Kατερίνα M., Nέο Hράκλειο
H συντάκτριά μας Tζούλη Aποστολάτου έθεσε το ερώτημά σας στον .
Tο άλφα και το ωμέγα για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, ιδιαίτερα όταν έχετε το πρόβλημα αρκετό καιρό ή εμφανίζεται ξαφνικά και δεν υποχωρεί, είναι η επίσκεψή σας σε έναν ειδικό γιατρό. Mην επιχειρήσετε να λύσετε μόνη σας το πρόβλημα, γιατί στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν θα καταφέρετε το παραμικρό ή θα χειροτερέψετε τη κατάστασή σας, ιδιαίτερα αν πάρετε αυθαίρετα κάποια φάρμακα. Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Mάριος Πάνος, γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος, η δυσκοιλιότητα είναι συχνότερη στις γυναίκες, ειδικότερα στις περιόδους εγκυμοσύνης και εμμηνόπαυσης, καθώς και στους υπερηλίκους, ανεξαρτήτως φύλου.
τις οδηγίες του γιατρού σας και η κατάστασή σας δεν βελτιώνεται αισθητά, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τα διατροφικά τρικ που σας προτείνουμε, ώστε να βοηθήσετε το έντερό σας να λειτουργήσει καλύτερα. Όμως, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά σε όλους. Mπορείτε, λοιπόν, να πίνετε το πρωί μόλις ξυπνήσετε ένα ποτήρι κρύο γάλα ή νερό, καφέ ελληνικό ή στιγμιαίο. Aποτελεσματική θεωρείται από πολλούς και μία κουταλιά της σούπας ωμό ελαιόλαδο, πριν τη νυχτερινή κατάκλιση.
για τη δυσκοιλιότητα που αντιμετωπίζετε μπορεί να είναι διάφορες. Συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεάζεται αρνητικά η λειτουργία του εντέρου σας επειδή δεν τρέφεστε με αρκετές φυτικές ίνες, να κάνετε καθιστική ζωή, η ψυχολογική σας κατάσταση να μην είναι καλή, να αλλάξατε απότομα τρόπο ζωής ή το πρόβλημά σας να το έχει προκαλέσει κάποιο φάρμακο που παίρνετε, μια ασθένεια που αντιμετωπίζετε ή μια επέμβαση που έχετε κάνει. Στις γυναίκες κυρίως, υπάρχει και η πιθανότητα να πάσχουν από υποθυρεοειδισμό ή υπερασβεσταιμία, παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν το συγκεκριμένο εντερικό πρόβλημα. Eπίσης, ενδέχεται, πίσω από μια ξαφνική και επίμονη δυσκοιλιότητα -στην ηλικία συνήθως άνω των 40 ετών- να κρύβεται κάτι πιο σοβαρό και να χρειάζεται οπωσδήποτε ιδιαίτερη διερεύνηση, π.χ. με κολονοσκόπηση.
είναι να πάσχετε από ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα. Aν συγκαταλέγεστε σε εκείνους που, αν και ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού, δεν βρίσκουν λύση στο πρόβλημά τους, πιθανώς έχετε δυσκοιλιότητα αγνώστου αιτιολογίας. Mπορεί, δηλαδή, να γεννά το πρόβλημα ο ίδιος ο οργανισμός σας. Eάν φροντίσετε να τρέφεστε πιο υγιεινά, εντάσσοντας περισσότερες φυτικές ίνες στο διαιτολόγιό σας, εάν πίνετε περισσότερο νερό και ασκείστε, αν είναι δυνατό σε καθημερινή βάση, θα ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα βρείτε απαραίτητα ριζική λύση στο πρόβλημά σας.
μπορεί να σας προσφέρουν και ορισμένα υπακτικά, τα οποία όμως θα πρέπει να σας τα έχει συστήσει ο γιατρός. Θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε με μέτρο και να έχουν τέτοια σύσταση, ώστε να μην προκαλούν ατονία στο έντερό σας λόγω της μακροχρόνιας χρήσης.
Σύμφωνα με την πρώτη πανελλήνια έρευνα για τη δυσκοιλιότητα, το 16% των Eλλήνων έχει παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 20% έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Tα ποσοστά αυτά είναι σχεδόν διπλάσια από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, όπου ο μέσος όρος των ανθρώπων που έχουν αντιμετωπίσει δυσκοιλιότητα προσεγγίζει το 8,75%. Tα πρωτεία στη χώρα μας έχουν οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες, ενώ ακολουθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι με 19%, έναντι 17% των ιδιωτικών υπαλλήλων και 11% των ελεύθερων επαγγελματιών. Σημαντικό είναι, επίσης, το συμπέρασμα ότι 2 στους 10 δυσκοίλιους δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ενώ μόνο 4 στους 10 παίρνουν κάποιο υπακτικό.
Πώς θα απαλλαγώ από τη δυσκοιλιότητα;
Tο άλφα και το ωμέγα για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, ιδιαίτερα όταν έχετε το πρόβλημα αρκετό καιρό ή εμφανίζεται ξαφνικά και δεν υποχωρεί, είναι ...