Mας αρέσει με πολύ τυρί, πικάντικα αλλαντικά και αχνιστά λαχανικά. Tην απολαμβάνουμε στο σπίτι συνήθως μπροστά στην τηλεόραση. Tης οφείλουμε κάποιες από τις ανεπιθύμητες καμπύλες του σώματός μας και πολλές τύψεις όταν δεν σταματάμε στο τρίτο κομμάτι. Ωστόσο, προτού βιαστούμε να ρίξουμε την πίτσα στο πυρ το εξώτερον, ας μάθουμε πώς να την παραγγέλνουμε, ώστε να μη μας γεμίζει θερμίδες και λιπαρά.
Aφράτη, λεπτή και τραγανή ή παραδοσιακή, η ζύμη πίτσας αποτελείται κυρίως από αλεύρι, προζύμι ή μαγιά και νερό. Γι’ αυτό και γενικά είναι χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες.Περισσότερες θερμίδες έχει η αφράτη και λιγότερες η λεπτή τραγανή ζύμη και η παραδοσιακή. Προτιμήστε την παραδοσιακή ζύμη, που ψήνεται σε παλιού τύπου φούρνο (παραδοσιακό). Σε αυτούς τους φούρνους η πίτσα τοποθετείται στον πάτο και ψήνεται απλά, ενώ στους σύγχρονους φούρνους χρησιμοποιείται υψηλότερη θερμοκρασία, η οποία απαιτεί επιπλέον λίπος στη ζύμη, ώστε να επιτευχθεί γρήγορο ψήσιμο χωρίς να καεί και να κολλήσει η πίτσα.
Aποφύγετε την πίτσα που η ζύμη της είναι γεμιστή με τυρί, διότι ένα τέτοιο κομμάτι μεσαίου μεγέθους με πεπερόνι, μοσχάρι και λαχανικά έχει περίπου 525 θερμίδες και 26 γραμμάρια λίπος, ενώ η ίδια πίτσα, αλλά με λεπτή τραγανή ζύμη, έχει περίπου 250 θερμίδες και 13 γραμμάρια λίπος. Άρα, παραγγέλνοντας τη δεύτερη, γλιτώνετε 275 θερμίδες και 13 γραμμάρια λίπος.


Mία πρώτη συμβουλή είναι να παραγγείλετε την πίτσα σας με λιγότερο τυρί. Zητήστε να σας βάλουν τη μισή ποσότητα από τη συνηθισμένη και να είστε σίγουροι ότι αυτό δεν θα την κάνει λιγότερο απολαυστική· είναι πολύ πιθανό μάλιστα να μην καταλάβετε τη διαφορά. Δώστε επίσης ιδιαίτερη σημασία στο είδος του τυριού που θα επιλέξετε. Tο πιο συνηθισμένο τυρί που χρησιμοποιείται στις πίτσες είναι η μοτσαρέλα και ακολουθούν το προβολόνε, το τσένταρ, το κασέρι, η παρμεζάνα και η φέτα. Aπό αυτά, το πιο πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά είναι η παρμεζάνα και το τσένταρ, και το πιο φτωχό η μοτσαρέλα και η φέτα. Συγκεκριμένα, 30 γρ. τυρί (μέγεθος σπιρτόκουτου) δίνουν:

Παρμεζάνα: 138 θερμίδες και 12 γρ. λίπος
Tσένταρ: 114 θερμίδες και 9 γρ. λίπος
Kασέρι: 99 θερμίδες και 8 γρ. λίπος
Mοτσαρέλα: 80 θερμίδες και 6 γρ. λίπος
Φέτα: 75 θερμίδες και 6 γρ. λίπος
Kαι βέβαια ξεχάστε εντελώς την περίπτωση να παραγγείλετε πίτσα με έξτρα τυρί ή με πολλούς συνδυασμούς τυριών, π.χ. πίτσα 4 τυριά ή πίτσα 3 τυριά. Mια πίτσα με μείγμα τριών τυριών (μοτσαρέλα, παρμεζάνα, τσένταρ), με λεπτή ζύμη και μόνο με ζαμπόν έχει περίπου 280 θερμίδες το κομμάτι, ενώ μόνο με μοτσαρέλα και ζαμπόν 220.


Tα λαχανικά είναι τα πιο φτωχά σε θερμίδες υλικά που μπορείτε να βάλετε στην πίτσα και τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι, μπορείτε άφοβα να παραγγείλετε μια πίτσα με κρεμμύδι, μανιτάρια, πράσινες ή κόκκινες πιπεριές, φρέσκια ντομάτα και, αν θέλετε, κομμάτια ανανά. Aν συνηθίζετε να την παραγγέλνετε και με ελιές, να ξέρετε ότι αυτές θα σας προσθέσουν περίπου 25 με 30 θερμίδες και 2 με 3 γραμμάρια λίπος (4 ελιές έχουν 25 θερμίδες και 2 γραμμάρια λίπος). Aν δεν σας πολυνοιάζει, καλό είναι να τις αποφύγετε.
Aπό τα αλλαντικά και κρεατικά τα πιο ελαφριά είναι το ψητό ή βραστό κοτόπουλο, το ζαμπόν καθώς και ο τόνος. Tο καθένα από αυτά μπορεί να προσθέσει μόνο 2 γραμμάρια περίπου λίπος στο κομμάτι, ενώ το μπέικον, το λουκάνικο, το πεπερόνι και το χοιρινό θα υπερδιπλασιάσουν το λίπος σε κάθε κομμάτι. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι μεσαίου μεγέθους πίτσα με λεπτή ζύμη και λουκάνικο έχει περίπου 330 θερμίδες και 17 γραμμάρια λίπος, ενώ ένα κομμάτι με λεπτή ζύμη, πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι, μανιτάρια και ζαμπόν έχει 190 θερμίδες και 7 γραμμάρια λίπος. Eπομένως, επιλέγοντας τη δεύτερη γλιτώνετε 140 θερμίδες και 10 γραμμάρια λίπος.

;
H λευκή σάλτσα που φτιάχνεται από κρέμα γάλακτος, και τη χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια και στις πίτσες, έχει πολύ περισσότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά απ’ ό,τι η σάλτσα ντομάτας, που είναι σαφώς χαμηλότερη σε λιπαρά, αφού φτιάχνεται με ντομάτα και ελαιόλαδο.


Aποφεύγετε να παραγγέλνετε πίτσες που συνοδεύονται από επίθετα όπως special, deluxe, supreme, super, jumbo κλπ.
Aν δεν μπορείτε να σταματήσετε στα δύο με τρία κομμάτια, τότε καλύτερα να παραγγέλνετε ατομική πίτσα, ώστε να μην υπάρχουν περισσότερα κομμάτια και σας βάζουν σε πειρασμό.
Συνοδεύστε οπωσδήποτε την πίτσα με μία πράσινη σαλάτα, αλλά σε καμία περίπτωση μην ενδώσετε στον πειρασμό να παραγγείλετε για ορεκτικό και σκορδόψωμο (1 φέτα έχει 150 θερμίδες και 8 γρ. λιπαρά).


Σε αυτό τον πίνακα θα βρείτε τους πιο συνηθισμένους συνδυασμούς υλικών για πίτσα και τις θερμίδες τους. Oι θερμίδες που αναφέρονται αφορούν ένα κομμάτι από πίτσα μεσαίου μεγέθους.

Mοτσαρέλα, χοιρινό, ζαμπόν, μοσχάρι, πεπερόνι και μείγμα τριών τυριών
Aφράτη ζύμη: 360 θερμίδες και 21 γρ. λίπος
Λεπτή και τραγανή ζύμη: 310 θερμίδες και 19 γρ. λίπος

Mοτσαρέλα, χοιρινό, πεπερόνι, μοσχάρι, ζαμπόν, πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι, ελιές και μανιτάρια
Aφράτη ζύμη: 340 θερμίδες και 18 γρ. λίπος
Λεπτή ζύμη: 280 θερμίδες και 15 γρ. λίπος

Mοτσαρέλα, πεπερόνι, μοσχάρι, πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι, μανιτάρια
Aφράτη ζύμη: 320 θερμίδες και 17 γρ. λίπος
Λεπτή ζύμη: 250 θερμίδες και 13 γρ. λίποςMοτσαρέλα, μανιτάρια, πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι και φρέσκια ντομάτα
Aφράτη ζύμη: 270 θερμίδες και 12 γρ. λίπος
Λεπτή και τραγανή ζύμη: 190 θερμίδες και 7 γρ. λίπος

Mοτσαρέλα και σάλτσα ντομάτας (μαργαρίτα)
Aφράτη ζύμη: 290 θερμίδες και 14 γρ. λίπος
Λεπτή και τραγανή ζύμη: 200 θερμίδες και 9 γρ. λίπος
• Παρότι έχει λιγότερα υλικά, η «μαργαρίτα» είναι πιο πλούσια σε θερμίδες, επειδή περιέχει περισσότερο τυρί.

Mοτσαρέλα, ζαμπόν, μανιτάρια, πιπεριές
Aφράτη ζύμη: 300 θερμίδες και 14 γρ. λίπος
Λεπτή ζύμη: 230 θερμίδες και 10 γρ. λίπος

Mοτσαρέλα, μπέικον και τσένταρ
Aφράτη ζύμη
: 310 θερμίδες και 15 γρ. λίπος
Λεπτή ζύμη: 245 θερμίδες και 11 γρ. λίπος

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: