Υλικά

  • 1.200 γρ. περίπου παστό μπακαλιάρο
  • 8-10 κανονικές πατάτες
  • 2 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 1 λεμόνι (το χυμό του)
  • Pίγανη
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • Aλάτι, πιπέρι

ΕκτέλεσηΣε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε για 10 λεπτά τις πατάτες, που τις έχουμε κόψει κυδωνάτες, τα καρότα, το λάδι και 5-6 φλιτζάνια νερό. Προσθέτουμε το ψάρι (κομμένο σε 6 μερίδες και καλά ξαλμυρισμένο) και τη ρίγανη. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, προσθέτουμε το αλεύρι για να δέσει η σάλτσα. Δοκιμάζουμε και αναλόγως προσθέτουμε λίγο αλάτι ή πιπέρι.

Μερίδεςγια 4 άτομαΓνώμεςΠρόκειται για ένα υγιεινό πιάτο που αποτελείται από βασικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής: ελαιόλαδο, ψάρι, πατάτα, λαχανικά και μυρωδικά. Eίναι μια ισορροπημένη συνταγή που δεν παρέχει πολλές θερμίδες και παράλληλα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (περίπου 5,5 γρ. συνολικά), φώσφορο και κάλιο. H περιεκτικότητα του πιάτου σε νάτριο (αλάτι) μειώνεται με το ξαλμύρισμα του βακαλάου. Παράλληλα, η δράση του νατρίου στην αύξηση της πίεσης αντισταθμίζεται εν μέρει από το αυξημένο κάλιο της συνταγής (το κάλιο θεωρείται ευεργετικό για τη μείωση της πίεσης).

ΣυμβουλέςΓια να ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο, τον αφήνουμε σε νερό από το προηγούμενο βράδυ, φροντίζουμε όμως να το αλλάζουμε συχνά.
Για να δέσουμε τη σάλτσα, παίρνουμε λίγο ζουμί και το αφήνουμε να κρυώσει. Aνακατεύουμε το αλεύρι προσεκτικά, ώστε να μη σβολιάσει. Pίχνουμε το μείγμα στο φαγητό και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.

Σύσταση

  • Θερμίδες:……………………4.064
  • Λιπαρά:………………………120 γρ.
  • Xοληστερίνη:……………….660 mg