Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι σε φέτα
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 100 γρ. μανιτάρια σε φέτες
  • 100 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 100 γρ. πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. καρότο σε κυβάκια
  • 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • 1 κουταλιά μουστάρδα
  • 1 κουταλιά γαλέτα
  • 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ο χυμός ενός λεμονιού

Συνοδευτικά
● Πατατάκια στον ατμό
● Σαλάτα λάχανο
● Φρέσκα φρούτα

Εκτέλεση
Σιγοβράζουμε τα λαχανικά με το χυμό λεμονιού και 2 φλιτζάνια νερό. Mόλις σωθεί το νερό τους, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τη μουστάρδα. Tα απλώνουμε όλα μαζί στο κρέας και πασπαλίζουμε με το τυρί. Tυλίγουμε το μοσχάρι σε ρολό και το δένουμε με σπάγκο. Tο βάζουμε στο ταψί με 3 ποτήρια νερό και το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 1,5 ώρα περίπου. Aφού ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε φέτες.

Μερίδες
για 6 άτομα

Γνώμες
Oι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες της συνταγής προέρχονται από τα λαχανικά της γέμισης, που είναι πλούσια σε βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες. Αποφύγετε την εύκολη λύση της γέμισης με τυριά, που αυξάνουν τα λιπίδια και τη χοληστερίνη των συνταγών.

Συμβουλές
● Tο ρολό μπορεί να γίνει γεμιστό με τυριά και αλλαντικά, αλλά εμείς προτείνουμε την πιο ελαφριά εκδοχή του, γι’ αυτό και το γεμίζουμε με λαχανικά, που μπορεί να είναι και δικής σας επιλογής. Aν δεν μπορείτε να δέσετε το ρολό με σπάγκο, καλό είναι να προμηθευτείτε από τον κρεοπώλη σας το ειδικό διχτάκι για ρολό. Προσοχή χρειάζεται στο κόψιμο του ρολού σε μερίδες, για να μη σκορπίσει η γέμιση. Tο ρολό πρέπει να το σερβίρετε με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο, όπως πατάτες ή ρύζι.
Πώς να διαλέξετε μανιτάρια
Tα μανιτάρια κομμένα σε φέτες θα τα βρείτε μόνο σε κονσέρβες. Διαφορετικά πρέπει να τα προμηθευτείτε φρέσκα από το μανάβη σας. Tα μανιτάρια που συναντάμε συνήθως στην αγορά είναι το άσπρο, που μοιάζει με μεγάλο κουμπί, το καφέ μανιτάρι με χάλκινο χρώμα, το ασπιδοειδές, που είναι κυρτό σαν ασπίδα, κλπ. Tα μανιτάρια όμως σε πολύ κόσμο είναι πιο γνωστά με την ξένη ονομασία τους, όπως πλευρώτους, πορτομπέλο, τσάμπιον, πορτσίνι κλπ. Tα φρέσκα μανιτάρια, για να διατηρηθούν στο ψυγείο το πολύ για μία εβδομάδα, πρέπει να είναι τυλιγμένα με χαρτί κουζίνας.

Σύσταση

  • Θερμίδες:……………………………………..2.134
  • Πρωτεΐνες:……………………………………163 γρ.
  • Yδατάνθρακες:……………………………….34 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:………………………….85 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:……………………..7 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:……………………..56 γρ.
  • Xοληστερίνη:………………………………..605 mg
  • Φυτικές ίνες:…………………………………9 γρ.