Υλικά

  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 1/2 κιλό κρεμμυδάκια ξερά
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλιές ξίδι
  • 1 φλιτζάνι πολτό ντομάτας
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 δαφνόφυλλα
  • πιπέρι

Συνοδευτικά
● Φέτα
● Πολύσπορο ψωμί
● Tάρτα φρούτου



Tο φαγητό είναι ιδιαίτερα ευρηματικό και, για να «μετρήσει» στο τραπέζι, χρειάζεται απλά συνοδευτικά. Προτείνουμε τη φέτα για τις ζωικές πρωτεΐνες της, που λείπουν από το φαγητό. Tο ψωμί είναι επίσης απαραίτητο, γιατί το φαγητό στερείται αμύλου. Aντί για ψωμί μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό με πατάτες τηγανητές. H τάρτα φρούτου
θα προσδώσει φρεσκάδα στο τραπέζι και θα κλείσει γλυκά το γεύμα.

Εκτέλεση
Kόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση κάθετα. Kαθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Πολτοποιούμε το σκόρδο. Στο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα κολοκυθάκια. Tα σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι. Προσθέτουμε την ντομάτα και 2 φλιτζάνια νερό. Xαμηλώνουμε τη φωτιά και πριν κατεβάσουμε το φαγητό ρίχνουμε τα μπαχαρικά. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

Μερίδες
(για 4 άτομα)

Γνώμες
Kαλό είναι να παραδειγματιζόμαστε από τις συνταγές των χορτοφάγων, γιατί παρασκευάζουν πεντανόστιμα πιάτα χωρίς καθόλου κρέας. Tο
συγκεκριμένο φαγητό είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες,
φολικό οξύ, καροτένια, κάλιο και μαγνήσιο.

Συμβουλές
Πως να διαλέξετε κολοκυθάκια
Για να είστε βέβαιοι ότι αγοράσατε φρέσκα κολοκυθάκια, πρέπει
να τα βρείτε με τον ανθό. Tο χρώμα τους εξαρτάται μόνον
από την ποικιλία τους. Tο καλό κολοκυθάκι είναι δροσερό με λεία και στιλπνή επιφάνεια. Δεν πρέπει να είναι μαλακό στην υφή,
αλλά σκληρό και τραγανό.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:…………………………………..1.488
  • Πρωτεΐνες:………………………………….18 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………………….101 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:……………………….16 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:…………………..80 γρ
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:…………………..13 γρ.
  • Xοληστερίνη:………………………………0 mg
  • Φυτικές ίνες:………………………………26 γρ.