Συγκεντρωθήκατε γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, δειπνήσατε στο καλό εκείνο εστιατόριο που είχατε βάλει στο μάτι, φάγατε πολύ, ήπιατε… αρκετά. Αλλά οι γιορτές είναι ακόμη εδώ και θέλετε να καλέσετε φίλους για κουβεντούλα, λίγη μουσική και -γιατί όχι;- χορό, δίχως να περάσετε ατελείωτες ώρες στην κουζίνα. Το Vita, με τη συνεργασία του σεφ Ανδρέα Κρανιά, σας βρήκε τη λύση: finger food και κοκτέιλ. Θα ικανοποιηθεί η γεύση και θα αποφευχθεί η βαρυστομαχιά. Σας προτείνουμε απλές, γευστικές συνταγές για επιτυχημένα finger food κοκτέιλ πάρτι.







• 10 φτερούγες κοτόπουλου • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα • Σουσάμι

Για την καραμέλα

• 6 κουταλιές ζάχαρη • 1/2 κουταλάκι νερό • 6-7 σταγόνες λεμόνι

Τηγανίζετε τις φτερούγες και τις στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε την καραμέλα. Βάζετε σε τηγάνι τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει το μείγμα και να γίνει αραιή καραμέλα. Την κατεβάζετε από τη φωτιά και την αφήνετε λίγο να κρυώσει για να δέσει, προσέχοντας όμως να μην πήξει εντελώς. Πρέπει να παραμείνει ρευστή (πιο αραιή από μέλι). Βουτάτε την κάθε φτερούγα ξεχωριστά στην καραμέλα, ώστε να καλυφθεί ελαφρά, και στη συνέχεια πασπαλίζετε με το σουσάμι.







• Μελιτζάνες • Κολοκυθάκια • Καρότα • Πιπεριές • Μανιτάρια πλευρώτους • Ντοματίνια • Κρεμμύδια • Ελαιόλαδο • Αλάτι, πιπέρι

Για το ντιπ μάνγκο

• 2 μάνγκο • 4 κουταλιές λευκό ξίδι • 2 κουταλιές χυμό λάιμ • 2 φλιτζανάκια πορτοκάλι • 3 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο • 2 κουταλιές ζάχαρη

Κόβετε τα λαχανικά σε κομματάκια, ραντίζετε με ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και τα περνάτε σε ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια. Τα ψήνετε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τέλος, ετοιμάζετε το ντιπ, χτυπώντας στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί.







Για 25 κεφτεδάκια

• 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο • 1 παξιμάδι μουλιασμένο • 1 ντομάτα τριμμένη • 1 κουταλάκι θυμάρι • 1 κουταλάκι δεντρολίβανο • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο • 1 φλιτζανάκι λευκό κρασί • Αλάτι, πιπέρι

Για το ντιπ

• 12 κουταλιές μαγιονέζα • 6 κουταλάκια μουστάρδα • 1 λεμόνι (το χυμό του) • 6 κουταλιές σος ανγκλέζ • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό • Αλάτι, πιπέρι

Ζυμώνετε καλά τον κιμά με τα υλικά της συνταγής, τον αφήνετε 20 λεπτά στο ψυγείο για να απορροφήσει τα αρωματικά και στη συνέχεια πλάθετε κεφτέδες, δίνοντάς τους ελαφρά μακρόστενο σχήμα, σαν σουτζουκάκια. Στρώνετε ένα ταψί με λαδόχαρτο και τοποθετείτε τους κεφτέδες μέσα. Τους ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200° C, ώσπου να ροδίσουν. Σε ένα μπολ βάζετε τα υλικά του ντιπ και ανακατεύετε με κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.







• Γαρίδες μεσαίου μεγέθους • Τυρί Ένταμ σε λεπτές φέτες • Αυγό • Αλεύρι • Γαλέτα • Ελαιόλαδο • Αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζετε τις γαρίδες και κρατάτε το τελευταίο κέλυφος και την ουρά για να συγκρατούν το σώμα. Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και τυλίγετε την καθεμία σε μία λεπτή φέτα τυρί Ένταμ, ώστε να κολλήσει στο σώμα της. Κρατώντας την ουρά τους, τις περνάτε από το αλεύρι, τις βουτάτε σε χτυπημένο αυγό και μετά στη γαλέτα. Τις αφήνετε λίγο στο ψυγείο για να σφίξουν και κατόπιν τις τηγανίζετε σε ελαιόλαδο.







Για 12 άτομα

• 2 κιλά πατάτες • 1½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί • 5 αυγά • Ελαιόλαδο • Γαλέτα • Αλάτι, μοσχοκάρυδο

Καθαρίζετε, πλένετε και βράζετε τις πατάτες. Τις αφήνετε σε ένα τρυπητό να στραγγίξουν. Τις περνάτε από το μύλο του πουρέ και αφού μισοκρυώσουν, προσθέτετε το τυρί, αλάτι, μοσχοκάρυδο και τρία από τα αυγά της συνταγής. Ανακατεύετε καλά, παίρνετε μεγάλες κουταλιές από το μείγμα, τις πλάθετε σε μπαλάκια, τα βουτάτε σε χτυπημένο αυγό, στη συνέχεια τα περνάτε από τη γαλέτα και τα τηγανίζετε ελαφρά ωσότου ροδίσουν.







• Φύλλο κρούστας • 1 καρότο • 1 κολοκύθι • 1 κρεμμύδι ξερό • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα • 3 φέτες μπέικον • 1 φλιτζάνι • φέτα τριμμένη • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό • 1 ασπράδι αυγού • Ελαιόλαδο • Αλάτι, πιπέρι

Βάζετε σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το μπέικον ψιλοκομμένο, το καρότο και το κολοκύθι τριμμένα και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Όταν αρχίσουν να βράζουν, προσθέτετε το μαϊντανό και τη φέτα. Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνετε τη φάσα (γέμιση) να κρυώσει. Κόβετε το φύλλο κρούστας σε μακρόστενες λωρίδες, με φάρδος στο μέγεθος του δείκτη ανδρικού χεριού. Λαδώνετε τα φύλλα και στην άκρη τους τοποθετείτε μία κουταλιά γέμιση. Τυλίγετε σε φακελάκι και εκεί που τελειώνει το φύλλο αλείφετε με πινέλο βουτηγμένο σε ελαφρά χτυπημένο ασπράδι, για να μην ανοίξει κατά το τηγάνισμα. Τηγανίζετε τα τρίγωνα λαχανικών σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.





Κόβετε φέτες ψωμί του τοστ σε μικρά τετράγωνα και φτιάχνετε καναπεδάκια διαφόρων γεύσεων:

Αλείφετε τα ψωμάκια του τοστ με βούτυρο και τα καλύπτετε με τυρί φέτα, πάνω στο οποίο βάζετε ζαμπόν ή σαλάμι αέρος και τέλος, στο κέντρο, μία φέτα αγγουριού τουρσί.

Αλείφετε τα φετάκια ψωμιού με φρέσκο βούτυρο και τοποθετείτε πάνω τους ένα μικρό «λοφάκι» μπρικ.

Αλείφετε τα φετάκια με πάστα αντσούγιας και στο κέντρο τους βάζετε μία μικρή λωρίδα από φιλέτο σαρδέλας, ρολαρισμένη (σε σχήμα σαλιγκαριού).

Τοποθετείτε στα ψωμάκια μία λεπτή φέτα μοτσαρέλα κομμένη στο ίδιο σχήμα με αυτά και πάνω της μία φέτα ντομάτα και μισή μαύρη ελιά.

Αλείφετε τετράγωνα ψωμάκια του τοστ με αλατισμένο βούτυρο, καλύπτετε με μία μικρή φέτα σολομού, ραντίζετε με χυμό λεμονιού και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνηθο.









Για 15-18 ποτήρια

• 300 ml άπερολ • 500 ml χυμό πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ • 2 λίτρα αφρώδη οίνο

Ανακατεύετε σε μια κανάτα τα ποτά και το χυμό. Βάζετε το κοκτέιλ στο ψυγείο και όταν παγώσει, το σερβίρετε με πάγο σε ποτήρια για long drinks.







Ανά ποτήρι

• 1 δόση ρούμι • 1/2 ποτήρι χυμό μήλου • 1 ξυλάκι κανέλας • 1 κουταλάκι ζάχαρη

Ζεσταίνετε το χυμό μήλου μαζί με τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας. Μόλις ζεσταθεί, αφαιρείτε την κανέλα και αδειάζετε το χυμό σε ποτήρι. Προσθέτετε το ρούμι, ανακατεύετε και σερβίρετε το κοκτέιλ ζεστό.







Ανά ποτήρι

• 1 αυγό • 100 γρ. γάλα • 3 κουταλιές ζάχαρη • 3 κουταλιές ρούμι • 1 δόση βανίλια

Χωρίζετε το ασπράδι από τον κρόκο. Χτυπάτε τον κρόκο με 2 κουταλιές ζάχαρη πολύ καλά και προσθέτετε το ρούμι. Στη συνέχεια, ρίχνετε το γάλα και ανακατεύετε ώστε να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μεγάλο ποτήρι, αφήνοντας 2 δάχτυλα κενό. Χτυπάτε το ασπράδι του αυγού με μία κουταλιά ζάχαρη και τη βανίλια σε σφιχτή μαρέγκα. Βάζετε τη μαρέγκα στο ποτήρι και σερβίρετε το ποτό με καλαμάκι.







Για 10-15 ποτήρια

• 2 λίτρα ημίγλυκο κόκκινο κρασί • 1 πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες • 1 λεμόνι κομμένο σε ροδέλες • 1 ξυλάκι κανέλας • 1/2 φλιτζάνι ρούμι • Χυμό λεμονιού • Ζάχαρη

Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το κρασί με τις ροδέλες των εσπεριδοειδών και την κανέλα, προσέχοντας να μη βράσουν. Σουρώνετε το ποντς και το βάζετε σε μεγάλο γυάλινο μπολ μαζί με το ρούμι. Το σερβίρετε σε ποτήρια με ζαχαρωμένο στόμιο (το έχετε βρέξει με χυμό λεμονιού και το έχετε βουτήξει σε ζάχαρη, η οποία έτσι κολλά πάνω τους).







Για 15-20 ποτήρια

• 1½ λίτρο κόκκινο κρασί • 1/2 μπουκάλι μπράντι • 1 ποτήρι ζάχαρη • 1/2 λίτρο χυμό πορτοκάλι • 2 κουτάκια σόδα • 4 μήλα κομμένα σε μικρά κομματάκια • 2 πορτοκάλια κομμένα σε φετάκια

Την ετοιμάζετε 3-4 ώρες προτού καταναλωθεί, για να ενωθούν καλά τα υλικά και να βγάλουν τα αρώματά τους. Διαλύετε τη ζάχαρη σε λίγο ζεστό νερό και τη βάζετε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ με όλα τα υλικά της συνταγής, εκτός από τη σόδα, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε 3-4 ώρες να σταθεί. Λίγο προτού σερβίρετε, προσθέτετε και τη σόδα.