«Μαγικές» ιδιότητες έχει η μουσική για όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως έδειξε νέα έρευνα, η συχνή ακρόαση κατά τα πρώτα στάδια μπορεί να βελτιώσει και να επιταχύνει την ανάρρωση του ασθενούς.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, παρακολούθησαν 60 ασθενείς από τους οποίους ορισμένοι ακολούθησαν μουσικοθεραπεία, άλλοι θεραπεία ηχογραφημένων αφηγήσεων βιβλίων, και άλλοι τίποτα από τα δύο. Τα αποτελέσματα τρεις μήνες μετά ήταν θεαματικά: οι ασθενείς που άκουγαν μουσική είχαν εμφανίσει 60% βελτίωση στην ομιλία, σε αντίθεση με το 18% όσων άκουγαν αφηγήσεις ή το 29% όσων δεν ακολουθούσαν καμία απολύτως θεραπεία.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ραγδαία βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης και αποδίδουν τώρα τις ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής στο γεγονός ότι αποτρέπει τον αρνητισμό του ασθενούς.

Επιπλέον, πιστεύουν ότι έχει την ικανότητα να διεγείρει περιοχές που έχουν υποστεί βλάβη από το εγκεφαλικό και να ενεργοποιεί εκ νέου μηχανισμούς του εγκεφάλου που συνδέονται άμεσα με την αποκατάσταση του νευρικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, αμερικανοί ειδικοί του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, απεκατέστησαν βλάβες που προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο σε ποντίκια, εκχέοντάς τους νευρικά βλαστικά κύτταρα που είχαν προκύψει από χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων.

Όπως δήλωσαν μάλιστα, τα νευρικά βλαστικά κύτταρα μετά την εισαγωγή τους στον εγκέφαλο των ποντικών, μετατράπηκαν σε νευρώνες και εγκεφαλικά κύτταρα και στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στα σημεία που είχαν υποστεί βλάβη. Αποτέλεσμα; τα τρωκτικά επανέκτησαν ένα μέρος της κινητικότητας των μπροστινών άκρων, την οποία είχαν χάσει μετά το εγκεφαλικό.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: