Ο κοκίτης είναι μία ασθένεια που οφείλεται σε μικρόβιο και για την οποία ασφαλή διάγνωση μπορεί να κάνει μόνον ο γιατρός. O κοκίτης συναντάται συνήθως σε πολύ μικρά παιδιά, αφού το εμβόλιο δεν τα καλύπτει επαρκώς παρά μόνο μετά την τρίτη δόση. Kαθώς ο μεγαλύτερος ηλικιακά πληθυσμός δεν είναι άνοσος στην πλειοψηφία του -το καινούργιο εμβόλιο εφαρμόζεται μόνον τα τελευταία χρόνια-, είναι πιθανό ο κοκίτης να μεταδοθεί από κάποιον μεγαλύτερο που νοσεί στο μωρό της οικογένειας.

Συμπτώματα
Το παιδί σας θα παρουσιάσει έντονο ξερό βήχα, δηλαδή τριάντα ή σαράντα επεισόδια βήχα σε μία ανάσα, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

TI NA KANETE
Δεν είναι σκόπιμο να επιδιώξετε να κολλήσει το παιδί σας κοκίτη όταν κάποιος στο περιβάλλον του νοσεί, γιατί σε σπάνιες περιπτώσεις έχει σοβαρές επιπλοκές. Άλλωστε, όταν το παιδί σας ολοκληρώσει τις δόσεις του εμβολίου, θα έχει αποκτήσει ανοσία, όπως θα συμβεί και εάν περάσει την ασθένεια. Eάν το παιδί σας αρρω-
στήσει από κοκίτη, τότε, αφού συμβουλευτείτε τον παιδίατρο, θα πρέπει να πάρει αντιβίωση για να μειωθεί η μεταδοτικότητα της ασθένειας, αλλά και η διάρκεια της νόσου.

Πηγαίνετε στο γιατρό αν
Επειδή κανονικά ο κοκίτης δεν συνοδεύεται από πυρετό, αν το παιδί παρουσιάσει πυρετό, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το γιατρό σας, γιατί υπάρχει κίνδυνος πνευμονίας. O κοκίτης ταλαιπωρεί συχνότερα τα μωρά, εκδηλώνεται με αναπνευστική δυσχέρεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο.