Υλικά
- Σύσταση ανά μερίδα:30 λεπτά προετοιμασία – 4 ώρες ψυγείο
- Για τη βάση:
- 400 γρ. μπισκότα σοκολάτας
- 6 κουταλιές μαργαρίνη
- Για την κρέμα:
- 200 γρ. ανάλατο κρεμώδες τυρί
- 250 γρ. μανούρι
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 4 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
- ο χυμός δύο μεγάλων λεμονιών
- Για τη γαρνιτούρα:
- 1 φλιτζάνι ψιλοτριμμένα μπισκότα (όμοια με αυτά της βάσης)
- 1 φλιτζάνι τριμμένη κουβερτούρα
Γενικά
Είναι ένα τυρί ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) που παράγεται στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, αλλά και σε κάποια νησιά. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Μοιάζει με μυζήθρα, αλλά έχει λιγότερο αλάτι από αυτήν. Η γεύση του είναι πλούσια και έχει έντονο άρωμα γάλακτος. Τα 100 γρ. μανούρι έχουν 100 mg χοληστερίνη και 546 θερμίδες.
Συνοδευτικά
Eπειδή το τσιζ κέικ είναι ένα γλυκό πλούσιο σε χοληστερίνη, σκόπιμο είναι αν το καταναλώσετε το απόγευμα με τον καφέ σας, να φροντίσετε το βραδυνό σας γεύμα να συνοδέυεται με μία πράσινη σαλάτα, που σας προσφέρει άφθονες φυτικές ίνες οι οποίες θα βοηθήσουν στην αποβολή από τον οργανισμό μέρους της χοληστερίνης.
Εκτέλεση
Θρυμματίζουμε με τα χέρια τα μπισκότα και τα ζυμώνουμε με τη μαργαρίνη. Τα στρώνουμε σε ταρτιέρα Nο 30 και τα ψήνουμε στους 180° C για 15 λεπτά.
Χτυπάμε στο μίξερ τα τυριά με το γάλα και το γιαούρτι. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό.Μόλις κρυώσει η βάση, ρίχνουμε την κρέμα και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να πήξει η κρέμα, για 4 ώρες τουλάχιστον. Πριν το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα μπισκότα και την κουβερτούρα.
Μερίδες
για 6 άτομα
Σύσταση
- Θερμίδες:………………………….1.063
- Πρωτεΐνες:…………………………12 γρ.
- Yδατάνθρακες:……………………101 γρ.
- Kορεσμένα λιπίδια:………………29 γρ.
- Mονοακόρεστα λιπίδια:………….2 γρ.
- Πολυακόρεστα λιπίδια:………….35 γρ.
- Xοληστερίνη:……………………..104 mg
- Φυτικές ίνες:………………………-