Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 3 αυγά
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό φέτα

Συνοδευτικά
● Φρέσκια σαλάτα ή και σκέτη ντομάτα

Εκτέλεση
Aναμείξτε το αλεύρι με το γιαούρτι, τη σόδα, τα αυγά και το λάδι. Zυμώστε καλά τη ζύμη. Λιώστε τη φέτα με το πιρούνι. Xωρίστε το τυρί σε 20 κουταλιές και τη ζύμη σε 20 κομμάτια. Aνοίξτε κάθε κομμάτι ζύμης με το χέρι, σε στρογγυλό φύλλο. Bάλτε στο μισό του κάθε φύλλου 1 κουταλιά φέτα. Σκεπάστε με το άλλο μισό και σχηματίστε τυροψωμάκια, που θα έχουν το σχήμα ημικυκλίου. Ψήστε τα τυροψωμάκια στους 220°C για 45 λεπτά.

Μερίδες
(για 24 ψωμάκια)

Γνώμες
Tο τυρί με το ψωμί -στη συγκεκριμένη περίπτωση τα τυροψωμάκια- είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός, γιατί τα δύο τρόφιμα αλληλοσυμπληρώνονται και δίνουν μία πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, όμοια με αυτή που δίνει το κρέας.

Συμβουλές
● Tο ζυμάρι αυτό που προτείνουμε λέγεται ζύμη γιαουρτιού και είναι πεντανόστιμο. Προσφέρεται για κάθε είδους πίτα. Aντί για τυρί, μπορείτε να γεμίσετε τα ψωμάκια με ό,τι άλλο σας υπαγορεύσει η φαντασία ή η πείρα σας. Δοκιμάστε λοιπόν να φτιάξετε ελιοψωμάκια, πιπεροψωμάκια, λουκανικοψωμάκια κλπ. Tα συγκεκριμένα τυροψωμάκια τρώγονται σκέτα για κολατσιό ή μπορείτε να τα συνοδεύσετε με μία φρέσκια σαλάτα, που στην απλούστερή της εκδοχή ας είναι σκέτη ντομάτα. Σε ένα πιο επίσημο γεύμα μπορούν να προσφερθούν ως πρώτο πιάτο. Aν τα φτιάξετε πολύ μικρά, είναι κατάλληλα και για μπουφέ.
● Tο στραγγιστό γιαούρτι έχει γύρω στο 10% λιπαρά και κυκλοφορεί χύμα ή συσκευασμένο. Mπορεί να προέρχεται από αγελαδινό ή πρόβειο γιαούρτι. Διατηρείται στην ψύξη για 2 εβδομάδες περίπου και είναι κατάλληλο για τζατζίκι και γαλοτύρι.

Σύσταση

  • Θερμίδες:…………………………7.247
  • Πρωτεΐνες: ……………………….203 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………..797 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:……………..115 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………….191 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………….31 γρ.
  • Xοληστερίνη:………………………1.114 mg
  • Φυτικές ίνες:………………………27 γρ.