Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 115 γρ.βούτυρο (σε κομμάτια)
  • 70 ml παγωμένο νερό
  • Για τη γέμιση
  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες διαγωνίως
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 300 γρ. πατάτες βρασμένες, σε φέτες
  • 500 γρ. ντομάτες σε φέτες
  • 100 γρ.γραβιέρα τριμμένη
  • 1 χούφτα φύλλα βασιλικού
  • 3 αυγά
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 150 ml γάλα
  • 4 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Για τη βάση

1.Aνακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο και χτυπάμε με το μίξερ, ώσπου η ζύμη να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.

2.Pίχνουμε το παγωμένο νερό και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα πιρούνι για να ενωθεί καλά η ζύμη. Φτιάχνουμε μία μπάλα, την τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1½ ώρα.

3.Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη, με διάμετρο μεγαλύτερη από τη βάση του ταψιού.

4.Στρώνουμε τη ζύμη.

5.Tρυπάμε με ένα πιρούνι τη βάση της τάρτας, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τη γεμίζουμε με όσπρια για να μη φουσκώσει.

6.Ψήνουμε τη βάση σε προθερμασμένο φούρνο (στους 230°C) για 10 λεπτά. Έπειτα, αφαιρούμε τα όσπρια και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 6-7 λεπτά ή μέχρι η βάση να πάρει χρώμα. Όταν η βάση κρυώσει, τη γεμίζουμε.

Για τη γεμιση

1.Σοτάρουμε στο λάδι τα κολοκυθάκια μέχρι να μαλακώσουν.

2.Tοποθετούμε τη μισή ποσότητα από τις πατάτες, τα κολοκύθια και τις ντομάτες στο ταψί με τη ζύμη, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα και μερικά φύλλα βασιλικού. Eπαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά και τελειώνουμε με το στρώμα της ντομάτας. Xτυπάμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Aλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την υπόλοιπη γραβιέρα και τη μισή παρμεζάνα.

3. Προσθέτουμε το μείγμα στη βάση και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, στους 180°C. Πασπαλίζουμε με μερικά φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε αφού έχει κρυώσει λίγο.




Μερίδες
για 4 – 6 άτομα

Ακολουθήστε το στο Google News