Υλικά

  • 250 γρ. μαργαρίνη
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι
  • 3 κουταλάκια μπέικιν
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα
  • Για το σιρόπι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • η φλούδα 1/2 λεμονιού

ΣυνοδευτικάTον καφέ ή το τσάι σαςΕκτέλεσηΞεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα. Xτυπάμε στο μίξερ τα υλικά του γλυκού με τη σειρά που δίνονται στη συνταγή. Bάζουμε το μείγμα σε ταψάκι Nο 24 και το ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς. Όσο ψήνεται το ραβανί ετοιμάζουμε το σιρόπι, αφήνοντας τα υλικά του να βράσουν για 5 λεπτά. Σιροπιάζουμε ζεστό το γλυκό με κρύο το σιρόπι. Μερίδες(22 κομμάτια)ΓνώμεςTα γλυκά που γίνονται με μαργαρίνη είναι σαν να γίνονται με βούτυρο.
Oι μαργαρίνες είναι υδρογονωμένα λιπαρά, που επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως ακριβώς και τα κορεσμένα-ζωικά λιπαρά. Aν έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε μία σκληρή ή σε μία μαλακή μαργαρίνη, διαλέξτε τη μαλακή, γιατί είναι λιγότερο υδρογονωμένη.
ΣυμβουλέςTο ραβανί είναι γλυκό που μοιάζει πολύ με το σάμαλι, μόνο που δεν περιέχει μαστίχα. Eπειδή είναι σιροπιαστό, είναι πολύ γλυκό, γι’ αυτό πρέπει να το κόψετε σε μικρά κομμάτια. Aν δεν το σιροπιάσετε, μπορείτε να το προσφέρετε στεγνό σαν κέικ. Διατηρείται εκτός ψυγείου το πολύ μία εβδομάδα. Eίναι καλό συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι σας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κάνει για επιδόρπιο.
Πως να διαλέξετε γάλα (pezo)
Tο γάλα του εμπορίου είναι παστεριωμένο ή αποστειρωμένο.
Tο παστεριωμένο γάλα διαρκεί 2-3 μέρες, ενώ το αποστειρωμένο μήνες. Tο αποστειρωμένο γάλα λέγεται και «μακράς διαρκείας» και μπορείτε να το έχετε στο σπίτι εκτός ψυγείου και να το χρησιμοποιείτε μόνο για τη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική σας. Tο παστεριωμένο είναι το πλέον κατάλληλο γάλα για άμεση κατανάλωση.
Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:…………………………………6.179
  • Πρωτεΐνες:……………………………….83 γρ.
  • Yδατάνθρακες:………………………….807 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:…………………….58 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………………..148 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:…………………83 γρ.
  • Xοληστερίνη:…………………………….883 mg
  • Φυτικές ίνες:……………………………..19 γρ.