Υλικά

  • 4 μερίδες κοτόπουλο
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλάκι κύμινο

Συνοδευτικά
● Σαλάτα μαρούλι
● Ψωμί με προζύμι
● Kρέπες με σάλτσα πορτοκάλι
Tο μυστικό της συνταγής αυτής είναι η σάλτσα. Eμείς προτείνουμε να τη φτιάξετε με κύμινο, αλλά γίνεται εξίσου ενδιαφέρουσα αν αντικαταστήσετε το κύμινο με κόλιανδρο ή κάρυ. Στο τραπέζι θα πρέπει να προσφέρετε οπωσδήποτε μία νωπή σαλάτα, π.χ. μαρούλι, για να συμπληρώσετε το φαγητό με φυτικές ίνες. Eπειδή το πιάτο στερείται αμύλου, καλό είναι να το συνοδεύσετε με πατάτες τηγανητές ή ρύζι πιλάφι ή μόνο με λίγο χωριάτικο ψωμί με προζύμι. Για γλυκό προτείνουμε κρέπες με μία σάλτσα εποχής, π.χ. πορτοκάλι ή μανταρίνι.

Εκτέλεση
Ψήνετε το κοτόπουλο στο γκριλ ή στη σχάρα. Για τη σάλτσα τρίβετε το κρεμμύδι στον τρίφτη, πολτοποιείτε το σκόρδο και τα σοτάρετε στο λάδι. Aνακατεύετε το κύμινο, το σκόρδο και το κρεμμύδι με το γιαούρτι. Σερβίρετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα γιαουρτιού.

Μερίδες
(για 4 άτομα)

Γνώμες
Tο πιάτο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο. Γι’ αυτό είναι κατάλληλο για παιδιά και εφήβους. Θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάλληλο και για τις εγκυμονούσες. Δεν το προτείνουμε όμως, γιατί έχει πολύ έντονη γεύση και οσμή, λόγω του σκόρδου, του κρεμμυδιού και του κύμινου που περιέχει.

Συμβουλές
Πώς διατηρείται το κοτόπουλο
Ένα ολόκληρο κοτόπουλο βγάζει 8 μερίδες. Γι’ αυτό, αν θέλετε συγκεκριμένο αριθμό μερίδων (λιγότερες από 8), μπορείτε να το αγοράσετε τεμαχισμένο και συσκευασμένο. Tο κοτόπουλο στην ψύξη διατηρείται 2 ημέρες, ενώ στην κατάψυξη 3-4 μήνες.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:………………………….2.178
  • Πρωτεΐνες:………………………..241 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………..18 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:………………29 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………….64 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………….19 γρ.
  • Xοληστερίνη:……………………..743 mg
  • Φυτικές ίνες:………………………2 γρ.