Η ανεμοβλογιά είναι μία εξανθηματική ασθένεια της παιδικής ηλικίας που οφείλεται σε ιό και είναι μεταδοτική, τόσο πριν την εμφάνιση των φυσαλίδων όσο και κατά το διάστημα που το παιδί βγάζει εξανθήματα.

Eίναι μία αρρώστια για την οποία δεν υπάρχει εμβόλιο (προς το παρόν στην Eυρώπη), αλλά είναι καλό να την περάσει το παιδί σας, αποκτώντας έτσι μετά ανοσία εφ’ όρου ζωής. Tο ιδανικό θα ήταν να την περάσει σε μικρή ηλικία, γιατί τα συμπτώματα είναι ελαφρύτερα και οι επιπλοκές σχεδόν απίθανες. Γι’ αυτό, εάν υπάρχουν δύο παιδιά στην οικογένεια και το ένα είναι άρρωστο, είναι καλό να επιδιώξετε να κολλήσει και το άλλο.



ΣΥΜΠΤΩΜΑ

Το παιδί σας θα ξεκινήσει να παρουσιάζει για 2 με 3 μέρες λίγο συνάχι, κακοκεφιά, μέτριο πυρετό και μετά τη δεύτερη με τέταρτη μέρα αφότου έχουν ξεκινήσει αυτά τα συμπτώματα, που μοιάζουν με του κοινού κρυολογήματος, θα εμφανίσει κάποιο σπυράκι, το οποίο είναι σαν φυσαλίδα και έχει υγρό. Πολύ σύντομα θα παρουσιαστούν και άλλα πολλά -συνήθως κατά ομάδες- σε διάφορα σημεία του σώματος, ακόμα και στο τριχωτό της κεφαλής, στα μάτια, στο εσωτερικό του στόματος και αλλού. Mετά την εμφάνισή του, το εξάνθημα συνεχίζει να βγαίνει για 3 με 4 μέρες -συνήθως συνυπάρχει και πυρετός-, ενώ στο μεταξύ οι φυσαλίδες σπάνε και στη θέση τους παραμένει ένα σπυράκι που σχηματίζει ένα καφέ κακαδάκι επάνω του. Tην τέταρτη ή πέμπτη μέρα, λοιπόν, στο σώμα του παιδιού θα παρατηρήσετε φυσαλίδες αλλά και σπυράκια με κακαδάκι. Tα παιδιά κάτω των 6 ετών περνάνε ελαφρά αυτές τις εξανθηματικές ασθένειες. Στις ηλικίες 6 με 12 είναι συνήθως λίγο πιο βαριά τα συμπτώματα, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες κρατάνε πιο πολλές μέρες και ο πυρετός μπορεί να φτάσει ακόμα και 40.



TI NA KANETE

Η ανεμοβλογιά είναι μία ασθένεια που θα περάσει όταν κάνει τον κύκλο της. Mπορείτε όμως να κάνετε κάποια πράγματα για να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθανθεί καλύτερα, όπως:

•Ένα χλιαρό προς δροσερό μπάνιο με σκέτο νερό χωρίς σαπούνι.

•Επάλειψη με λοσιόν καλαμίνης ή απλή βαζελίνη πάνω στο δέρμα, ώστε να το νιώθει δροσερό και να μην ξύνεται.

•Ένα κουταλάκι αντιισταμινικού 3 με 4 φορές την ημέρα σε παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών, για να μειώνεται η φαγούρα.

•Αντιπυρετικό για τον πυρετό.

Πρέπει να αποτρέψετε το παιδί από το να ξύσει τα σπυράκια, κυρίως αυτά που είναι στο πρόσωπο, γιατί αφήνουν τα γνωστά σε όλους σημάδια της ανεμοβλογιάς. Eπίσης, πρέπει να προφυλάξετε το παιδί όσο είναι άρρωστο, αλλά και για δύο μέρες αφού γίνει καλά, ώστε να μην κολλήσει κάποια ίωση και επιβαρυνθεί περισσότερο, αφού ο οργανισμός του θα είναι ήδη αδύναμος.



Πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό αν:

Το παιδί σας παρουσιάσει την τέταρτη ή πέμπτη ημέρα της ασθένειας, ενώ υποχωρούν τα σπυράκια, δύσπνοια ή συνεχίζει να έχει υψηλό πυρετό. H επιπλοκή που μπορεί να προκύψει σ’ αυτήν την περίπτωση, κυρίως σε μεγάλα παιδιά ή εφήβους, είναι κάποια δευτεροπαθής πνευμονία μικροβιακής αιτιολογίας.