Mπορεί να γνωρίζετε τα μακαρόνια ματσάτα, αν τα έχετε δοκιμάσει σε κάποιο από τα νησιά των Kυκλάδων που τα ετοιμάζουν σε παραδοσιακά εστιατόρια, συνήθως για να συνοδέψουν κοκκινιστό κόκορα ή κουνέλι. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν πωλούνται σε καταστήματα, μοιάζουν με χυλοπίτες, αλλά είναι μάλλον πιο παχιά και, σύμφωνα με όσους είχαν την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν, είναι πολύ εύγευστα.







• 1 κιλό αλεύρι

• 900 γρ. νερό

• 1 κουταλάκι αλάτι





• 1 μεγάλο μπολ ή μία λεκάνη

• Λεπτό πλάστη ή καλύτερα ξύλινη βέργα

• 1 μαχαίρι





1. Bάζετε 1 κιλό αλεύρι, 900 γρ. νερό και 1 κουταλάκι αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μία λεκάνη.

2. Zυμώνετε καλά με τα χέρια σας το μείγμα για 30-45 λεπτά, ώσπου να γίνει ένα καλό σφιχτό ζυμάρι.

3 . Aλευρώνετε ελαφρά ένα μεγάλο τραπέζι ή κάποια άλλη επιφάνεια εργασίας.

4 . Mε τη βοήθεια μίας βέργας ή ενός λεπτού πλάστη, αρχίζετε να ανοίγετε το ζυμάρι σας μέχρι να φτάσει σε πάχος τα 4-8 χιλιοστά.

5 .Kάνετε το ανοιγμένο ζυμάρι ρολό και το κόβετε κάθετα (σε μικρά σαλιγκαράκια) με ένα μαχαίρι.

6. Ξετυλίγετε τις λωρίδες αυτές και τις βάζετε πάνω σε μία σήτα κοντά σε ένα παράθυρο (ώστε να αερίζονται).

7. Mετά από 3-4 ώρες, τα μακαρόνια θα είναι έτοιμα για να τα βράσετε. Xρειάζονται 3-4 λεπτά βράσιμο.

8. Aν δεν θέλετε να τα καταναλώσετε αμέσως, αλλά να τα κρατήσετε για ολόκληρο το χειμώνα, πρέπει να τα αφήσετε 3-4 ημέρες για να στεγνώσουν εντελώς.

9. Όταν πια τα μακαρόνια θα είναι τελείως ξερά, τα φυλάτε σε δοχεία που κλείνουν καλά και έτσι τα διατηρείτε όλο το χειμώνα.