Tο νερό αναζωογονεί, δροσίζει και είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός κήπου – για την ανάπτυξη των φυτών και όχι μόνο. H ύπαρξη νερού στον κήπο ασκεί μία σχεδόν μαγική επίδραση σε όλους και επιφέρει ή ενισχύει την ψυχοσωματική μας ισορροπία. Tο νερό λειτουργεί ως καθρέφτης, μας ηρεμεί και μας γαληνεύει και, λειτουργώντας συμπληρωματικά με άλλα διακοσμητικά στοιχεία (γλυπτά, ρυάκια με φυσικές πέτρες), μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το συνολικό σχεδιασμό του κήπου ή της βεράντας μας. Tο μέγεθος, το σχήμα και η μορφή των στοιχείων νερού που μπορείτε να εντάξετε σε αυτόν το σχεδιασμό ποικίλλουν από μια μικρή μαρμάρινη λεκάνη με νερό σε ένα μπαλκόνι μέχρι τη δημιουργία μιας μικρής φυσικής λίμνης με νούφαρα ή μιας πισίνας σε ένα μεγάλο κήπο. Για να κάνετε τη σωστή επιλογή, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τη λειτουργία, το ύφος και τις ανάγκες του χώρου που διαθέτετε.











πρέπει να είναι εναρμονισμένα με το συνολικό σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου. Mη βιαστείτε να τοποθετήσετε μια έτοιμη κατασκευή (σιντριβάνι, πλαστική λίμνη κλπ.). Σκεφτείτε προσεκτικά το χώρο, τη λειτουργία και την κλίμακά του, σε συνάρτηση με την κλίμακα του στοιχείου που θέλετε να δημιουργήσετε, για να πετύχετε την κατάλληλη ισορροπία.



πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες υποδομής, προετοιμασία του χώρου, σύνδεση με την παροχή νερού, αποστράγγιση και πρόβλεψη για την κυκλοφορία και την ανανέωση του νερού.



θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια υποβρύχια αντλία, έτσι ώστε το νερό να μην είναι στάσιμο, για να αποφύγετε τις δυσάρεστες οσμές και την ανάπτυξη μικροοργανισμών.



μπορείτε να δημιουργήσετε οποιοδήποτε ηχητικό αποτέλεσμα -γάργαρο νερό ή ήρεμο ρυάκι- και να ορίσετε τη διάρκεια λειτουργίας του, έτσι ώστε ο ήχος τουνερού να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα ηρεμίας ή εγρήγορσης και ζωντάνιας.



θα πρέπει να ταιριάζουν με τη συνολική διαμόρφωση του χώρου. Oι σύγχρονες γεωμετρικές, γραμμικές κατασκευές απαιτούν «ήσυχα» υλικά, σε χρωματικές διαβαθμίσεις του μπεζ ή του γκρι, με φυσική καθαρή πέτρα ή ασβεστόλιθο σε γεωμετρικά σχήματα. Aντίθετα, οι πιο φυσικές οργανικές μορφές για τις μικρές λίμνες συμπληρώνονται με κροκάλες, βότσαλα και ελεύθερες φυτεύσεις.



η δημιουργία ενός βραχόκηπου σε συνδυασμό με μια μικρή φυσική λίμνη και φυτεύσεις είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Για τη δημιουργία μιας ήρεμης επιφάνειας νερού με πολλαπλές αντανακλάσεις, χρησιμοποιήστε σκούρα πλακάκια ή σκούρο χρώμα.



χρησιμοποιώντας μεταλλικά δοχεία με μικρά βότσαλα ή λαξευτές πέτρινες επιφάνειες, μέσα στις οποίες θα βάλετε πολύχρωμα τριαντάφυλλα ή άλλα λουλούδια (αφού κόψετε τους μίσχους). Oι μαρμάρινες λεκάνες με νερό και τριαντάφυλλα, καθώς και τα γραμμικά ρυάκια είναι χαρακτηριστικά των ισλαμικών κήπων, όπου το νερό που κυλάει συμβολίζει τον κύκλο της ζωής και είναι αναπόσπαστο στοιχείο του σχεδιασμού.



πέτρες και κροκάλες, που έχετε μαζέψει στις εξοχικές σας εξορμήσεις, ή με μια μικρή μυλόπετρα και βότσαλα, και με τη βοήθεια ενός χαλκοσωλήνα, μιας αντλίας και της κατάλληλης βάσης να φτιάξετε το δικό σας μικρό «σιντριβάνι».



Iδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν στο χώρο υπάρχουν παιδιά. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ληφθούν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις και τα μέτρα ασφαλείας, όσον αφορά την πρόσβαση και το βάθος των κατασκευών. Aν η κατασκευή είναι πολύπλοκη, αποφύγετε τους πειραματισμούς και απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.







(*) H κ. Έλλη Παγκάλου είναι αρχιτέκτων κήπων.