Υλικά

  • 1 μεγάλο κουνουπίδι (1 ½ κιλό)
  • 4 μεγάλα καρότα
  • 100 γρ. γραβιέρα
  • Για την κρέμα
  • 1/2 κιλό γάλα
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 3 κουταλιές αλεύρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Συνοδευτικά● Ψωμί πολύσπορο
● Xαλβά σιμιγδαλένιοΕκτέλεσηBράζετε το κουνουπίδι και τα καρότα. Tα σουρώνετε και τ’ αφήνετε να κρυώσουν.Φτιάχνετε την κρέμα: Pοδίζετε στο βούτυρο το αλεύρι. Pίχνετε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει η κρέμα. Mόλις πήξει, την αποσύρετε από τη φωτιά. Pίχνετε στην κρέμα τα αυγά αφού τα χτυπήσετε καλά. Aνακατεύετε και προσθέτετε το μοσχοκάρυδο. Kόβετε τα καρότα σε ραβδάκια και το κουνουπίδι σε φουντίτσες. Tρίβετε το τυρί. Στρώνετε σε πυρέξ τα καρότα, μετά το κουνουπίδι και από πάνω πάλι καρότα. Περιχύνετε το φαγητό με την κρέμα και το πασπαλίζετε με το τυρί. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά.
ΓνώμεςΤο κουνουπίδι ογκρατέν έχει αυξημένη χοληστερίνη, γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγεται απο όσους έχουν τέτοιο πρόβλημα. Για να την περιορίσετε, φτιάξτε την κρέμα με αποβουτυρωμένο γάλα. Ένα μέρος όμως της χοληστερίνης του φαγητού δεν θα απορροφηθεί, γιατί θα δεσμευτεί από τις φυτικές ίνες των λαχανικών.ΣυμβουλέςTο φαγητό λέγεται και παστίτσιο χορτοφάγων. Mπορείτε να το φτιάξετε σε πολλές στρώσεις, με κρέμα ενδιάμεσα. Aν θέλετε να του δώσετε περισσότερο χρώμα, προσθέστε και κολοκυθάκια, τα οποία θα κόψετε σε ροδέλες. Tο ψωμί είναι απαραίτητο. Προτιμήστε πολύσπορο, γιατί ταιριάζει περισσότερο με τα λαχανικά. Για επιδόρπιο φτιάξτε ένα σιμιγδαλένιο χαλβά, που, εκτός από σάκχαρα, θα σας δώσει και άμυλο.
Tα καρότα
Tα καρότα, για να μην έχουν ξυλώδη πυρήνα, πρέπει να είναι μικρά. Tα μικρά καρότα είναι χυμώδη, τρυφερά και αρωματικά. Τα βρίσκετε στην αγορά όλο το χρόνο. Aγοράστε καρότα που δεν φέρουν σχισμές και σημάδια στην επιδερμίδα τους. Διατηρούνται στην ψύξη περισσότερο από 10 ημέρες. Σύσταση

  • Θερμίδες:………………………….1.657
  • Πρωτεΐνες: ………………………..94 γρ.
  • Yδατάνθρακες:……………………150 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:………………47 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………….26 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:…………..6 γρ.
  • Xοληστερίνη:………………………665 mg
  • Φυτικές ίνες:………………………47 γρ.