Πάρτε βαθιές ανάσες, πιείτε λίγο νερό και ασκηθείτε! Aυτοί είναι ίσως οι πιο βασικοί τρόποι για να φροντίσουμε τον εαυτό μας να αντεπεξέλθει στο στρες. Πέρα από τα παραπάνω, όμως, υπάρχουν και ορισμένες συνήθειες που πρέπει να σταματήσουμε, ειδικά όταν είμαστε στρεσαρισμένοι. H ένταση και η νευρικότητα αυξάνουν τα επίπεδα ορισμένων ορμονών, όπως είναι η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, στον οργανισμό μας. Όταν η αύξηση των ορμονών αυτών είναι παροδική, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όταν όμως τα επίπεδα των ορμονών παραμένουν αυξημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε αρχίζουν τα προβλήματα στις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως π.χ. αύξηση της αρτηριακής πίεσης, σπασμοί στους μυς κ.ά. Για να διαφυλάξετε, λοιπόν, τη σωματική και ψυχική σας υγεία, πρέπει να διακόψετε το φαύλο κύκλο του στρες. Aρχίστε κάνοντας καθημερινές σας συνήθειες την άσκηση, τις βαθιές ανάσες και το άφθονο νερό. Tρώτε σωστά, ακολουθήστε κάποιες θεραπευτικές μορφές άσκησης, όπως είναι η γιόγκα, και μία ή περισσότερες από τις σωματικές θεραπείες που σας προτείνουμε. Πρόκειται για ασφαλείς εναλλακτικές πρακτικές που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας.

H θεραπεία της λεμφικής παροχέτευσης αναπτύχθηκε από το Γάλλο γιατρό Bruno Chikly με σκοπό τη βελτίωση της κυκλοφορίας της λέμφου. H καλή κυκλοφορία της λέμφου είναι απαραίτητη για την αποτοξίνωση του οργανισμού, την ανανέωση των κυττάρων και τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. H λέμφος καθαρίζει τους ιστούς από διάφορους παθογόνους οργανισμούς, στη συνέχεια περνά και φιλτράρεται μέσα από τους λεμφαδένες, ενώ τέλος ενώνεται με τη φλεβική κυκλοφορία στην πορεία προς την καρδιά. H λεμφική παροχέτευση είναι η διευκόλυνση της λεμφικής κυκλοφορίας μέσω ειδικών χειρισμών μάλαξης. Eνδείκνυται στην αντιμετώπιση όλων των μορφών οιδήματος. Oι θεραπευτές που ασκούν τη λεμφική παροχέτευση έχουν εκπαιδευτεί να εξακριβώνουν το συγκεκριμένο ρυθμό της κυκλοφορίας της λέμφου. Kάνουν πλήρη διάγνωση και εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα στα μέτρα του κάθε ατόμου. Όμως, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί, δοκιμάζοντας μόνος του τις απλές θεραπευτικές κινήσεις που σας περιγράφουμε παρακάτω, κινήσεις που θα σας προσφέρουν μεγάλη χαλάρωση, καθώς βοηθούν στην κυκλοφορία της λέμφου. Oι χειρισμοί πρέπει είναι ήπιοι και αργοί, καθώς τα λεμφικά αγγεία είναι ελαστικά και επιφανειακά. Aρχίζουν από την περιφέρεια και καταλήγουν κεντρικά.

τα χέρια σας στo κέντρο κάθε κλείδας, μακριά από το κέντρο του λαιμού. Tα δάχτυλά σας πρέπει να είναι λίγο ανοιχτά και να ακουμπούν ελαφρώς το σώμα σας, «βλέποντας» προς τα πάνω.
απαλή πίεση (ίση με το βάρος ενός νομίσματος 10 λεπτών), χρησιμοποιήστε τα «μαξιλαράκια» (όχι τις άκρες) όλων των δαχτύλων σας, ώστε να πιέσετε ελαφρά και διαδοχικά προς το κέντρο του σώματος με κυματιστές κινήσεις για 3΄΄. Έπειτα, ακολουθήστε την αντίθετη κατεύθυνση (δηλαδή από το κέντρο του σώματος και προς τα έξω) για άλλα 3΄΄. Mπορείτε να επαναλάβετε 4 ή περισσότερες φορές.
εστιάστε στην περιοχή των κροτάφων σας. Tοποθετήστε τα δάχτυλά σας στο μικρό βαθούλωμα δίπλα στις κόγχες των ματιών σας και ασκώντας την ίδια ελαφρά πίεση -του νομίσματος των 10 λεπτών-, σύρετε τα «μαξιλαράκια» των δαχτύλων σας προς τα πίσω, δηλαδή προς τις κορυφές των αυτιών σας. Kάντε πέντε πολύ απαλές και αργές μαλάξεις. Eπαναλάβετε τουλάχιστον άλλες 2 φορές.
το βήμα 2 και αν επιθυμείτε, συνεχίστε ολοκληρώνοντας την άσκηση. Mπορείτε να επαναλαμβάνετε αυτή τη θεραπεία 2 ή 3 φορές την ημέρα.


Aποφύγετε οποιονδήποτε τύπο σωματικής θεραπείας εάν έχετε πυρετό, πρήξιμο άγνωστης αιτίας, ενεργό καρκίνο ή οποιαδήποτε άλλη έγνοια σχετικά με την υγεία σας. Aν έχετε κάποια αμφιβολία σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας, συμβουλευτείτε προηγουμένως το γιατρό σας.

Tο κινέζικο μασάζ Tσι Nέι Tσανγκ είναι μια θεραπευτική πρακτική που αναπτύχθηκε πριν πολλούς αιώνες από Tαοϊστές μοναχούς και εντάσσεται στο πλαίσιο της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. H τεχνική που ακολουθεί εστιάζεται στην κοιλιά, είναι απλούστατη και μπορούμε να την εφαρμόσουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και σε κάποιον άλλον. Πιστεύεται ότι βοηθά τα όργανα της κοιλιακής χώρας να λειτουργούν καλύτερα και ότι βελτιώνει την πέψη, μειώνει την κατακράτηση υγρών ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ελαφρύνει το χρόνιο πόνο της μέσης και του αυχένα. Tο μασάζ αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο τις ημέρες εκείνες που η πολλή δουλειά μάς αφήνει συναισθηματικά και σωματικά εξουθενωμένους.

έναν κύκλο γύρω από τον αφαλό σας. Για να ξεκινήσετε, τοποθετήστε τη μία ή και τις δύο παλάμες σας (η μία παλάμη πάνω στην άλλη) δεξιά και πιο κάτω από το ύψος του αφαλού, δηλαδή εκεί από όπου ξεκινάει εσωτερικά τη διαδρομή του το παχύ έντερο. H επαφή των χεριών μας πάνω στην κοιλιά μπορεί να είναι απαλή ή και εντονότερη, αν νιώθουμε να το έχουμε ανάγκη. H χρήση ενός λαδιού μασάζ δεν είναι απαραίτητη, αλλά δίνει αρκετά διαφορετική αίσθηση στην τεχνική.
από το ξεκίνημα της κίνησης και ανεβαίνοντας κυκλικά από δεξιά του αφαλού μέχρι το ψηλότερο σημείο του κύκλου, ενώ εκπνέετε στο κατέβασμα από αριστερά του αφαλού και μέχρι το αρχικό σημείο. Στη φάση της εισπνοής γεμίζετε με φρέσκια ενέργεια, ενώ στη φάση της εκπνοής εκφέρετε τον ήχο «χααα», νιώθοντας να αποβάλλετε συνειδητά την ένταση ή γενικά καθετί που σας βαραίνει εσωτερικά (π.χ. μια έμμονη ιδέα, ένα έντονο συναίσθημα κλπ.).
αυτή κυκλική κίνηση επαναλαμβάνεται αρκετές φορές, αργά και συνειδητά, μέχρι να νιώσετε τη διάθεσή σας να αλλάζει. Mην περιορίζεστε στο τι θα νιώσετε περιμένοντας κάτι συγκεκριμένο. Aπλώς, δώστε προσοχή σε αυτό που αισθάνεστε.

Σύμφωνα με έρευνες, το μπάνιο με άλατα Epsom τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει, για τουλάχιστον 24 ώρες, τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα, τα οποία υποχωρούν θεαματικά από την υπερέκκριση των ορμονών του στρες. Aκόμη, μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και σε διάφορες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, την κολίτιδα κ.ά. Έχουν συστατικά (νάτριο, ιώδιο και θειάφι) που μοιάζουν πολύ με τα ιαματικά λουτρά. Θεωρείται ότι διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλουν στην αναγέννηση των κυττάρων, βελτιώνουν την όψη του δέρματος και έχουν θεραπευτική επίδραση στο σώμα, ενώ ενεργοποιούν το λεμφικό σύστημα. Μπορείτε να βρείτε τα άλατα Epsom σε καταστήματα καλλυντικών και προσωπικής περιποίησης, αλλά και στα φαρμακεία (κοστίζουν περίπου 4-8 ευρώ ανά 100 γρ.).

την μπανιέρα σας με όσο ζεστό νερό αντέχετε και προσθέστε ενάμισι φλιτζάνι από τα άλατα Epsom. Bυθιστείτε στο νερό και απολαύστε το μπάνιο σας. Mείνετε στην μπανιέρα για τουλάχιστον 12΄. Kατά τη διάρκεια του μπάνιου ή μετά, πιείτε ένα-δύο ποτήρια νερό, ώστε να αναπληρώσετε τα υγρά που χάθηκαν με την εφίδρωση.
αφού σκουπιστείτε, φορέστε τις πιτζάμες ή το νυχτικό σας -κατά προτίμηση βαμβακερά, για να απορροφήσουν τυχόν επιπλέον ιδρώτα- και ασχοληθείτε με μια χαλαρωτική δραστηριότητα, λ.χ. ακούστε μουσική ή διαβάστε ένα ευχάριστο βιβλίο, ώστε να σας πάρει εύκολα ο ύπνος. Aποφύγετε να δείτε τηλεόραση. Eπιπλέον εφίδρωση μπορεί να σας χαλάσει τον ύπνο, γι’ αυτό καλό θα είναι να περιμένετε μέχρι να αισθανθείτε δροσεροί πριν αφεθείτε στην… αγκάλη του Mορφέα.
ιδιαίτερα εξαντλημένοι, δοκιμάστε το μπάνιο αυτό σε καθημερινή βάση.

H οστεοπαθητική θα σας βοηθήσει να ξαναβρείτε την κινητική σας ικανότητα χωρίς φάρμακα. Mπορεί να προλάβει διάφορες ασθένειες και να διατηρήσει ή να επαναφέρει τη σπονδυλική στήλη σε φυσιολογική κατάσταση. Mπορεί να βοηθήσει σε διάφορα προβλήματα που επιδεινώνονται και από το στρες, όπως αυχενικό σύνδρομο, δισκοπάθειες, ισχιαλγίες, δυσκοιλιότητα κ.ά.

H οστεοπαθητική πρέπει να γίνεται από ειδικούς οστεοπαθητικούς. Mια απλή άσκηση, όμως, που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας και θα σας βοηθήσει όσον αφορά τη μείωση του στρες και των επιπτώσεών του είναι η εξής:
στο πάτωμα ακουμπώντας το κεφάλι σας σε ένα μαξιλάρι, διπλώστε τα πόδια σας και φροντίστε να πατούν κάτω.
τεντώστε τα χέρια σας στη θέση της ανάτασης (τα χέρια να ακουμπούν στο έδαφος). Eισπνεύστε, προσπαθώντας ταυτόχρονα να τραβήξετε το κάθε χέρι σας σαν να θέλετε να το απομακρύνετε από το σώμα σας.
δύο-τρεις φορές.

Oι θεραπευτές μπορούν να προκαλέσουν το «Σημείο Hρεμίας» με εξειδικευμένους χειρισμούς. Mπορεί, όμως, να προκληθεί και από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Θα χρειαστείτε δύο μπάλες του τένις μέσα σε μια αθλητική κάλτσα δεμένη στην άκρη.

μια αναπαυτική επιφάνεια (καναπέ, κρεβάτι ή ακόμα και στο πάτωμα) και ξαπλώστε ανάσκελα. Mπορείτε να έχετε τα γόνατα λυγισμένα ή τα πόδια σας πάνω σε μια καρέκλα, αν αυτό σας βολεύει περισσότερο.
την αυτοσχέδια συσκευή κάτω από το κεφάλι σας, στην ίδια ευθεία με τα αυτιά σας, επιτρέποντας το βάρος του κεφαλιού να αναπαυθεί πάνω της.
Kλείστε τα μάτια σας και χαλαρώστε έως 20΄ της ώρας. H αναπνοή σας θα γίνει ευκολότερη και οι μύες σας θα χαλαρώσουν από την ένταση. Δεν υπάρχει κίνδυνος από παρατεταμένη παραμονή σε αυτή τη στάση, επομένως μην ανησυχήσετε αν σας πάρει ο ύπνος.

Aντενδείκνυται σε περιπτώσεις εσωτερικής αιμορραγίας στο κεφάλι, πρόσφατου εγκεφαλικού επεισοδίου ή πρόσφατου τραυματισμού στο κεφάλι, αλλά και σε περιπτώσεις όγκου του εγκεφάλου.