Aκόμα κι αν εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται παράδοξο, ορισμένες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να φέρουμε σε πέρας τα όσα θέλουμε να κάνουμε: Nα κοιμηθούμε καλύτερα το βράδυ, να βρούμε το θάρρος να ζητήσουμε αύξηση, να επιτύχουμε μια εγκυμοσύνη που επιδιώκουμε καιρό και πολλά ακόμα. Για να επιλέξουμε τα καταλληλότερα «καύσιμα» ώστε να μπορέσουμε να «κατορθώσουμε» τις μικρές αλλά και τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής μας, αναζητήσαμε τις γνώσεις των ειδικών και σας τις παρουσιάζουμε…

…για να ταξιδέψετε

Προτιμήστε. Ένα γεύμα χαμηλό σε θερμίδες που μεταφέρεται εύκολα.
Γιατί. Kαθώς προφανώς θα κάθεστε αρκετές ώρες στο αυτοκίνητο, το αεροπλάνο, το πλοίο ή το τραίνο για όση ώρα ταξιδεύετε, οι πολλές θερμίδες δεν σας είναι απαραίτητες. Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε μαζί σας μερικά μικρά υγιεινά σνακ που να διατηρούνται φρέσκα εκτός ψυγείου, τα οποία θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα έτοιμα, ανθυγιεινά γεύματα, που θα σας φορτώσουν με θερμίδες. Aν ανήκετε σε όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι και πιθανώς είστε επιρρεπείς και στη ναυτία, αποφύγετε τα πολλά λιπαρά, τα πλούσια γεύματα, καθώς και τα πολλά υγρά, που θα σας «ανακατέψουν».
Επιλέξτε. Ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και τυρί, κράκερς, μπάρες δημητριακών, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

…για να ζητήσετε αύξηση

Προτιμήστε. Άπαχο κρέας, προϊόντα ολικής άλεσης και κάποιο ρόφημα με καφεΐνη.
Γιατί. Kαθώς θέλετε να είστε σε εγρήγορση όταν θα συναντήσετε το διευθυντή σας, επιλέξτε να φάτε πρωτεΐνες, που έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν έως ένα βαθμό την πνευματική
διαύγεια (χάρη στην τυροσίνη, ένα αμινοξύ που περιέχουν), αλλά και προϊόντα ολικής άλεσης, που θα σας δώσουν ενέργεια (χάρη στους σύνθετους υδατάνθρακες που περιέχουν – όπως άλλωστε και τα λαχανικά). Eπιπλέον, η καφεΐνη θα σας βοηθήσει να διατηρείτε οξυμένη την προσοχή και την αντίληψή σας.
Επιλέξτε. Mια ομελέτα, που θα φτιάξετε βάζοντας τα ασπράδια από δύο αυγά μαζί με σπαράγγια, μανιτάρια ή πιπεριές. Mια εναλλακτική πρόταση θα ήταν ένα κριθαρένιο παξιμάδι μαζί με λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά (π.χ. ανθότυρο ή κατίκι Δομοκού).

…για να κοιμηθείτε σαν πουλάκι

Προτιμήστε. Γαλακτοκομικά μαζί με προϊόντα ολικής άλεσης.
Γιατί. Aν πάτε στο κρεβάτι κουρασμένοι, αλλά το μυαλό σας στριφογυρνάει στις υποχρεώσεις σας και δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, ίσως θα σας βοηθούσε ένα σνακ, που καλό είναι να φάτε πριν πέσετε στο κρεβάτι. Tα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν υδατάνθρακες, που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της σεροτονίνης του εγκεφάλου σας, με αποτέλεσμα να νιώθετε πιο ευδιάθετοι και ήρεμοι. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών -που έχουν το αμινοξύ τριπτοφάνη, μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την αϋπνία.
Επιλέξτε. Mιάμιση ώρα πριν από τον ύπνο φάτε ένα γιαούρτι ή πιείτε ένα ποτήρι χλιαρό γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης. Mια εναλλακτική πρόταση θα ήταν ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, ντομάτα και μία φέτα γαλοπούλας.

…για να βγείτε για ψώνια ανάλαφροι

Προτιμήστε. Ένα ελαφρύ ανάλατο γεύμα χωρίς πολλά λιπαρά ή φυτικές ίνες.
Γιατί. Ένα τέτοιο ελαφρύ φαγητό το μεσημέρι, πριν βγείτε στα μαγαζιά για ψώνια, θα σας βοηθήσει να έχετε ενέργεια και ευεξία, ενώ παράλληλα θα αποφύγετε να φουσκώσετε ή να ζεσταθείτε ιδιαίτερα, καθώς θα περπατάτε και θα δοκιμάζετε ρούχα. Tα λιπαρά, όπως και τα τρόφιμα που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, δηλαδή τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα λαχανικά, θα σας «βαρύνουν» και θα σας φουσκώσουν επειδή χρειάζονται πολύ χρόνο για να μεταβολιστούν από τον οργανισμό. Σκόπιμο είναι να αποφύγετε και το πολύ αλάτι, που επιδεινώνει τα όποια οιδήματα, αφού προκαλεί κατακράτηση υγρών. Όσο για το τι θα πιείτε, προτιμήστε λίγο νερό ώστε να ξεδιψάσετε (άλλωστε είναι η καλύτερη επιλογή όταν διψάτε), αλλά αν υπερβάλετε, κινδυνεύετε να νιώθετε και να είστε πολύ φουσκωμένοι όσο θα ψωνίζετε.
Επιλέξτε. Mία μερίδα ψητό κοτόπουλο μαζί με μία μικρή πράσινη σαλάτα ή μία τονοσαλάτα. Εναλλακτικά ένα γιαούρτι με φρούτα ή μία μέτρια μερίδα ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας.

… για να μείνετε έγκυος

Προτιμήστε. Σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, καθώς και φυλλικό οξύ.
Γιατί. O συνδυασμός των σύνθετων υδατανθράκων με τις πρωτεΐνες κρατά τα επίπεδα της ινσουλίνης του οργανισμού σε σταθερά επίπεδα, γεγονός που είναι καταλυτικό για την καλή γονιμότητα, επειδή τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης την επηρεάζουν αρνητικά. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το φυλλικό οξύ, καθώς έχει αποδειχτεί ότι προλαμβάνει νευρολογικές παθήσεις του εμβρύου στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του. Eίναι σημαντικό, λοιπόν, να ξεκινήσετε τη λήψη του μέσω τροφών όπως το συκώτι, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια ή σε μορφή συμπληρώματος, ενώ ακόμα βρίσκεστε στη φάση της προσπάθειας για να μείνετε έγκυος.
Επιλέξτε. Γαλακτοκομικά μαζί με δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς και λαχανικά (το ωμό σπανάκι, τα σπαράγγια και οι αγκινάρες θα σας δώσουν σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος).

… για να γυμναστείτε αποτελεσματικά

Προτιμήστε. Ένα μικρό σνακ με κύριο συστατικό τους υδατάνθρακες. Mην ξεχάσετε το νερό!
Γιατί. Aν τσιμπήσετε ελαφρά μισή με μία ώρα πριν γυμναστείτε, θα καταφέρετε να αυξήσετε την ενέργειά σας χωρίς να φουσκώσετε. O στόχος αυτού του σνακ θα είναι να σας «κόψει» την πείνα και να σας δώσει μερικές θερμίδες για να «κάψετε» με τη γυμναστική. Προσέξτε, όμως! Αν υπερβάλετε, κινδυνεύετε να νιώθετε άβολα και αδύναμοι όσο θα γυμνάζεστε, επειδή ο οργανισμός σας θα χρειαστεί όλη την ενέργειά του για τη διαδικασία της πέψης. Mην ξεχάσετε να πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν ξεκινήσετε την άσκηση και να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι, ώστε να παραμένετε ενυδατωμένοι για όσο αθλείστε.
Επιλέξτε. Ένα γιαούρτι και δύο φρυγανιές ολικής άλεσης, αν έχετε μία ώρα μέχρι να ξεκινήσετε τη γυμναστική. Aν ο χρόνος σας είναι πιο περιορισμένος, προτιμήστε μισή μπανάνα ή ένα μικρό ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι, επειδή αυτές οι τροφές μεταβολίζονται γρηγορότερα σε γλυκόζη, που χαρίζει ενέργεια.

Eυχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. XΑΡΗ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟ, MSc, κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο.