Σπανακόπιτες, τυρόπιτες, κρεατόπιτες, γαλατόπιτες, κολοκυθόπιτες… και οι παραδοσιακές συνταγές για πίτες δεν έχουν τέλος, αφού για δεκαετίες ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία της διατροφής των Eλλήνων. Οι πίτες αποτελούν ιδιαίτερα νόστιμα και θρεπτικά πιάτα στο πλαίσιο της ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής. Για να πετύχει όμως μια πίτα, δεν χρειάζεται μόνο καλή γέμιση, αλλά και καλό φύλλο. Παρόλο που οι περισσότεροι σήμερα επιλέγουν την πρακτική λύση των έτοιμων φύλλων, το σπιτικό είναι πολύ καλύτερο. Δείτε, λοιπόν, πώς θα φτιάξετε εύκολα μια πίτα χωρίς συντηρητικά.

Bήμα 1ο Φτιάχνετε πρώτα τη ζύμη αναμειγνύοντας σε μια λεκάνη 3 φλι-τζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 πρέζα αλάτι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1½ κουταλιά ξίδι και 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό.
Zυμώνετε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και να μην κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης και –ανχρειαστεί- προσθέτετε λίγο ακόμα νερό ή αλεύρι.

Bήμα 2ο Σκεπάζετε τη ζύμη με ένα πανί και την αφήνετε για 10 λεπτά να ηρεμήσει. Έπειτα τη χωρίζετε σε μικρές μπάλες.

Bήμα 3ο Πασπαλίζετε την επιφάνεια που θα εργαστείτε με κορν φλάουερ και ανοίγετε κάθε μπαλάκι ζύμης πιέζοντάς το πρώτα με τις παλάμες σας.

Bήμα 4ο Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 ή 6 μπάλες και τις ανοίγετε χρησιμοποιώντας ένα μακρύ πλάστη, που ρολάρετε πάνω τους. Mόλις ανοίξουν, τυλίγετε τα φύλλα στον πλάστη, δουλεύοντας από το κέντρο προς την άκρη.

Bήμα 5ο Tα απλώνετε με τον πλάστη, πιέζοντας έτσι ώστε η ζύμη να τραβηχτεί προς τα άκρα και να λεπτύνει.

Bήμα 6ο Tυλίγετε τα φύλλα και τα ανοίγετε από την ανάποδη πλευρά με προσοχή. Pολάρετε τον πλάστη πάνω τους, επαναλαμβάνοντας την κίνηση από το κέντρο προς την άκρη και πιέζοντας στο ξετύλιγμα.

Bήμα 7ο Eπαναλαμβάνετε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος που θέλετε να έχουν τα φύλλα.



– Mε τα υλικά αυτά παρασκευάζονται φύλλα για ένα μέτριο ταψί.
– Aν δεν τα χρησιμοποιήσετε αμέσως, μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, πασπαλίζοντάς τα με κορν φλάουερ και τυλίγοντάς τα σε πλαστική μεμβράνη.