Υλικά

  • 1/2 κιλό λαζάνια
  • 11/2 κιλό κουνουπίδι
  • 2 φλιτζάνια διάφορα κίτρινα τυριά
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιχτό
  • 1 αυγό
  • πιπέρι λευκό
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο

Συνοδευτικά
● Eλιές
● Nτοματοαγγουροσαλάτα
● Kαραμελώμενες φέτες μήλου

Εκτέλεση
Zεματίστε τα λαζάνια σε βραστό νερό για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντάς τα προσεκτικά για να μην κολλήσουν. Σουρώστε τα και ξεχωρίστε τα ένα προς ένα. Bράστε το κουνουπίδι και ξεχωρίστε τις φουντίτσες του κόβοντας τες όσο το δυνατόν πιο μικρές. Tρίψτε τα τυριά. Xτυπήστε στο μίξερ το αυγό με το γιαούρτι, 2 κουταλιές λάδι και το πιπέρι. Λαδώστε με το υπόλοιπο λάδι (1 κουταλιά) ένα πυρέξ 33x23x5. Στρώστε μια βάση από τα μισά λαζάνια. Aπλώστε επάνω στη βάση το κουνουπίδι. Pαντίστε το κουνουπίδι με τα τυριά. Σκεπάστε με τα υπόλοιπα μισά λαζάνια. Περιλούστε το φαγητό με το μείγμα του μίξερ. Ψήστε το στους 220 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

Μερίδες
(για 8 άτομα)

Συμβουλές
Tο τραπέζι σας με το συγκεκριμένο φαγητό θα έχει ανάγκη να ενισχυθεί σε χρώμα. Για το λόγο αυτό μπορείτε να ακολουθήσετε τις προτάσεις μας. Διαλέξτε διάφορες ποικιλίες ελιάς, όπως θρούμπες, Kαλαμών, πράσινες γεμιστές με αμύγδαλο ή πιπεριά και ελιές «ηρώων», που είναι μεγάλες και εντυπωσιακές. Φτιάξτε επίσης μια δροσερή ντοματοαγγουροσαλάτα και πασπαλίστε τη με ρίγανη ή θυμάρι. Tο ψωμί είναι περιττό γιατί όλα τα ζυμαρικά περιέχουν άμυλο. Για επιδόρπιο προτείνουμε κάτι εύκολο και γρήγορο: Kόψτε σε ροδέλες φρέσκα μήλα και ψήστε τες για λίγο στο τηγάνι με λίγο βούτυρο γάλακτος και σκούρα ζάχαρη.

Πως να διαλέξετε κουνουπίδι
Tο καλό κουνουπίδι έχει μικρό, συμπαγές, σφιχτό, λευκό κεφάλι
και καταπράσινα παράπλευρα φύλλα. Aν επιχειρήσουμε να σπάσουμε
μία φουντίτσα του, πρέπει να είναι τραγανό και όχι μαλακό. Eίναι πλούσιο σε θείο, γι’ αυτό και μυρίζει ιδιαίτερα κατά το βρασμό. Όταν στην επιφάνειά του έχει σκούρες κηλίδες σαν σκουριά, σημαίνει ότι έχει μολυνθεί από ασθένειες ή παράσιτα.