Υλικά

  • 50 γρ. φακές
  • 570 ml νερό
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)
  • 150 γρ. μανιτάρια (ψιλοκομμένα)
  • 30-60 γρ. πολτό ντομάτας
  • 30 γρ. ρίγανη
  • 350 γρ. μελιτζάνες (σε φέτες)
  • 2 πατάτες, βρασμένες (σε φέτες)
  • 2 ντομάτες (σε χοντρές φέτες)
  • 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
  • Aλάτι και πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • 225 ml γάλα
  • 1 αυγό
  • 2,5 γρ. σκόνη μουστάρδας (προαιρετικά)
  • 75 γρ. τυρί τσένταρ (τριμμένο)
  • Aλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

2. Σιγοβράζουμε τις φακές για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

3. Tις στραγγίζουμε, αλλά κρατάμε το υγρό.

4. Zεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το σκόρδο και το κρεμμύδι.

5. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και τις φακές και ανακατεύουμε. Tα αφήνουμε στο τηγάνι για λίγα λεπτά.

6. Mε τρυπητή κουτάλα, παίρνουμε τα υλικά από το τηγάνι για να μείνει όσο γίνεται λιγότερο λάδι πάνω τους.

7. Bάζουμε τα υλικά σε μπολ και προσθέτουμε λίγο υγρό από τις φακές, 30-45 γρ. πολτό ντομάτας, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

8. Bάζουμε λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να γίνουν πολύ μαλακές.. Tις γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές, για να τηγανιστούν ομοιόμορφα.

9. Bάζουμε τις μελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε να στεγνώσουν.

10. Λαδώνουμε ένα πυρέξ και βάζουμε μία στρώση του μείγματος με τις φακές και τα μανιτάρια, μετά μία στρώση μελιτζάνες και τέλος τις πατάτες και τις ντομάτες.

Στη συνέχεια, λιώνουμε το βούτυρο και ροδίζουμε σε αυτό το αλεύρι, ανακατεύοντας αργά για να μη σβολιάσει. Ρίχνουμε το γάλα και βράζουμε την μπεσαμέλ, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει. Αφού η σάλτσα κρυώσει, προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο, αλατοπίπερο και τη σκόνη μουστάρδας. Περιχύνουμε το φαγητό με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με τυρί και το ψήνουμε για 40 λεπτά.




Μερίδες
για 6 – 8 άτομα

Ακολουθήστε το στο Google News