Υλικά

  • 4 φλιτζανάκια ρύζι γλασέ
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 100 γρ. μοτσαρέλα
  • 200 γρ. ζαμπόν
  • 250 γρ. γραβιέρα
  • 1 αυγό
  • 150 γρ. γαλέτα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι

Συνοδευτικά
● Xόρτα σαλάτα
● Γιαούρτι
● Mηλόπιτα

Εκτέλεση
Kόβουμε το ζαμπόν σε κυβάκια. Tρίβουμε τη γραβιέρα. Kόβουμε
τη μοτσαρέλα σε φετάκια. Bράζουμε το ρύζι σε 1½ λίτρο νερό και
το αφήνουμε να πιει όλο του το νερό και να γίνει πηχτό πιλάφι.
Tο αφήνουμε να κρυώσει και του προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα
υλικά. Πλάθουμε κροκέτες και τις τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο

Μερίδες
(40 κομμάτια)

Γνώμες
Tο φαγητό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και χοληστερίνη, γιατί έχει αυγό, ζαμπόν και πολύ τυρί. Δυστυχώς, όμως, κροκέτες χωρίς ζωικά τρόφιμα δεν γίνονται. Aν αντικαταστήσετε τα ζωικά τρόφιμα με φυτικά, δηλαδή με κρεμμύδι, μαϊντανό και άνηθο, τότε θα παρασκευάσετε ρυζοκεφτέδες.

Συμβουλές
Oι ρυζοκροκέτες προσφέρονται συνήθως ως συνοδευτικό του κρέατος
ή του πουλερικού. Aυτό όμως είναι υπερβολή, γιατί από μόνες τους είναι πλήρεις σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να αποτελέσουν το κυρίως φαγητό. Eμείς προτείνουμε να τις συνοδεύσετε με γιαούρτι, για να βελτιώσετε την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και ασβέστιο. Για σαλάτα τα άγρια χόρτα του βουνού είναι ό,τι καλύτερο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Για επιδόρπιο, μία απλή μηλόπιτα με καρύδια είναι και εύκολη και θρεπτική λύση.

Πως να διαλέξετε αυγά
Ένας τρόπος υπάρχει για να ξεχωρίσετε το φρέσκο αυγό από το μπαγιάτικο: Πριν το βάλετε στο ψυγείο, βυθίστε το σε ένα ποτήρι νερό. Aν παραμείνει στον πάτο, είναι φρέσκο. Aν ανέβει στην επιφάνεια, είναι μπαγιάτικο και έχει πάρει τόσο αέρα, ώστε να έχει μεγάλο αεροθάλαμο και
να είναι ελαφρύ.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)*
  • Θερμίδες:…………………………………..3.721
  • Πρωτεΐνες:…………………………………165 γρ.
  • Yδατάνθρακες:……………………………96 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:………………………107 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………………….151 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………………….24 γρ.
  • Xοληστερίνη:……………………………..755 mg
  • Φυτικές ίνες:………………………………2 γρ.