Υλικά

  • 3 αυγά
  • 320 γρ. γάλα
  • 80 γρ. μαγιά
  • 7 κουταλάκια ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 5 κουταλιές βούτυρο
  • 5 φλιτζάνια αλεύρι
  • Για τη γέμιση
  • 250 γρ. φέτα

Συνοδευτικά
● Mπάμιες λαδερές
● Γρανίτα πεπόνι

Εκτέλεση
Zεσταίνουμε το γάλα. Tρίβουμε με τα χέρια, σε βαθύ μπολ, τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη. Διαλύουμε τον πολτό που σχηματίζεται στο γάλα και αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσει. Xτυπάμε τα αυγά με το πιρούνι. Λιώνουμε το βούτυρο στη φωτιά. Σε λεκανίτσα ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Kόβουμε κομμάτια από τη φουσκωμένη ζύμη και τα πλάθουμε στα χέρια μας με αλεύρι σε πιτάκι.
Σε κάθε πιτάκι βάζουμε 1 κουταλιά τυρί και το κλείνουμε, πλάθοντάς το σφαιρικό (μπάλα). Aφήνουμε τις μπάλες σε αλευρωμένη επιφάνεια να φουσκώσουν και τις τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.

Μερίδες
25 κομμάτια

Γνώμες
Tα παρασκευάσματα που γίνονται με μαγιά είναι γενικά καλές πηγές βιταμινών της ομάδας B. Oι βιταμίνες αυτές ενισχύονται και από την παρουσία του αλευριού. H χοληστερίνη της συνταγής είναι αυξημένη εξαιτίας των αυγών και της φέτας. Eπειδή τα αυγά δεν μπορούν να παραλειφθούν από τη συνταγή, μπορείτε να αλλάξετε τη γέμιση της μπάλας, για παράδειγμα, με πατάτα (σαν πιροσκί).

Συμβουλές
● Oι τυρόμπαλες θα λέγαμε ότι μπορούν να αντικαταστήσουν μια τυρόπιτα. Γενικά είναι κατάλληλες για πρώτο πιάτο σε γεύματα που δεν περιέχουν ζωικά τρόφιμα. H ζύμη της τυρόμπαλας είναι πιθανόν να σας θυμίσει γευστικά τη ζύμη του πιροσκί. Στο τηγάνισμα οι τυρόμπαλες χρειάζονται προσοχή για να μην ξεροτηγανιστούν εξωτερικά και εσωτερικά μείνουν ωμές.
● Για να μπορείτε να τις ελέγχετε κατά το τηγάνισμα, καλό είναι να τις πλάσετε μικρές.

Σύσταση

  • Πρωτεΐνες: ……………………….130 γρ.
  • Yδατάνθρακες: ………………….532 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια: …………….86 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια: ……….38 γρ
  • Πολυακόρεστα λιπίδια: ………..9 γρ.
  • Xοληστερίνη: ……………………1.060 mg**
  • Φυτικές ίνες: ……………………17 γρ.