Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελλοντικά άσθμα και αλλεργίες, όπως διαπιστώθηκε από έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Πρόκειται για μια μελέτη που διήρκεσε 6.5 χρόνια και περιελάμβανε 468 γυναίκες, οι οποίες παρακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και μετά από αυτήν. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο έντυπο “Thorax”. Όπως αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας κ. Λήδα Χατζή, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ακολουθούσαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή, είχαν μέχρι και 80% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συριγμό στην αναπνοή, ο οποίος θεωρείται το πιο κοινό σύμπτωμα παιδικού άσθματος. Μάλιστα τα παιδιά αυτά είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες.
Επιπλέον, οι γυναίκες που καταναλώνουν λαχανικά περισσότερες από οκτώ φορές την εβδομάδα, ψάρι περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα, και όσπρια περισσότερες από μια φορά την εβδομάδα, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την προστασία του εμβρύου.
«Ασπίδα» ενάντια στο άσθμα η μεσογειακή διατροφή
Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελλοντικά άσθμα και αλλεργίες, όπως διαπιστώθηκε από έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης.