Σωτήρια μπορεί να αποβεί μία και μόνη εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη πριν από τα 50, επειδή μπορεί να προβλέψει ποιοι άνδρες μπορεί να εκδηλώσουν την πιο επιθετική μορφή της νόσου, ακόμη και 25 χρόνια πριν από τη διάγνωση!

Πρόκειται για το υπάρχον διαγνωστικό τεστ – που αφορά τη μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (Prostate Specific Antigen, PSA) – το οποίο όπως υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές του Κέντρου Memorial Sloan-Kettering και σουηδοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Λουντ, θα επιτρέπει στον ασθενή να γνωρίζει κατά πόσο διατρέχει κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη ακόμα και 25 χρόνια πριν την ανάπτυξή του.

Αν και η δυνατότητα πρόβλεψης του τεστ είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν, παρόλα αυτά οι ειδικοί διαπίστωσαν τώρα για πρώτη φορά πως οι νεαροί άνδρες με υψηλότερα επίπεδα PSA αντιμετώπιζαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν την επιθετική μορφή της νόσου με την πάροδο των ετών, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερες μεταλλάξεις και μεταστάσεις.

Μια τόσο πρόωρη διάγνωση, όπως αναφέρουν, μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να παρακολουθούν στενότερα την υγεία τους, κάνοντας τακτικούς διαγνωστικούς ελέγχους στην πάροδο του χρόνου.