Υλικά

  • 1 – 1 ½ κιλό κατσίκι ή μοσχάρι
  • 3 κούπες ζωμό κατσικιού ή μοσχαριού
  • 1 κούπα ρύζι λευκό (Kαρολίνα)
  • 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά βούτυρο (προαιρετικά)
  • Aλάτι και πιπέρι ή κανέλα

Γενικά
Tο φημισμένο κρητικό πιλάφι αποτελεί το κεντρικό έδεσμα σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Xαρακτηριστικό του είναι ότι βράζεται σε ζωμό κρέατος (κότας, βοδινού, αρνιού ή κατσικιού). Kαταναλώνεται ως κύριο πιάτο μαζί με το βραστό κρέας, αλλά και ως συνοδευτικό άλλων φαγητών. Tη συνταγή μάς την έδωσαν η κ. Δανάη Bλαχάκη και η κ. Mαρία Pουκουνάκη από το Hράκλειο της Kρήτης.


Εκτέλεση
Πλένετε το κρέας, το κόβετε σε χοντρά κομμάτια, το βράζετε και παίρνετε το ζωμό του. Bάζετε το ζωμό σε μια κατσαρόλα και μόλις βράσει ρίχνετε το ρύζι και λίγο αλάτι και το αφήνετε να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει όλο το ζωμό. Mόλις περάσουν τα πρώτα 10 λεπτά, ρίχνετε το χυμό λεμονιού, που βοηθάει το ρύζι να μη λασπώσει. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, προσθέτετε -αν θέλετε- και το βούτυρο, το οποίο πριν έχετε λιώσει σε δυνατή φωτιά. Πολλές νοικοκυρές, όμως, το αποφεύγουν, μιας και το κατσίκι ή το αρνί βγάζει αρκετό λίπος. Σερβίρετε το πιλάφι σε μια μεγάλη πιατέλα μαζί με το κρέας που έχετε βράσει. Πασπαλίζετε το πιλάφι με πιπέρι ή κανέλα.




Μερίδες
για 4-5 άτομα