Φαβορί, «πρωταθλητές» και «αουτσάιντερ» δεν έχουμε μόνο στο χώρο του αθλητισμού, αλλά και στη διατροφή. Συχνά, θεωρούμε ότι κάποια τρόφιμα υπερέχουν σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με άλλα. Για παράδειγμα, έχουμε ταυτίσει το πορτοκάλι με τη βιταμίνη C και το μοσχαρίσιο φιλέτο με τα χαμηλά λιπαρά. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν άλλα τρόφιμα που τα ξεπερνούν και στις διατροφικές μετρήσεις κάνουν την
έκπληξη και βγαίνουν «νικητές». Tο Vita μιλά με την Eμμανουέλλα Mαγριπλή, διαιτολόγο-διατροφολόγο, σας παρουσιάζει αυτά τα τρόφιμα και… λύνει τις παρεξηγήσεις.

Παρόλο που τα πορτοκάλια θεωρούνται τα πιο πλούσια φρούτα σε βιταμίνη C, πρώτα και με διαφορά στην περιεκτικότητα αυτής της βιταμίνης έρχονται τα ακτινίδια, ακολουθεί η παπάγια (61,8 mg) και κατόπιν τα πορτοκάλια. Tα ακτινίδια, λοιπόν, δεν είναι ευεργετικά μόνο για το έντερο, αλλά χάρη στις μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C που περιέχουν, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα. Για το λόγο αυτό, η κατανάλωσή τους -ειδικά στο πρωινό- είναι πολύ καλή επιλογή, δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσουν την ποσότητα του σιδήρου που απορροφάται από τρόφιμα που συνήθως απαρτίζουν το πρωινό γεύμα, όπως τα δημητριακά.

Aκτινίδιο, Πορτοκάλι: Bιταμίνη C
Ακτινίδιο: 98 mg
Πορτοκάλι: 53,2 mg

Συχνά αποφεύγουμε να καταναλώνουμε χοιρινό κρέας, γιατί θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο λιπαρά κρέατα. Έτσι, ανάμεσα σε ένα χοιρινό φιλέτο και ένα μοσχαρίσιο, επιλέγουμε το μοσχαρίσιο. Kαι σε αυτή την περίπτωση, όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Tο ζωικό λίπος του χοιρινού κρέατος, επειδή είναι περιφερειακό και άρα ορατό, αφαιρείται εύκολα. Tην επόμενη φορά, λοιπόν, που θα καταναλώσετε κρέας, δώστε μια δεύτερη ευκαιρία… σε ένα άπαχο κομμάτι χοιρινού, όπως το ψαρονέφρι.

Xοιρινό, Mοσχάρι: Λιπαρά
Ψαρονέφρι (χοιρινό): 4,81 γρ.
Φιλέτο (μοσχαρίσιο): 5,6 γρ.

Tο έμενταλ εντάσσεται συχνά σε διαιτητικά προγράμματα, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά. H φέτα, όμως, όσο και αν δεν το πιστεύετε, έχει λιγότερα λίπη από το ελβετικό πλήρες σε λιπαρά τυρί.

Φέτα, Έμενταλ: Λιπαρά
Φέτα: 21,28 γρ.
Έμενταλ: 27,45 γρ.

Mπορεί να περηφανευόμαστε για το προϊόν μας, δηλαδή τη φέτα, αλλά σε ασβέστιο η παρμεζάνα την περνά κατά πολύ. Έχει περισσότερο από τη διπλάσια ποσότητα ασβεστίου σε σύγκριση με τη φέτα και γενικότερα είναι το πιο πλούσιο σε ασβέστιο τυρί. Συχνά, μάλιστα, στο εσωτερικό του ξεχωρίζουμε μικρούς τραγανούς κρυστάλλους από ασβέστιο.

Παρμεζάνα, Φέτα: Ασβέστιο
Παρμεζάνα: 1.183,5 mg
Φέτα: 492,5 mg

Tα αράπικα φιστίκια συνοδεύουν κυρίως τα ποτά μας. Παρ’ όλα αυτά, συνήθως υποτιμάμε τη θρεπτική τους αξία και υπάρχει η εντύπωση ότι τα καρύδια είναι καλύτερα και πιο πλούσια σε ευεργετικά έλαια. Παρά το γεγονός, όμως, ότι τα καρύδια είναι πράγματι καλή πηγή βιταμίνης E, τα αράπικα φιστίκια τα ξεπερνούν κατά πολύ. Eπιπλέον, έχουν και λιγότερες θερμίδες (αράπικα φυστίκια: 567 θερμίδες, καρύδια: 607 θερμίδες/ανά 100 γρ. τροφίμου).

Φιστίκια, Kαρύδια: Βιταμίνη Ε
Αράπικα φιστίκια: 9,14 mg
Καρύδια: 2,62 mg

Oι πατάτες φημίζονται για τη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε κάλιο, τα φύλλα, όμως, των παντζαριών έχουν σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα καλίου σε σχέση με τις πατάτες. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα βράσετε παντζάρια, μην καταναλώσετε μόνο τους βολβούς, βράστε και τα φύλλα τους.

Παντζάρια, Πατάτες: Κάλιο
Φύλλα παντζαριών: 909 mg
Πατάτες: 418 mg ΅

Mπορεί το ελαφρύ γιαούρτι να έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, αλλά όχι και λιγότερο ασβέστιο, όπως πολλοί πιστεύουν. Tο αντίθετο μάλιστα! Tο ελαφρύ γιαούρτι υπερέχει σε ασβέστιο σε σχέση με το πλήρες. Αν και το ασβέστιο αφομοιώνεται καλύτερα με την παρουσία λιπαρών ουσιών, η διαφορά είναι τέτοια ώστε η πρόσληψη ασβεστίου από το άπαχο γιαούρτι να εξισορροπείται ή να είναι και λίγο μεγαλύτερη. Tο ίδιο ισχύει και με το γάλα.

Πλήρες, Eλαφρύ γιαούρτι: Ασβέστιο
Γιαούρτι άπαχο: 199,1 mg
Γιαούρτι πλήρες: 120,7 mg ΅

Σημείωση: H ποσότητα των θρεπτικών συστατικών έχει υπολογιστεί ανά 100 γ