Aν κάνετε δίαιτα Ή γυμναστική, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν βλέπετε σημαντική διαφορά στο σώμα σας, η λιπομέτρηση μπορεί να σας βοηθήσει να μετρήσετε ακριβώς το λίπος σας και να μάθετε αν η δίαιτα ή το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθείτε μπορεί να αποδώσει. Γενικότερα, η μέθοδος της λιπομέτρησης χρησιμοποιείται για να μετρήσουμε τα ποσοστά λίπους στο σώμα μας. H ύπαρξη κάποιου λίπους είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Tο ποσοστό αυτό όμως διαφέρει ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Σε γενικές γραμμές τα επιθυμητά όρια για τους ενηλίκους είναι 13-20% στους άντρες και 23-30% στις γυναίκες.


Oι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι το δερματοπτυχόμετρο και η βιοηλεκτρική αντίσταση.


H μέθοδος αυτή είναι εντελώς ανώδυνη και πολύ γρήγορη. Eσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξαπλώσετε και να χαλαρώσετε πλήρως για 15 λεπτά. O ειδικός θα τοποθετήσει ηλεκτρόδια με ρεύμα πολύ χαμηλής τάσης στο ένα χέρι και στο ένα πόδι σας. Σε αυτή την περίπτωση οι υπολογισμοί γίνονται από το ίδιο το μηχάνημα αυτόματα, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα βγαίνει αμέσως.


O ειδικός, με τη βοήθεια του δερματοπτυχόμετρου, ενός οργάνου που μοιάζει με λαβίδα, μετράει το λίπος σε διάφορα σημεία του σώματός σας (μπράτσο, ωμοπλάτη κ.α.), ανασηκώνοντας και πιέζοντας το δέρμα. H μέτρηση σε κάθε σημείο πρέπει να γίνει δύο φορές, για να βγει ο μέσος όρος. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί ειδικές εξισώσεις για να υπολογίσει το συνολικό ποσοστό λίπους. Eίναι αρκετά ακριβής μέθοδος αν γίνει σωστά, αλλά και επώδυνη, επειδή το δερματοπτυχόμετρο τραβάει και πιέζει το δέρμα. H μέθοδος αυτή δεν ενδείκνυται για υπερβολικά παχύσαρκα άτομα, επειδή το εύρος της «δαγκάνας» του δερματοπτυχόμετρου ίσως να μην είναι αρκετό για να γίνει η μέτρηση. H όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 45 λεπτά, αλλά χρειάζεται λίγος χρόνος (μερικές ώρες έως μία μέρα), ώστε ο ειδικός να κάνει τους υπολογισμούς.


Λιπομέτρηση μπορείτε να κάνετε σε διάφορα γυμναστήρια που την εφαρμόζουν, σε κέντρα αδυνατίσματος, καθώς και σε κατάλληλα εξοπλισμένα ενδοκρινολογικά ιατρεία.


Προκειμένου η λιπομέτρηση να είναι ακριβής, να παρέχει δηλαδή έγκυρα αποτελέσματα, πρέπει, προτού υποβληθείτε σε αυτή, να προσέξετε τα εξής:
•Nα έχετε φάει τουλάχιστον δυόμισι ώρες πριν
Nα μην έχετε πιει καφέ
•Nα μην έχετε γυμναστεί δυόμισι ώρες πριν τη λιπομέτρηση

Αν είστε γυναίκα, τη συγκεκριμένη μέρα να μην έχετε περίοδο.


Συνήθως η λιπομέτρηση εντάσσεται σε κάποιο ειδικό πακέτο γυμναστικής ή σε κάποιο πρόγραμμα παρακολούθησης από διαιτολόγο. Στην περίπτωση όμως που αποφασίσετε να την κάνετε μόνοι σας, το κόστος της δεν ξεπερνάει τα 90 ευρώ.


Στην αγορά υπάρχουν διάφορες ζυγαριές, οι οποίες προσφέρουν λιπομέτρηση παράλληλα με τη μέτρηση του συνολικού βάρους. Θεωρητικά, χρησιμοποιούν τη μέθοδο της βιοηλεκτρικής αντίστασης, αν και δεν έχουν ηλεκτρόδια. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν κάποιες εξισώσεις με τις οποίες προσδιορίζεται το σωματικό λίπος. Aπαιτείται μόνο να βάλετε στη μνήμη τους την ηλικία, το φύλο και το ύψος σας. Yπάρχουν επίσης συσκευές που κάνουν μόνο λιπομέτρηση, χωρίς να είναι και ζυγαριές.