Είναι μία φλεγμονή του συκωτιού που προκαλείται από έναν ιό και ονομάζεται και «επιδημικός ίκτερος». H ηπατίτιδα A μεταδίδεται από τον ασθενή δύο εβδομάδες αφότου κολλήσει τον ιό και για μία εβδομάδα μετά την εμφάνιση του ίκτερου. Η μετάδοση γίνεται κυρίως με τα κόπρανα και σπανιότερα με μολυσμένη τροφή
ή νερό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα πρώτα συμπτώματα της ηπατίτιδας A θα εκδηλωθούν 4 εβδομάδες μετά τη μετάδοση του ιού, ενώ η ασθένεια αυτοϊάται λίγες εβδομάδες έως και μήνες μετά την εμφάνισή της. Kύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι η γενική κατάπτωση και η αναίτια κόπωση που θα παρουσιάσει το παιδί. Eπίσης, εμφανίζεται πυρετός και ίκτερος, ο οποίος όμως σε αρκετές περιπτώσεις είναι τόσο χαμηλός, που δεν γίνεται αντιληπτός χωρίς εξετάσεις. Tέλος, το παιδί ίσως έχει διάρροια, ανορεξία, ναυτία, ούρα στο χρώμα του τσαγιού και κάνει εμετό.

TI NA KANETE:
Ενημερώστε τον παιδίατρο αν διαπιστώσετε
ότι αλλάζει η συμπεριφορά του παιδιού σας και χάνει τη ζωντάνια και την ενεργητικότητά του. Πολλές φορές αυτό είναι το μόνο σύμπτωμα που παρουσιάζουν τα παιδιά και είναι σημαντικό να μην το παραβλέπετε.

ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΑΝ:
Το παιδί κιτρινίσει, έχει ούρα στο χρώμα του τσαγιού και αποχρωματισμένα κόπρανα (άσπρα).

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: