Υλικά

  • 8-10 αγκινάρες
  • 200 γρ. μαλακό ανθότυρο
  • 1 μεγάλη πατάτα βρασμένη και λιωμένη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού παρμεζάνα (τριμμένη)
  • 10 λιαστές ντομάτες
  • 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές κοπανισμένη φρυγανιά σίκαλης
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο ή ξερό βασιλικό
  • 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά βούτυρο (για το ταψί)
  • Λίγο γάλα
  • Αλάτι

Εκτέλεση
1. Kαθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα έξω φύλλα και κόβουμε το κοτσάνι, ώστε να σταθεί όρθια η αγκινάρα.

2. Kόβουμε τις αγκινάρες από πάνω σχεδόν μέχρι τη μέση και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους, ώστε να δημιουργηθεί ένα άνοιγμα ικανό για να χωρέσει η γέμιση.

3. Aφού καθαρίσουμε τις αγκινάρες, τις αλείφουμε με λεμόνι για να μη μαυρίσουν και τις βάζουμε σε κρύο νερό για 20 λεπτά.

4. Έπειτα, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε να βράσουν με αρκετό νερό, στο οποίο στύβουμε λίγο λεμόνι και προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο και ανάλογο αλάτι. Tις αφήνουμε να βράσουν, όχι όμως υπερβολικά, για να μη διαλυθούν στο γέμισμα.

5. Mετά τις βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τις αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα για να στραγγίσουν.

6. Λιώνουμε σε μπολ το ανθότυρο και το ανακατεύουμε με την πατάτα.

7. Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τα τσιγαρίζουμε για λίγο και τα ρίχνουμε μαζί με το λάδι που έχει μείνει στο μπολ με το τυρί.

8. Bουτυρώνουμε ένα πυρέξ, απλώνουμε τις αγκινάρες και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
9. Tις γεμίζουμε με το μείγμα τυριού, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα, τη φρυγανιά και ρίχνουμε λίγο λάδι.

10. Aν έχει μείνει μείγμα τυριού, το αραιώνουμε με λίγο γάλα και το χύνουμε τριγύρω από τις αγκινάρες.

11. Tις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.

12. Tις βγάζουμε από το φούρνο και στολίζουμε την κάθε αγκινάρα με μια λιαστή ντομάτα και ψιλοκομμένο βασιλικό.

Μερίδες
για 3 άτομα

Ακολουθήστε το στο Google News