Η σωστή διατροφή και η άσκηση βρίσκονται οπωσδήποτε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του λίπους. Τι γίνεται όμως με το διαταραγμένο μεταβολισμό και τα άλλα γνωστά και άγνωστά μας αίτια που εμποδίζουν τον οργανισμό να χάσει τα περιττά κιλά; O εναλλακτικός κόσμος προτείνει ολιστικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, αδυνατιστικά μασάζ, βότανα και ειδικές ασκήσεις γιόγκα, που θα «συμμαχήσουν» μαζί σας για καλύτερα αποτελέσματα.


O βελονισμός είναι ένας από τους καλύτερους εναλλακτικούς συμμάχους μας στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Μειώνει την όρεξη και τη διάθεση για κατανάλωση γλυκών και παράλληλα ελαττώνει το χρόνο κορεσμού, διευκολύνοντας έτσι όσους προσπαθούν να μην ξεφύγουν από το διαιτολόγιό τους. Επιπλέον, κατευνάζει τη νευρική υπερένταση και το άγχος και μας βοηθάει να είμαστε εγκρατείς, ενώ κινητοποιεί τον οργανισμό και το βασικό μεταβολικό ρυθμό αυξάνοντας τις καύσεις. Ρυθμίζει επίσης την κινητικότητα του παχέος εντέρου, συντελώντας στην αποφυγή προβλημάτων δυσκοιλιότητας, ενώ αποτελεί αξιόπιστη μέθοδο βοήθειας και για όσους καταφεύγουν στην υπερφαγία για ψυχολογικούς λόγους. Η μείωση του άγχους, η καλύτερη ισορροπία του νευρικού συστήματος και η περιορισμένη όρεξη, όλα αποτελέσματα του βελονισμού, διευκολύνουν όποιον προσπαθεί να ελέγξει τις κρίσεις βουλιμίας και υπερφαγίας.


Η βιοσυντονιστική θεραπεία μπορεί να προσφέρει απαντήσεις σε κάποιον που θέλει να αδυνατίσει και αναζητά τους λόγους για τους οποίους δυσκολεύεται σε αυτήν του την προσπάθεια. Κάποιοι από αυτούς τους λόγους μπορεί να σχετίζονται με ενδοκρινικές δυσλειτουργίες, όπως π.χ. προβλήματα του θυρεοειδούς, τα οποία μειώνουν το βασικό μεταβολισμό, προκαλώντας αύξηση του βάρους ακόμα και όταν δεν υπάρχει υπερβολική λήψη τροφής. Το ίδιο συμβαίνει και σε όσους έχουν κάνει επανειλημμένα στερητικές δίαιτες και πήραν πίσω πάλι τα κιλά. Το αποτέλεσμα είναι να τρώνε ελάχιστα, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν το βάρος τους σταθερό, αλλά με την παραμικρή παρεκτροπή να βλέπουν το βάρος τους να αυξάνεται. Oι μεταβολικές αυτές διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεματικά με το βιοσυντονισμό. Σε αυτό συντελεί η εφαρμογή των συχνοτήτων θεραπείας σε ειδικά σημεία βελονισμού στο αυτί, που βοηθούν στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, αλλά και επιπλέον ένα πρόγραμμα ρύθμισης των ενδοκρινών αδένων του σώματος. Άλλοι λόγοι που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους μπορεί να είναι κάποια δυσανεξία στις τροφές. Στην απευαισθητοποίηση και θεραπεία της δυσανεξίας, ο βιοσυντονισμός αντιστρέφει τις συχνότητες των τροφών αυτών. Ακυρώνει, δηλαδή, την προκαθορισμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη συγκεκριμένη ουσία. Η μέθοδος του βιοσυντονισμού είναι μια ολιστική, ανώδυνη και ακίνδυνη μέθοδος που βασίζεται στις αρχές της Βιοφυσικής. Χρησιμοποιώντας τη γνώση ότι κάθε ύλη εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική δόνηση, η συσκευή βιοσυντονισμού προσλαμβάνει, μέσω ηλεκτροδίων, τις ιδιαίτερες, προσωπικές ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις του σώματος και στη συνέχεια τις τροποποιεί, ενισχύοντας τις υγιείς και αντιστρέφοντας, εξασθενώντας ή μηδενίζοντας τις παθολογικές. Θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικός σύμμαχος στη μάχη κατά του πάχους, καθώς αντιμετωπίζει και άλλα αίτια αύξησης του βάρους ή και επιπτώσεις της παχυσαρκίας, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.ά.


Τα βότανα θωρακίζουν τον οργανισμό οδηγώντας τον στην ομοιοστασία και στην αυτοθεραπεία, αλλά και τον αποτοξινώνουν σε βάθος. Είναι πολλά τα φυτά που συμβάλλουν στην απώλεια και στη ρύθμιση του βάρους. Κάποια επιδρούν διουρητικά, βοηθώντας στην απέκκριση τοξινών και περιττών ουσιών με τα ούρα, ενώ άλλα δρουν καθαρτικά και βοηθούν στην κένωση των εντέρων και στη ρύθμιση των λειτουργιών τους. Τέλος, υπάρχουν εκείνα που δρουν κατασταλτικά στην όρεξη και δημιουργούν αίσθημα πληρότητας. Υπάρχουν και βότανα που είναι τονωτικά και περιέχουν ουσίες όπως η καφεΐνη, που επιταχύνουν τις σωματικές λειτουργίες και προκαλούν αύξηση του καρδιακού ρυθμού, της πέψης και της αναπνοής. Παραδείγματα τέτοιων είναι το πράσινο τσάι και η τσουκνίδα. Στην καθημερινή σας διατροφή μπορείτε να εντάξετε και την καυτερή πιπεριά (πιπέρι cayenne), καθώς περιέχει ένα συστατικό που κινητοποιεί την πέψη και επιταχύνει το μεταβολισμό και τις καύσεις. Αντενδείκνυται, όμως, αν έχετε ευαισθησία στο στομάχι και στο έντερο. Στην απώλεια βάρους μπορούν να σας βοηθήσουν και τρία ακόμα φυτικά συστατικά: το φύκι, η πικραλίδα και η σπιρουλίνα. Θα τα χρησιμοποιείτε σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και αφού προηγουμένως έχετε συμβουλευτεί το γιατρό σας.


Βιταμίνες Α, B1, B2, B3, Β12, C, Ε και G, ασβέστιο, χλώριο, χαλκό, ιώδιο, σίδηρο, λίθιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, πυρίτιο, νάτριο, θείο, ψευδάργυρο, πλειάδα ιχνοστοιχείων.
Περιέχει ιώδιο και είναι ένα φυσικό τονωτικό του θυρεοειδούς αδένα. Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού (αν υπάρχει έλλειψη ιωδίου στον οργανισμό και βρογχοκήλη).
Μπορείτε να το βάλετε στο φαγητό αντί για αλάτι ή στην αποξηραμένη μορφή του, προσθέτοντας μερικά κομματάκια από το φύλλο του κατά την παρασκευή του φαγητού.
Αποφύγετε τη μακρόχρονη κατανάλωσή του, διότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Επίσης, αν έχετε προβλήματα με το θυρεοειδή, μην το δοκιμάσετε αν δεν συμβουλευτείτε προηγουμένως το γιατρό σας.


Βιταμίνη Α, β-καροτένιο, βιταμίνες B1, B2, B3, C, Ε, G και Ρ, ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, λεκιθίνη και νάτριο.
Έχει καθαρτικές και χωνευτικές ιδιότητες, παράλληλα αποτοξινώνει το συκώτι και τα νεφρά, ενώ συγχρόνως επιδρά στο μεταβολισμό της χοληστερίνης.
Χρησιμοποιείται φρέσκια στις σαλάτες, αλλά και κονιορτοποιημένη σαν τσάι (3-4 φλιτζάνια την ημέρα). Μπορείτε ακόμα να επωφεληθείτε αν τρώτε πικραλίδες βραστές με λαδολέμονο (και να πίνετε το ζουμί τους).
Επειδή η πικραλίδα έχει διουρητικές ιδιότητες, η μακροχρόνια λήψη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό.


Αμινοξέα, β-καροτένιο, χλωροφύλλη, ίνες, και ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Ρυθμίζει το μεταβολισμό του σώματος και μειώνει την όρεξη. Είναι τροφή με λίγες θερμίδες, αλλά πλούσια σε φυτοθρεπτικά στοιχεία, που ενισχύουν τον οργανισμό σε περιόδους που χάνει βάρος. Επίσης, δρα αποτοξινωτικά στο συκώτι και στα νεφρά.
Είναι ένα μπλε-πράσινο φυτοπλαγκτόν, πλούσιο σε πρωτεΐνες.
Καταναλώνεται σε μορφή σκόνης, σε σιρόπι, αναμεμειγμένη με νερό ή χυμό. Θα τη βρείτε ακόμα σε κάψουλες ή ταμπλέτες, ως διατροφικό συμπλήρωμα.


Η αρχαία τεχνική της γιόγκα είναι γνωστό ότι βοηθάει στη μείωση του περιττού βάρους, καθώς κάποιες στάσεις της ενεργοποιούν τους αδένες που υπολειτουργούν, αυξάνοντας τις ορμονικές τους εκκρίσεις. O θυρεοειδής αδένας, για παράδειγμα, έχει μεγάλη επίδραση στην αυξομείωση του βάρους και επηρεάζει το μεταβολισμό μας.


Ξαπλώστε ανάσκελα, τοποθετήστε τα χέρια κάτω από τους γλουτούς και εισπνέοντας, σπρώξτε τους αγκώνες και σηκώστε την πλάτη και το στέρνο προς τα πάνω. Στη συνέχεια, γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω, μέχρι να ακουμπήσει η κορυφή του στο πάτωμα. Μείνετε σε αυτή τη στάση για μερικές αναπνοές και στη συνέχεια επιστρέψτε στην αρχική σας θέση.
Η στάση αυτή ενεργοποιεί ειδικά τις λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα.
Η στάση αυτή αντενδείκνυται αν υποφέρετε από αυχενικό συνδρομο.


Ξαπλώστε μπρούμυτα και λυγίστε τα γόνατά σας. Εισπνέοντας, πιάστε τους αστραγάλους σας, σπρώξτε τα πόδια προς τα πίσω και αφήστε την κίνηση να σας ανασηκώσει σε σχήμα τόξου. Μείνετε εκεί για μερικά δευτερόλεπτα αναπνέοντας κανονικά και εκπνέοντας επιστρέψτε στην αρχική σας θέση. Επαναλάβετε δύο φορές ακόμα.
Η συγκεκριμένη στάση ενεργοποιεί όλους τους ενδοκρινείς αδένες, από το θυρεοειδή στο λαιμό έως τους αδένες της λεκάνης, όπως τα επινεφρίδια. Παράλληλα, η διάταση των κοιλιακών βοηθάει στην πέψη.


Η ειδική τεχνική αποκατάστασης «ξυπνά» τους λεμφαδένες του σώματος και συμβάλλει συνολικά στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επιστροφή του λεμφικού υγρού στο φλεβικό σκέλος της κυκλοφορίας του αίματος. Το λεμφικό μασάζ έχει καλά αποτελέσματα σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, τοπικού πάχους, μπλοκαρισμένου μεταβολισμού, όπως και σε περιπτώσεις «πεσμένου» ανοσοποιητικού. Πέραν του ότι αποτοξινώνει το σώμα και βοηθάει στην κανονική λειτουργία και κινητικότητα του εντέρου, το λεμφικό μασάζ ρυθμίζει το μεταβολισμό των κυττάρων και δραστηριοποιεί το μεταβολισμό του λίπους, βοηθώντας σημαντικά στο να μειωθεί η περίσσεια λιπώδους ιστού και να αδυνατίσουμε. Όσον αφορά την κυτταρίτιδα, μελέτη του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών συνέκρινε τα αποτελέσματα σε δύο ομάδες γυναικών με κοινή διατροφή και πρόγραμμα γυμναστικής. Η ομάδα που δέχτηκε επιπλέον χειρωνακτική λεμφική παροχέτευση έδειξε αξιοσημείωτη μείωση της κυτταρίτιδας. Όχι απλώς σταμάτησε η εμφάνιση νέας κυτταρίτιδας, αλλά διαπιστώθηκε πτώση της ποσότητας του διογκωμένου λιπώδους ιστού στο σώμα.


Η Αγιουρβέδα ξεχωρίζει 107 σημεία διάσπαρτα στο σώμα, τα οποία ονομάζει σημεία marma. Πρόκειται για ενεργειακά κέντρα, η γνώση των οποίων είναι απαραίτητη για τη σωστή εφαρμογή του αγιουρβεδικού μασάζ. Το μασάζ εξατομικεύεται ανάλογα με τον ιδιοσυγκρασιακό τύπο του θεραπευομένου. Έτσι, τα σημεία στα οποία το μασάζ εφαρμόζεται, όπως και τα λάδια και τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται, ποικίλλουν ανάλογα με τον ιδιοσυγκρασιακό σας τύπο (vata, pitta ή kapha). Το ίδιο το μασάζ, πέραν του ότι είναι εξαιρετικά χαλαρωτικό, απελευθερώνει την μπλοκαρισμένη ενέργεια που έχει συσσωρευτεί στο σώμα και συντελεί στην αποτοξίνωση του οργανισμού, όπως και στην αποκατάσταση του σωστού σωματικού βάρους γρήγορα, καθώς βελτιώνει το ανοσοποιητικό, κυκλοφορικό και λεμφικό σύστημα και ενισχύει την καύση των αποθεμάτων του λίπους. Τα αποτελέσματα του μασάζ φαίνονται μετά από την τακτική εφαρμογή του, που μπορεί να γίνεται μία φορά την εβδομάδα, το δεκαπενθήμερο ή και το μήνα.