάλιστα, η Kundalini θεωρείται ότι «απελευθερώνει» το γενετήσιο σύστημα! Η Kundalini γιόγκα δίνει μεγάλη έμφαση στην ακρίβεια της αναπνοής σε όλα τα στάδια, από τις ασάνες έως τα μάντρας, αλλά είναι πιο χαλαρή ως προς την ευθυγράμμιση του σώματος συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη γιόγκα.
Σας ταιριάζει Αν ενδιαφέρεστε για το διαλογισμό και την αφύπνιση της εσωτερικής σας ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής! Η Kundalini γιόγκα είναι πιο πνευματική σε σχέση με τη Hatha και θεωρείται κατάλληλη για όσους επιθυμούν να απελευθερώσουν το σώμα τους από τα «μπλοκαρίσματα».

Ashtanga γιόγκα η αερόβια
Η Αshtanga είναι από τις νεότερες μορφές γιόγκα – επισήμως αναγνωρίστηκε στην Αμερική το 1992. Βασίζεται στη Ηatha γιόγκα. Είναι η πιο αερόβια μορφή γιόγκα, γι’ αυτό και είναι δημοφιλής στους νέους. Οι ασάνες της Αshtanga δίνουν μεγάλη έμφαση στην ευθυγράμμιση του σώματος και στο συγχρονισμό της αναπνοής με τις κινήσεις του σώματος, μια διαδικασία που «θερμαίνει» εσωτερικά το σώμα, τονώνει τον οργανισμό και ηρεμεί το μυαλό. Η Power ή Dynamic γιόγκα είναι άλλες ονομασίες της Ashtanga γιόγκα.
Σας ταιριάζει Αν είστε νέοι και ευλύγιστοι. Αποφύγετέ την, όμως, αν είστε αρχάριοι, μεγάλης ηλικίας ή αν έχετε υψηλή πίεση και μυοσκελετικά προβλήματα. Είναι μια δυναμική μορφή γιόγκα και απαιτεί ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης για να την εφαρμόσετε. Τα αποτελέσματά της στο σώμα σας θα τα δείτε γρηγορότερα από τις άλλες μορφές γιόγκα.


Iyengar γιόγκα η ανατομική
Θεωρείται η πιο επιστημονική και «ανατομική» μορφή γιόγκα. Μάλιστα, οι δάσκαλοι της Iyengar πρέπει να κάνουν 2 χρόνια σπουδών προτού τη διδάξουν. Η Iyengar δίνει μεγάλη έμφαση στην ακρίβεια των στάσεων και τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος. Οι ασάνες της είναι ως επί το πλείστον στατικές και πολλές γίνονται με βοηθήματα, όπως καρέκλες, μαξιλαράκια, στρώματα, σχοινιά, πλαστικά «τουβλάκια» (blocks). Κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, ο δάσκαλος σας ζητά να εστιάσετε την προσοχή σας στο σημείο του σώματος που γυμνάζετε κάθε φορά.
Σας ταιριάζει Αν έχετε μυοσκελετικά προβλήματα, όπως δισκοπάθεια, ισχιαλγία, αρθριτικά, ρευματισμούς κ.ά., αλλά και αν ταλαιπωρείστε από άσθμα, επειδή τονώνει τους θωρακικούς μυς και διευκολύνει την αναπνοή. Επίσης, η Iyengar γιόγκα θεωρείται ιδανική αν είστε αρχάριοι.
Πόσο κάνει; Ένα μάθημα γιόγκα διαρκεί 1 με 1,5 ώρα και κοστίζει: • 15-20 € σε μια σχολή γιόγκα. Το κόστος αυτό μπορεί να είναι χαμηλότερο για τα γκρουπ που σχηματίζουν οι ιδιώτες γιόγκι εκτός σχολών. • 40-100 € εάν πρόκειται για ατομικό μάθημα με ­γιόγκι.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. ΓΙΑΝΝΑ ΚΑΤΣΑΓΕΩΡΓΗ, δασκάλα γιόγκα. Πηγή: «Η βίβλος της γιόγκα», Christina Brown, εκδόσεις Ισόρροπον.