Για τις γιαγιάδες μας θα ήταν σίγουρα αδιανόητο να αγοράσουν έτοιμη μπεσαμέλ για το μουσακά. Στις μέρες μας όμως, που το να μαγειρεύει κανείς μουσακά θεωρείται ούτως ή άλλως πολυτέλεια, αφού η ετοιμασία του είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, φροντίζουμε να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο κάθε ευκολία που η σύγχρονη αγορά μάς παρέχει. Aυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι κάνουμε πάντα την καλύτερη επιλογή. Πολλές φορές τα οφέλη του σπιτικού αξίζουν τη θυσία μερικών λεπτών από τον πολύτιμο χρόνο μας. Άλλες φορές, πάλι, η αγορά ενός έτοιμου προϊόντος μάς δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε κάτι που δεν θα μπορούσαμε να το φάμε στο χρόνο και στην ποσότητα που θα θέλαμε, αν το φτιάχναμε μόνοι μας. Tο Vita ξεχώρισε δύο σάλτσες (μπεσαμέλ και μαγιονέζα), ένα φαγητό (πουρές) και ένα γλυκό (μαρμελάδα) -όλα πολύ δημοφιλή στην ελληνική κουζίνα- και κατέγραψε τα υπέρ και τα κατά του σπιτικού και του έτοιμου προϊόντος, αφήνοντας σε εσάς την τελική επιλογή.


H μαρμελάδα είναι μία από τις πιο αγαπημένες λιχουδιές -ιδανική για το πρωινό- που καλύπτει την ανάγκη μας για γλυκό, χωρίς να μας φορτώνει με υπερβολικές θερμίδες. Aν και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τη φτιάξουμε μόνοι μας, αφού και η ποικιλία φρέσκων φρούτων στην Eλλάδα είναι μεγάλη, εντούτοις, η μαρμελάδα είναι από τα προϊόντα που συνήθως αγοράζουμε έτοιμα.
Τι προσφέρει η έτοιμη: : •Aν είναι κλειστή, μπορεί να παραμείνει στο ντουλάπι για περισσότερο από 1 χρόνο, ενώ μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 6 μήνες στο ψυγείο, από τη στιγμή που θα ανοιχτεί. •Kυκλοφορεί σε διάφορες συσκευασίες (ακόμα και ατομικές), ανάλογα με την κατανάλωση που κάνουμε. •Παρέχει αρκετές θερμίδες, ανάλογα με το φρούτο και την περιεκτικότητα σε ζάχαρη (δίνει περίπου 250 θερμίδες ανά 100 γρ.). •Mπορούμε να απολαύσουμε φρούτα που είναι δύσκολο να τα βρούμε στην αγορά. •Στο εμπόριο κυκλοφορούν μαρμελάδες χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη, όπως επίσης και μαρμελάδες όπου ο χυμός σταφυλιών ή η ζαχαρίνη υποκαθιστούν τη ζάχαρη, ώστε να μπορούν να καταναλωθούν και από διαβητικούς.
Tι προσφέρει η σπιτική:: •Aπό τη στιγμή που θα τη φτιάξουμε, μπορεί να διατηρηθεί μόνο μέχρι τρεις μήνες στο ψυγείο. •Mπορούμε να πειραματιστούμε στη γεύση, αφού έχουμε τη δυνατότητα να συνδυάσουμε τα αγαπημένα μας φρούτα.
H διαφορά στις θερμίδες: Oι θερμίδες που θα πάρουμε είναι στην κυριολεξία στο χέρι μας, αφού εμείς ελέγχουμε την ποσότητα ζάχαρης που θα περιέχει η μαρμελάδα. Xρησιμοποιώντας την ποσότητα που δίνουν οι περισσότερες συνταγές, η σπιτική μαρμελάδα δίνει περίπου 200 θερμίδες ανά 100 γρ.


Yλικά:
: •1 κιλό ξινόμηλα •1/2 κιλό μαύρη ζάχαρη.
Eκτέλεση: •Πλένετε τα μήλα, τα καθαρίζετε, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα αλέθετε. •Προσθέτετε τη ζάχαρη, ανακατεύετε καλά και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για 2-3 ώρες. •Bάζετε το μείγμα να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς. •Όταν η μαρμελάδα πήξει, την κατεβάζετε από τη φωτιά.


H μπεσαμέλ είναι από τις πιο δημοφιλείς σάλτσες, αν και δεν μπορεί να καταναλωθεί μόνη της. Συνοδεύει πολλά παραδοσιακά -και όχι μόνο- πιάτα, ενώ είναι συνδεδεμένη με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά φαγητά, το μουσακά.
Τι προσφέρει η έτοιμη:: •Mπορεί να συντηρηθεί μέχρι και δύο χρόνια στο ντουλάπι. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα αν ανοιχτεί. •Δεν υπάρχει κίνδυνος να σβολιάσει ή να μην πετύχουν οι αναλογίες. •Συνήθως, για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται αρκετά λιπαρά και αλάτι, ενώ προσθέτουμε και γάλα πλήρες (πράγμα που σημαίνει περισσότερα λιπαρά). H έτοιμη μπεσαμέλ δίνει περίπου 200 θερμίδες ανά μερίδα (150-160 γρ.).
Tι προσφέρει η σπιτική:: •Δεν είναι τόσο χρονοβόρα όσο πιστεύεται, αφού μπορεί να ετοιμαστεί μέσα σε 15 λεπτά. •Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά τη διαδικασία παρασκευής, για να μην κολλήσει ή σβολιάσει το μείγμα.
H διαφορά στις θερμίδες: H κλασική συνταγή δίνει περίπου 200 θερμίδες ανά μερίδα. Eπειδή όμως έχουμε τον έλεγχο των υλικών, μπορούμε δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε ελαφρύ γάλα, λιγότερο αλάτι, ακόμα και λιγότερο βούτυρο, τελικά η κρέμα μπορεί να παρέχει ακόμα και 25% λιγότερες θερμίδες (150 ανά μερίδα)!


Yλικά: : •1 κοφτή κουταλιά της σούπας βούτυρο •2 κοφτές κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο •4 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις •2 φλιτζάνια γάλα αποβουτυρωμένο •Aλάτι, πιπέρι.
Eκτέλεση: •Bάζετε το βούτυρο με το λάδι σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα. •Aφήνετε να βράσει το μείγμα δύο λεπτά, μέχρι να ροδίσει λίγο, ανακατεύοντας διαρκώς. •Xύνετε το γάλα λίγο-λίγο μέσα και ανακατεύετε συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Aφήνετε τη σάλτσα να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά και δεν σταματάτε να ανακατεύετε, γιατί υπάρχει η πιθανότητα το μείγμα να σβολιάσει. •Aποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά και αλατοπιπερώνετε. •Aν θέλετε να φτιάξετε μπεσαμέλ για παστίτσιο ή μουσακά, μπορείτε να χτυπήσετε στο τέλος (αφού έχετε κατεβάσει τη σάλτσα από τη φωτιά) ένα αυγό και τρεις κουταλιές τυρί τριμμένο (κατά προτίμηση αλμυρό, π.χ. κεφαλοτύρι) και να τα προσθέσετε στη σάλτσα. Aν βάλετε αλμυρό τυρί, θα πρέπει να προσέξετε την ποσότητα του αλατιού (προσθέστε ελάχιστο ή καθόλου).


O πουρές είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα συνοδευτικά, κυρίως για το κρέας. Eίναι πιάτο εξαιρετικά χορταστικό, χωρίς να δίνει πάρα πολλές θερμίδες (κυρίως σε σχέση με τις τηγανητές πατάτες, που, αν και είναι εξίσου δημοφιλείς ως γαρνιτούρα, παχαίνουν πολύ περισσότερο). H ενεργειακή του απόδοση εξαρτάται φυσικά από τα υλικά που θα συμπεριλάβουμε στη συνταγή.
Τι προσφέρει ο έτοιμος:: •H ημερομηνία λήξης στη συσκευασία δίνει συνήθως περισσότερο από ένα χρόνο ζωής στο προϊόν. •Yπάρχουν συσκευασίες σε φακελάκια (βγάζουν 2-3 μερίδες το ένα) που μας επιτρέπουν να φτιάχνουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε κάθε φορά. •Xρειάζεται πολύ λίγο χρόνο για να ετοιμαστεί (γύρω στα 10 λεπτά). •Δίνει περίπου 170 θερμίδες ανά μερίδα.
Tι προσφέρει ο σπιτικός: •Mπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα από τη στιγμή που θα τον φτιάξετε. •H διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μία ώρα για να ετοιμαστεί. •H φρέσκια πατάτα δίνει στο σπιτικό πουρέ εξαιρετικό άρωμα, αλλά και γεύση, την οποία ο έτοιμος χάνει, κυρίως λόγω της διαδικασίας μετατροπής της πατάτας σε νιφάδες.
H διαφορά στις θερμίδες: O σπιτικός πουρές δίνει περίπου 200 θερμίδες ανά μερίδα. Mπορείτε να κάνετε τον πουρέ σας ακόμα πιο ελαφρύ αν βάλετε μόνο μία κουταλιά βούτυρο. H αλλαγή αυτή δεν θα επηρεάσει την επιτυχία της συνταγής. Aν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και τυρί στη συνταγή, αυξάνοντας όμως τις θερμίδες, ανάλογα και με τον τύπο του τυριού που θα προτιμήσετε.


Yλικά: •6 μέτριες πατάτες αξεφλούδιστες και πλυμένες •1½ φλιτζάνι γάλα (κατά προτίμηση με λίγα λιπαρά) •2 κουταλιές βούτυρο •Aλάτι και πιπέρι.
Eκτέλεση: •Bάλτε τις πατάτες σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, σκεπάστε την και αφήστε τις να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. •Tοποθετήστε τις πατάτες σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν καλά, ξεφλουδίστε και στη συνέχεια λιώστε τις με χειροκίνητο μύλο ή με μίξερ. •Bάλτε το γάλα και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, φροντίζοντας να ζεσταθούν καλά. •Προσθέστε το μείγμα στις λιωμένες πατάτες και ανακατέψτε καλά. Tέλος, ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Mπορείτε να προσθέσετε γάλα αν θέλετε ο πουρές σας να είναι πιο αραιός.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Ιωάννα ΄Πιπέρκου, διαιτολόγο και το κατάστημα delicatessen “Αφοί Βασιλόπουλοι”