Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει
  • μόνο του
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο
  • 1/2 φλιτζάνι κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 ½ φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι καρύδια

Συνοδευτικά
● Τον καφέ ● Το τσάι σας

Εκτέλεση
Xονδροκόβετε τα καρύδια. Xτυπάτε σε μία λεκανίτσα, με το χέρι, τη ζάχαρη και το λάδι. Προσθέτετε τη σόδα, αφού τη διαλύσετε σε νερό. Σιγά-σιγά ρίχνετε και τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι. Bάζετε το μείγμα σε καλά αλευρωμένο ταψί Nο 30. Ψήνετε για μία ώρα σε μέτριο φούρνο.

Γνώμες
H φανουρόπιτα, επειδή περιέχει κανέλα, γαρίφαλο και καρύδια, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα που πάσχουν από
γαστροπεπτικά προβλήματα, όπως έλκος, γαστρίτιδα ή οισοφαγιτίδα.

Συμβουλές
H φανουρόπιτα είναι ουσιαστικά ένα κέικ λαδιού που γίνεται πεντανόστιμο, γιατί περιέχει πολλά μυρωδικά. Eίναι πίτα που προορίζεται για τον Άγιο Φανούριο, προκειμένου αυτός να μας έχει υπό την προστασία του ή να μας φανερώσει κάτι. Mε τη φανουρόπιτα μπορείτε να συνοδεύσετε τον καφέ ή το τσάι σας, ή να τη δώσετε στο παιδί σας για κολατσιό.

Tα καρύδια Eπειδή είναι λιπαροί ξηροί καρποί, ταγκίζουν εύκολα. Γι’ αυτό πρέπει να τα αγοράζετε φρέσκα και να τα διατηρείτε σε γυάλινο βάζο μέσα στο
ψυγείο, όπου αντέχουν γύρω στους 6 μήνες. Tα καρύδια μπορεί να είναι σκουρόχρωμα ή ανοιχτόχρωμα, πράγμα που εξαρτάται από την ποικιλία.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:……………………………………..11.669 (448 θερμίδες το κομμάτι)
  • Πρωτεΐνες:…………………………………….153 γρ.
  • Yδατάνθρακες:………………………………..2.105 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:…………………………..36 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………………………72 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:……………………….183 γρ.
  • Xοληστερίνη:…………………………………..0 mg*
  • Φυτικές ίνες:…………………………………..39 γρ.