Τα απανωτά κρυολογήματα του χειμώνα μπορεί να εξελιχθούν σε ιγμορίτιδα, δηλαδή σε φλεγμονή των κοιλοτήτων γύρω από τη μύτη. Σε αυτή την περίπτωση οι παραρρινικοί κόλποι μολύνονται από τα μικρόβια ή τους ιούς των κρυολογημάτων (στρεπτόκοκκοι, αιμόφιλοι κ.ά.), καθώς και από αλλεργικούς ή άλλους παράγοντες.



H ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί συχνά τα παιδιά, επειδή -λόγω ηλικίας- η ανάπτυξη του αμυντικού τους συστήματος είναι ατελής. H πιο συνηθισμένη μορφή, η οξεία ιγμορίτιδα, συνοδεύει κάποιο κοινό συνάχι και υποχωρεί αυτόματα όταν υποχωρήσει και το κρυολόγημα. H ιγμορίτιδα αυτή εμφανίζεται το χειμώνα με χαρακτηριστικό σύμπτωμα το βαρύ κεφάλι και ένα «μπούκωμα» στα αυτιά. Συχνά υπάρχει και δύσοσμο έκκριμα από τη μύτη ή πόνος ανάμεσα στα μάτια, σε ολόκληρο το πρόσωπο ή στο πίσω μέρος του κρανίου.

Mία σοβαρή επιπλοκή της ιγμορίτιδας, από την οποία κινδυνεύουν τα μικρά παιδιά, είναι η συσσώρευση εκκρίματος μέσα στα αυτιά τους. Tο έκκριμα αυτό, αν δεν αφαιρεθεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα και σημαντικά χρόνια προβλήματα. H ιγμορίτιδα μπορεί να εμφανιστεί πιο εύκολα ή να εξελιχθεί σε χρόνια στα παιδιά που έχουν στραβό διάφραγμα ή το άνοιγμα της μύτης τους είναι εκ γενετής στενό και με το παραμικρό πρήξιμο του βλεννογόνου βουλώνει. Έτσι, οι βλέννες δεν βρίσκουν διέξοδο, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν και να ευνοούν τη μόλυνση.



OI ENΔEIΞEIΣ ΠOY ΠPEΠEI NA ΣAΣ ANHΣYXHΣOYN:

● Αν παραπονιέται για βάρος στο κεφάλι και «μπούκωμα» στα αυτιά.

● Αν έχει κιτρινοπράσινη έκκριση από τη μύτη και κακοσμία από το στόμα.

● Αν έχει πυρετό (με όλα τα παραπάνω).



TI NA KANETE

•Αν πρόκειται για ιγμορίτιδα του χειμώνα (που οφείλεται σε επιπλοκή κάποιας λοίμωξης του αναπνευστικού), θα την αντιμετωπίσετε με αντιβίωση, αφού συμβουλευτείτε το γιατρό.

•Αν η ιγμορίτιδα δεν υποχωρεί, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό, ο οποίος θα σας συστήσει τις απαραίτητες εξετάσεις.

•Σε περίπτωση κάποιας εκ γενετής βλάβης στο διάφραγμα, μεγαλώνοντας το παιδί ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, ώστε να αποκατασταθεί ο σωστός αερισμός της μύτης (αυτή η επέμβαση όμως γίνεται όταν το παιδί φτάσει 18 χρόνων).