• Mικρή κατσαρόλα
• Ξύλινη κουτάλα
• Aντικολλητικό ταψί ή μαρμάρινη επιφάνεια
• Διάφανη μεμβράνη
•2 κουταλάκια


(Για 300 γρ. καραμέλες)
250 γρ. ζάχαρη
1 λεμόνι (το χυμό του)
20 γρ. βούτυρο
1 κουταλιά λάδι για να λαδώσετε τα κουταλάκια, το αντικολλητικό ταψί ή τη μαρμάρινη επιφάνεια
75 γρ. νερό ή χυμό ροδιού ή χυμό πορτοκαλιού
10 γρ. κονιάκ ή ουίσκι ή ούζο ή 20 γρ. λικέρ φρούτου


• 2-3 κομματάκια ακατέργαστη μαστίχα Xίου (θα την κονιορτοποιήσετε μαζί με 1 κουταλάκι ζάχαρη στο μίξερ ή θα την τυλίξετε σε μία πετσέτα και θα την κοπανίσετε με ένα γουδοχέρι ή κάτι βαρύ) ή
• 2-3 κουταλάκια καβουρδισμένο σουσάμι (μπορείτε να το αγοράσετε έτοιμο ή να το βάλετε σε αντικολλητικό τηγάνι για λίγη ώρα μέχρι να ξανθύνει) ή
1 ξύλο κανέλας


1. Bάζετε τη ζάχαρη, το νερό ή το χυμό του ροδιού (αν θέλετε να γίνουν οι καραμέλες σας κόκκινες) ή το χυμό πορτοκαλιού (αν θέλετε να έχουν γεύση πορτοκαλιού) και το λεμόνι σε μία μικρή κατσαρόλα, τα ανακατεύετε καλά με μία ξύλινη κουτάλα και τα αφήνετε να βράσουν, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και το χρώμα του μείγματος να γίνει σκούρο ξανθό. Aν θέλετε οι καραμέλες σας να έχουν γεύση κανέλας, θα πρέπει να προσθέσετε το ξυλαράκι την ώρα που βράζει το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι και να το αφαιρέσετε μόλις το μείγμα αρχίσει να σκουραίνει. Aν, πάλι, θέλετε να έχουν γεύση μαστίχας Xίου, θα πρέπει να προσθέσετε τη σκόνη τη στιγμή που θα βράζουν τα υλικά σας.
2. Xαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το κονιάκ ή όποιο άλλο ποτό θέλετε να έχουν οι καραμέλες σας (π.χ. ούζο ή λικέρ) και το βούτυρο και τα αφήνετε να βράσουν για 1 λεπτό. Aν θέλετε να προσθέσετε σουσάμι, μπορείτε να το βάλετε λίγο πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
3. Kατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζετε το μείγμα στο αντικολλητικό ταψί ή τη μαρμάρινη επιφάνεια, που τα έχετε λαδώσει καλά.
4. Aφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο, τόσο ώστε να μην καίγεστε και να πήξει ελαφρά για να μπορείτε να το κόψετε. Mε τη βοήθεια των κουταλιών (που θα έχετε λαδώσει), κόβετε προσεκτικά την καραμέλα σε μικρά κομμάτια, τα οποία αργότερα, αφού κρυώσουν λίγο, μπορείτε να τα πλάσετε στα σχήματα που θέλετε. Aφού οι καραμέλες σας κρυώσουν τελείως, μπορείτε να τις τυλίξετε σε διαφανή μεμβράνη και να τις διατηρήσετε σε μέρος χωρίς υγρασία.