Αν χρειαστεί το παιδί να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, πρέπει με ψυχραιμία και χωρίς πανικό να βρίσκεστε σε εγρήγορση, ώστε με τις έγκαιρες και κατάλληλες ενέργειες να του προσφέρετε άμεση και ουσιαστική βοήθεια. Eπίσης, πρέπει να το στηρίξετε ψυχολογικά, για να ξεπεράσει με όσο το δυνατόν λιγότερο φόβο και άγχος το πρόβλημα υγείας που του προέκυψε, αφού συνήθως ένα μικρό παιδί δυσκολεύεται να καταλάβει γιατί αρρώστησε, γιατί πρέπει να υποβληθεί σε μια θεραπεία, που μερικές φορές είναι επώδυνη, και γιατί πρέπει να αφεθεί στη φροντίδα «αγνώστων».

H στάση λοιπόν που θα τηρήσετε εσείς οι γονείς, αλλά και το άμεσο συγγενικό περιβάλλον όσον αφορά την αντιμετώπιση του παιδιού, αλλά και την ενημέρωσή του σχετικά με την αρρώστια και την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, θα δυσχεράνει ή θα διευκολύνει τη διαδικασία προσαρμογής του σε αυτόν το νοσηλευτικό χώρο.

Κατά τη διαμονή του στο νοσοκομείο μείνετε όσο μπορείτε περισσότερο κοντά του. H παρουσία σας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας είναι απαραίτητη, κυρίως για το μικρό παιδί, που δεν είναι σε θέση να κατανοήσει ότι ενδεχόμενη προσωρινή απουσία σας δεν σημαίνει ότι το έχετε εγκαταλείψει στον απειλητικό χώρο του νοσοκομείου. H παραμονή, άλλωστε, της μητέρας κοντά στο παιδί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας έχει πλέον καθιερωθεί σε όλα τα ελληνικά παιδιατρικά νοσοκομεία.

Όταν το παιδί σας νοσηλεύεται σε θάλαμο με πολλά παιδιά ή όταν βρίσκεται κοντά σε ένα σοβαρά άρρωστο παιδί, επηρεάζεται και το ίδιο ψυχολογικά από τις συνθήκες και το κλίμα που επικρατούν γύρω του. Mην ξεχνάτε πως, αν το παιδί πονάει, ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος όταν είναι τρομαγμένο. Προσπαθήστε λοιπόν εσείς, που είστε το άτομο το οποίο εμπιστεύεται, να του δώσετε θάρρος.

Aν η ψυχολογική σας διάθεση είναι κακή και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αντέξετε το βάρος μιας εγχείρησης ή μιας επώδυνης εξέτασης, που τυχόν θα ακολουθήσει, παρακαλέστε μια καλή φίλη ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο να σας συμπαρασταθεί σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.



TI NA KANETE

•Όταν είναι δυνατό να προγραμματιστεί η νοσηλεία του παιδιού στο νοσοκομείο (π.χ., για μια εγχείρηση αμυγδαλών, μια φίμωση ή για κάποια άλλη απλή επέμβαση), φροντίστε να το προετοιμάσετε και να το πληροφορήσετε σχετικά με την αρρώστια και τη θεραπεία της. H ενημέρωση αυτή μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την ανησυχία του παιδιού και να το βοηθήσει να συνεργαστεί σε ό,τι πρόκειται να συμβεί.

•Όσον αφορά την ενημέρωση του παιδιού, πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη η ηλικία, το γνωστικό στάδιο της εξέλιξής του, η προσωπικότητά του, καθώς και η οργανική και ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή.

•Οι πληροφορίες που μπορείτε να δώσετε σε παιδιά που βρίσκονται μεταξύ 3 και 6 ετών πρέπει να επικεντρώνονται σε πολύ συγκεκριμένα, ορατά και πρακτικά θέματα, όπως πώς θα είναι ο χώρος όπου θα νοσηλευτεί, ποια θα είναι τα άτομα που θα το φροντίσουν, ποιος ο ρόλος του καθενός, πώς θα είναι τα ιατρικά όργανα, ποιος θα το ταΐσει, ποιος θα του πει παραμύθια πριν κοιμηθεί κλπ.

•Μπορείτε ακόμα να του περιγράψετε κάποιες θεραπευτικές ενέργειες που θα γίνουν. H περιγραφή μπορεί να γίνεται δείχνοντάς του μερικές εικόνες ή, ακόμα καλύτερα, κάνοντας πρακτική εφαρμογή πάνω σε κούκλες, αρκουδάκια κλπ.

•Σημαντική είναι και η εξοικείωση του παιδιού με μερικά από τα όργανα που χρησιμοποιούνται στην ιατρική εξέταση ή στη θεραπευτική αγωγή.



TI ΠPEΠEI NA ΠAPETE MAZI ΣAΣ

Mια ξαφνική μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο σίγουρα βρίσκει τους γονείς απροετοίμαστους, όχι μόνο από ψυχολογική, αλλά και από πρακτική πλευρά. Mια λίστα με τα είδη που θα χρειαστεί το παιδί κατά τη νοσηλεία του συνήθως είναι:

● Ρουχισμός και παντόφλες.

● Τσαντάκι που να περιέχει οδοντόπαστα, οδοντόκρεμα, σφουγγάρι, σαπούνι, σαμπουάν, κτένα, βαμβάκι και μωρομάντιλα.

● Παιδική κολόνια, ταλκ, λοσιόν, ψαλιδάκι.

● Μερικά παιχνίδια, και φυσικά το παιχνίδι που αγαπά το παιδί περισσότερο.

● Μερικά εικονογραφημένα βιβλία, μπλοκ και χρωματιστά μολύβια.