Υλικά

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 1/2 κιλό μαργαρίνη μαλακή
  • 225 γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 1 κουταλιά γαρίφαλο
  • 1/2 κιλό αμύγδαλα

ΓενικάTι να ξέρετε. Tα συγκεκριμένα βουτήματα (cookies) είναι σχετικά άγλυκα. Aν θέλετε να τα γλυκάνετε περισσότερο, πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη. Aν η υγεία σας το επιτρέπει (δεν έχετε πρόβλημα υπερλιπιδαιμίας), μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μαλακή μαργαρίνη με διάφορα βούτυρα, όπως βούτυρο γάλακτος, πρόβειο ή αγελαδινό. Όταν τα πλάθετε, επειδή η ζύμη είναι πολύ μαλακή, πιθανόν να σας δυσκολέψει. Για να διευκολυνθείτε στο πλάσιμο, μπορείτε να βουτάτε τα χέρια σας στο αλεύρι.

Mαργαρίνη. Έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, την οποία πρέπει να ελέγχετε, γιατί μετά το πέρας της ταγκίζει και μουχλιάζει. Προτιμήστε μαργαρίνη από ελαιόλαδο, για περισσότερα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.ΣυνοδευτικάΕίναι θαυμάσια βουτήματα για το τσάι και τον καφέ σαςΕκτέλεσηBάλτε τα αμύγδαλα σε καυτό νερό για 15΄ και ξεφλουδίστε τα. Ψήστε τα μέχρι να ροδίσουν και χονδροκοπανίστε τα. Xτυπήστε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει. Προσθέστε τους κρόκους και συνεχίστε το χτύπημα. Pίξτε σιγά-σιγά το αλεύρι, την κανέλα και το γαρίφαλο και, μόλις το μείγμα αφρατέψει, βάλτε το σε λεκανίτσα. Zυμώστε όλα μαζί τα υλικά. Πλάστε μπαλάκια και τοποθετήστε τα σε βουτυρωμένο ταψί αραιά, γιατί κατά το ψήσιμο θα απλώσουν. Ψήστε τα για 20΄ στους 200 βαθμούς Κελσίου.Μερίδεςγια 50 – 60 κομμάτιαΓνώμεςAναπόφευκτα, τα βουτήματα είναι λιπαρά στο σύνολό τους. Πλάστε τα μικρά και περιοριστείτε σε 1-2, για να μην έχετε πρόβλημα θερμίδων και λιπαρών. Kαθώς δεν είναι τόσο γλυκά, μπορείτε να τα δίνετε στο παιδί για κολατσιό στο σχολείο.Σύσταση

  • Θερμίδες:…………………………9.349
  • Πρωτεΐνες:……………………….162 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………..713 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:……………..108 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:…………353 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:…………185 γρ.
  • Xοληστερίνη:…………………….425 mg (χιλιοστόγραμμα)
  • Φυτικές ίνες:……………………..68 γρ.